Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου «αγκαλιά» για τα παιδιά αιτητών ασύλου
Το Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου «αγκαλιά» για τα παιδιά αιτητών ασύλου

Το Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου «αγκαλιά» για τα παιδιά αιτητών ασύλου

Τα παιδιά αιτητών ασύλου που φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου αγκαλιάστηκαν με αγάπη από την Κοινότητα, ανέφερε ο Γεώργιος Σκαλιάς, ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Παιδείας, ο οποίος επισκέφτηκε το δημοτικό, αλλά και το Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου, στην παρουσία Κοινοτάρχου και λειοτυργύ του Υπουργείου Παιδείας και μίλησε για «πλάνο για περαιτέρω βελτίωση της παρούσας δομής».

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας στην Κοφίνου και στο Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου, ο Γεώργιος Σκαλιάς ανέφερε πως «η επίσκεψη αποδεικνύει περίτρανα το ενδιαφέρον του Προέδρου της Δημοκρατίας για αυτούς τους συνανθρώπους μας, που για πολύ σοβαρούς λόγους, ίσως και για λόγους που άπτονταν της ίδιας της ζωής τους, αναχώρησαν προς το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. H Κύπρος και η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη έδειξε σήμερα με πάρα πολλούς τρόπους τόσο την αγάπη της όσο και τη φροντίδα και την έγνοια της γι’ αυτούς τους ανθρώπους».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη ο κ. Σκαλιάς είπε πως «πραγματικά νοιώθω περήφανος για το κράτος μας, για την Κυπριακή Δημοκρατία που κατάφερε, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να δημιουργήσει τέτοιες δομές, ούτως ώστε οι άνθρωποι που είναι καταδιωκόμενοι και έφτασαν εδώ καταδιωκόμενοι, να αισθάνονται σήμερα ευτυχείς που είναι εδώ, να αισθάνονται την αγάπη και τη θαλπωρή των Κυπρίων και των κυπριακών αρχών που τους φιλοξενούν».

Διαβεβαιώ, συνέχισε «ότι η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο, την ίδια φροντίδα, την ίδια έγνοια και με ευρωπαϊκή προσέγγιση να κοιτάζει το θέμα αυτών των ανθρώπων και να προσπαθεί να δίνει άμεσες λύσεις. Δεν θα φεισθεί αυτή η Κυβέρνηση εξόδων, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονται στον τόπο μας να έχουν μια καλή τύχη, να έχουν μια καλή ζωή».

Ο κ. Σκαλιάς, ο οποίος συναντήθηκε και με τον Διευθυντή του Κέντρου, Ανδρέα Βαρνάβα, έκανε λόγο για αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων που κατά καιρούς αναφύονται. Αναφερόμενος στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο και φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου είπε ότι «αγκαλιάστηκαν με περισσή αγάπη από τους δασκάλους, τον Διευθυντή, το προσωπικό αλλά και από την Κοινοτάρχη Κοφίνου».

Ταυτόχρονα εξέφρασε ευχαριστίες προς «την Επαρχιακή Επιθεωρήτρια Ειρήνη Χατζηλουκά για την έγνοια και το ενδιαφέρον της και για την επίσκεψη της στο Κέντρο, η οποία ήταν πάρα πολύ καταλυτική ούτως ώστε να έχουμε μια πλήρη ενημέρωση και να καταστρώσουμε ένα πλάνο για περαιτέρω βελτίωση της παρούσας δομής».

Από την πλευρά της η Κοινοτάρχης Κοφίνου Δέσπω Χαραλάμπους ανέφερε ότι «η Κοφίνου είναι μια μεγάλη αγκαλιά γι’ αυτά τα παιδιά γιατί η Κοφίνου είναι ένα χωριό προσφυγικό, ξέρει από τα προβλήματα των προσφύγων». «Τους ανθρώπους που βρίσκονται στο Κέντρο τους αγκαλιάσαμε με αγάπη» είπε και σημείωσε πως «τα παιδιά που βρίσκονται στο Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου δεν τα ξεχωρίζουμε από τα δικά μας παιδιά».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι τόσο στο Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου όσο και στο Κέντρο Υποδοχής Αιτητών Ασύλου «επικρατεί μια πολύ καλή κατάσταση και είναι ένα υπόδειγμα όχι μόνο για τα κυπριακά αλλά και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα». «Τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο συμβιώνουν με τα δικά μας παιδιά πάρα πολύ καλά» είπε.

Εξάλλου, η Ειρήνη Χατζηλουκά-Μαυρή, Α’ Λειτουργός Εκπαίδευσης στο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας Λάρνακας–Αμμοχώστου χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είχαμε την ευκαιρία ως ομάδα να επισκεφθούμε το χώρο, να συζητήσουμε πολύ-πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν όσους διαβιούν εδώ, αλλά κυρίως τα παιδιά μας». «Ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού θα πρέπει να εστιάσω περισσότερο στα παιδιά και διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι εδώ γίνεται μια εξαιρετική δουλειά με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων» είπε και σημείωσε πως «αυτό το διαπιστώνουμε εδώ και χρόνια».

«Σήμερα διαπιστώσαμε πολύ αντικειμενικά και πολύ σαφώς ότι στο Κέντρο γίνεται μια εξαιρετική δουλειά και ευελπιστούμε ότι αυτή η πολύ όμορφη κατάσταση που υπάρχει, θα συνεχίσει να βελτιώνεται αλλά και να ισχύει» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κα. Χατζηλουκά-Μαυρή «το Δημοτικό Σχολείο Κοφίνου, όπως και οι άλλες ενέργειες που αφορούν την Κοινότητα, είναι ένα πρότυπο προσφοράς σε όλα τα παιδιά αλλά κυρίως σ’ αυτά τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Κέντρο και τους αξίζει να τους προσφερθεί ό,τι καλύτερο».

Send this to a friend