Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αντί να ψάχνουν τουρίστες, ψάχνουν προσωπικό στην ελ. Αμμόχωστο
Αντί να ψάχνουν τουρίστες, ψάχνουν προσωπικό στην ελ. Αμμόχωστο

Αντί να ψάχνουν τουρίστες, ψάχνουν προσωπικό στην ελ. Αμμόχωστο

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τεράστιο είναι το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού προσωπικού στα ξενοδοχεία της ελεύθερης Αμμοχώστου και γενικότερα στην τουριστική βιομηχανία της επαρχίας.

Μάλιστα, το πρόβλημα τη φετινή χρονιάφαντάζει οξύτερο, εξαιτίας των νέων πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων που πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι τοκαλοκαίρι στην περιοχή, κάτι που συνεπάγεται με μερικές χιλιάδες νέες τουριστικές κλίνες στο δυναμικό της επαρχίας, ενώ τους προσεχείς μήνες μπαίνει για τα καλά σε φάση λειτουργίας και η μαρίνα Αγίας Νάπας, με το άνοιγμα εστιατορίων και χώρων εστίασης.

Το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού προσωπικού αφορά όλες τις βαθμίδες, από καθαρίστριες μέχρι σερβιτόρους και μαγείρους. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι οι ξενοδόχοι σε Αγία Νάπα και Πρωταρά προβληματίζονται έντονα πώς θα επαναλειτουργήσουν τις μονάδες τους από την στιγμή που το ενδιαφέρον για εργοδότηση στην ξενοδοχειακή και τουριστική βιομηχανία είναι μηδαμινό.

Γι’ αυτό και ο ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου καλεί το Υπουργείο Εργασίας όπως προχωρήσει στην έγκριση αδειών εργοδότησης ξένων από τρίτες χώρες, ως μια ύστατη προσπάθεια να επιλυθεί το καυτό αυτό ζήτημα για τους ξενοδόχους. Όπως είπε ο κ.Τάκκας, τη δεδομένη στιγμή η εργοδότηση ατόμων από τρίτες χώρες παραμένει η μοναδική λύση που απέμεινε στο τραπέζι. «Θα χρειαστούμε ώρες ολόκληρες για να εξηγήσουμε το φαινόμενο, Κύπριοι και κοινοτικοί να μην ενδιαφέρονται πλέον να εργοδοτηθούν στην τουριστική βιομηχανία ευρύτερα. Αυτό που έχει σημασία για τους ξενοδόχους είναι να εξεύρουν εργατικό δυναμικό, ώστε να προγραμματίσουν έγκαιρα την επαναλειτουργία των μονάδων τους.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως τη δεδομένη στιγμή οι ξενοδόχοι δεν ανησυχούν τόσο εάν θα έχουν τουρισμό το καλοκαίρι, αλλά περισσότερο ανησυχούν εάν θα εξεύρουν το κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον όποιο τουρισμό θα έχουν. Αντί η έγνοια μας να είναι η προσέλκυση ξένων τουριστών, αυτή την στιγμή η έγνοια μας είναι να καταφέρουμε να στελεχώσουμε τα ξενοδοχεία μας μ’ επαρκές εργατικό δυναμικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δώρος Τάκκας.

Από Ουκρανία

Σε μια άλλη εξέλιξη, η ουκρανική τουριστική αγορά φαίνεται να επανέρχεται δυναμικά για την ελεύθερη Αμμόχωστο το 2022. Παρά το «σύννεφα» πολέμου που επικρατούν στην συγκεκριμένη χώρα, εξαιτίας των σχέσεων της με τη Ρωσία, εντούτοις από τον ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου γίνεται λόγος για πολύ μεγάλο ενδιαφέρον φέτος από την Ουκρανία. Εφόσον, λοιπόν, δεν προκύψουν απρόοπτα προβλήματα μελλοντικά (εμπόλεμη κατάσταση, κορωνοιός κτλ) κι επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον από Ουκρανούς ταξιδιώτες μ’ έναν ικανοποιητικό αριθμό κρατήσεων, τότε η αγορά αυτή θα αποτελέσει μια επιπρόσθετη τονωτική ένεση για την τουριστική βιομηχανία του τόπου.

Send this to a friend