Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Για κάθε Εθνοφρουρό αναλογούν 3,5 Τούρκοι στρατιώτες- Η άνιση ανάπτυξη δυνάμεων στην Κύπρο
Για κάθε Εθνοφρουρό αναλογούν 3,5 Τούρκοι στρατιώτες- Η άνιση ανάπτυξη δυνάμεων στην Κύπρο

Για κάθε Εθνοφρουρό αναλογούν 3,5 Τούρκοι στρατιώτες- Η άνιση ανάπτυξη δυνάμεων στην Κύπρο

ΓΡΑΦΕΙ ο Αντρέας Πολυκάρπου 

Τα αριθμητικά δεδομένα σε ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα μεταξύ Εθνικής Φρουράς και τουρκικών κατοχικών δυνάμεων το 2021 παρουσιάζονται αναλλοίωτα σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Κι ενώ ο συσχετισμός στρατιωτικής ισχύος στο νησί παραμένει δυσμενής για τη Κυπριακή Δημοκρατία, οι ενδείξεις δείχνουν ότι τείνει να διευρυνθεί.

Το έμψυχο δυναμικό της Ε.Φ. αριθμεί γύρω στις 9.500 όπως περίπου και το 2020. Είναι μικρότερο από παλαιότερα χρόνια, ένεκα χαμηλού ποσοστού γεννητικότητας και δραστικής μείωσης της θητείας. Σημειώνεται ότι για χρονικό διάστημα τουλάχιστο 4 ή και 6 μηνών στη διάρκεια της 14μηνης θητείας των κληρωτών, μέχρι να εκπαιδευτούν και κριθούν ως μάχιμοι, το καθεαυτό μάχιμο ανθρώπινο δυναμικό είναι μόνο οι 3.000 των συμβασιούχων οπλιτών.

Η δύναμη της εφεδρείας ανέρχεται γύρω στις 48.000 περίπου.

Στα κατεχόμενα εδάφη το τουρκικό στρατιωτικό δυναμικό αριθμεί γύρω στις 34.000 και είναι επίσης μειωμένο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια ένεκα μείωσης της θητείας, φυγοστρατίας και εκχώρησης δυναμικού σε αποστολές εντός και εκτός Τουρκίας. Είναι ωστόσο πέραν του δέοντος αρκετό για τις επιχειρησιακές ανάγκες εντός Κύπρου και για την άσκηση ελέγχου επί των Τουρκοκυπρίων.

Με βάση τα πιο πάνω οι αναλογίες δυνάμεων σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο στρατιωτικό δυναμικό έχουν ως εξής: Για κάθε ένα Εθνοφρουρό αναλογούν 3,5 στρατιώτες των κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο.

Όσον αφορά το σύνολο του στρατιωτικού ανθρώπινου δυναμικού στα αντίστοιχα στρατόπεδα, στην πλευρά της Κ.Δ. αυτό ανέρχεται γύρω στις 58.500 (9.500 Ε.Φ., 48.000 έφεδροι και 950 η ΕΛΔΥΚ). Στα κατεχόμενα είναι περίπου 63.000 (34.000 οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, 3.000 Τουρκοκύπριοι ένοπλοι και 26.000 έφεδροι).

Η αριθμητική δύναμη τω τουρκικών στρατευμάτων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου παραμένει γύρω στις 34.000, ενώ κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί διάφορες αυξομειώσεις ένεκα μείωσης της θητείας, φυγοστρατίας και αναγκών σε άλλα ανοικτά μέτωπα της Τουρκίας.

Οι Τουρκοκύπριοι ένοπλοι ανέρχονται στις 3.000. ( 15 μήνες θητεία) ενώ εφεδρεία των Τουρκοκυπρίων αριθμεί γύρω στις 15.000.

*Στοιχεία για την πιο πάνω έρευνα πάρθηκαν από την ιστοσελίδα του Κυπριακού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών

Send this to a friend