Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μάχη κατά του παγετού από τους πατατοπαραγωγούς Κοκκινοχωρίων
Μάχη κατά του παγετού από τους πατατοπαραγωγούς Κοκκινοχωρίων

Μάχη κατά του παγετού από τους πατατοπαραγωγούς Κοκκινοχωρίων

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ολονύχτιες μάχες για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο του παγετού και να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους δίνουν κάθε νύχτα οι αγρότες στα Κοκκινοχώρια. Το τσουχτερό κρύο των τελευταίων ημερών αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό για τις καλλιέργειες, γεγονός που αναγκάζει τους γεωργούς να ξαγρυπνούν, προκειμένου να ραντίζουν συνεχώς τις πατατοκαλλιέργειες ή τις καλλιέργειες άλλων λαχανικών, ώστε να τις προφυλάξουν από πιθανό παγετό.

Η κατάσταση αυτή, η λεγόμενη παγετοπροστασία, εκτός από ταλαιπωρία και άγχος, συνεπάγεται και με μεγάλο οικονομικό κόστος για τους αγρότες, εξαιτίας των υπερβολικών, σε αρκετές περιπτώσεις, ποσοτήτων νερού που αναγκάζονται να σπαταλήσουν για το πότισμα των διαφόρων καλλιεργειών.

Η διαχείριση της κατάστασης από πλευράς των γεωργών είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων που δημιουργούνται όταν παρουσιάζονται φαινόμενα πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η υπερβολική χρήση νερού σε κάποιες περιπτώσεις ελλοχεύει και τον κίνδυνο να βλάψει ολοκληρωτικά την πατάτα, επειδή συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες νερού στο ρίζωμα. Ειδικά την τελευταία εβδομάδα, οπόταν οι θερμοκρασίες κατά τις νυχτερινές ώρες πλησίασαν τους μηδέν βαθμούς κελσίου, τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο και το συνεχές πότισμα των πατατοκαλλιεργειών ήταν αναπόφευκτο, από αργά το βράδυ μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία παγετού στο φύλλωμα.

Την ίδια ώρα, το κόστος σε νερό, ηλεκτρισμό και πετρέλαιο αυξάνεται κατακόρυφα. Τα τελευταία 24ωρα οι γεωργοί της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου βρίσκονται σ’ επιφυλακή, παρακολουθώντας με αγωνία τα μετεωρολογικά δελτία. Σε δηλώσεις του στην τοπική ιστοσελίδα FamagustaNews, oπρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πατατοπαραγωγών Ανδρέας Κάρυος ανέφερε ότι οι ζημιές που προκαλεί στις καλλιέργειες το ψύχος έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, ενώ την αύξηση του κόστους θα επωμιστεί αναγκαστικά ο καταναλωτής.Απηύθυνε, δε, έκκληση προς τους καταναλωτές να κατανοήσουν τις δυσκολίες και να μην κατηγορήσουν τους γεωργούς για τις αυξήσεις που θα παρατηρηθούν στις τιμές των πατατών και των φθαρτών. «Με τέτοιες παγωνιές μειώνεται η παραγωγή, αργεί η ωρίμανση κάποιων προϊόντων κι έτσι αυξάνεται η τιμή.

Η αύξηση στην τιμή δεν δημιουργεί κέρδος στον παραγωγό. Οφείλεται στο κόστος που είχε ο παραγωγός προστατεύοντας τα προϊόντα του από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο καταναλωτής πρέπει να ευχαριστεί τους γεωργούς που αγωνίζονται για να στείλουν στην αγορά ντόπια προϊόντα», σημείωσε ο κ.Κάρυος. Σύμφωνα με τους γεωργούς, το φαινόμενο του ψύχους αναμένεται ότι θα συνεχιστεί και την ερχόμενη εβδομάδα.

Send this to a friend