Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Παραμένουν εκτός ΓεΣΥ 600 σκευάσματα: Άμεσες λύσεις ζητά η ΟΣΑΚ (ΒΙΝΤΕΟ)
Παραμένουν εκτός ΓεΣΥ 600 σκευάσματα: Άμεσες λύσεις ζητά η ΟΣΑΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

Παραμένουν εκτός ΓεΣΥ 600 σκευάσματα: Άμεσες λύσεις ζητά η ΟΣΑΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκτός του ΓεΣΥ παραμένουν 600 σκευάσματα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες για άμεση επίλυση του θέματος που χρονίζει και ταλαιπωρεί μεγάλο αριθμό ασθενών.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Γραμματέας της ΟΣΑΚ, Πάμπος Παπαδόπουλος, είπε ότι έχει επισημανθεί από πολλές πλευρές ότι η ανάγκη τα φάρμακα να μπουν στο σύστημα είναι επιτακτική. Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα φαίνεται να οφείλεται σε οικονομικούς λόγους που σχετίζονται με τη διαχείριση του ΓεΣΥ από πλευράς ΟΑΥ, όπως και στον τρόπο με τον οποίο η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων διαχειρίζεται τα όλα θέματα.

Όπως σημείωσε, ο ρόλος της Επιτροπής είναι να διαχειρίζεται την έγκριση των φαρμάκων βάσει του αν αυτά είναι κατάλληλα και πόσο οικονομικά είναι για τον ΟΑΥ, προκειμένου να ενταχθούν στο συνταγολόγιο.

“Εδώ είναι η βασική διαφωνία μας. Εμείς έχουμε πει αρκετές φορές ότι η Επιτροπή θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τον ΟΑΥ, να είναι κάτω από το Υπουργείο Υγείας και να είναι διαχωρισμένη στο επιστημονικό και στο οικονομικό κομμάτι.”

Πρόσθεσε δε ότι ένας μεγάλος αριθμός από αυτό τον κατάλογο φαρμάκων μπορεί να δοθεί στους ασθενείς, αν αποταθούν στον θεσμό των ονομαστικών αιτημάτων του Υπουργείου Υγείας.

“Άρα τα φάρμακα υπάρχουν, είναι εκεί και δίνονται αυτή τη στιγμή με κάποιους διαφορετικούς τρόπους και όχι με τον τρόπο τον σωστό όπως δίνονται όπως όλα τα υπόλοιπα φάρμακα.”

Το παράδοξο στην υπόθεση, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, είναι ότι ο πολιτικός προϊστάμενος έχει δώσει σαφή μηνύματα ότι σε περίπτωση που προκύπτει οικονομικό θέμα, τότε μπορεί να βρεθεί λύση από την πολιτεία.

Σημείωσε παράλληλα ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, δόθηκε χρονοδιάγραμμα ενός μηνός για να ετοιμαστεί μια επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των ασθενών, προκειμένου να παρουσιάσει ολόκληρο τον κατάλογο των φαρμάκων που παραμένουν εκτός ΓεΣΥ, όπως και τον τρόπο με τον οποίο θα ενταχθούν στο σύστημα.

Η επόμενη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 3 Φεβρουαρίου.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend