Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αυξάνονται οι τιμές των σπιτιών και των διαμερισμάτων στη Λάρνακα
Αυξάνονται οι τιμές των σπιτιών και των διαμερισμάτων στη Λάρνακα

Αυξάνονται οι τιμές των σπιτιών και των διαμερισμάτων στη Λάρνακα

Συνεχίστηκε η αύξηση στις τιμές ακινήτων το τρίτο τρίμηνο του 2021, η οποία στηρίζεται κυρίως από την αγορά διαμερισμάτων, όπως καταγράφει ο δείκτης τιμών κατοικιών (ΔΤΚ) που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ).

Διαφορετική εικόνα παρουσιάζουν το τρίτο τρίμηνο οι τιμές οικιών από τις τιμές των διαμερισμάτων, με τις πρώτες να καταγράφουν μειώσεις σε αρκετές περιοχές τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, σε αντίθεση με τις τιμές διαμερισμάτων, οι οποίες καταγράφουν αυξήσεις. Συγκεκριμένα, οι τιμές οικιών μειώθηκαν σε ετήσια βάση 0,3%, ενώ σε τριμηνιαία βάση σημείωσαν μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,3% η οποία οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις που σημειώθηκαν στις επαρχίες Λάρνακας και Πάφου.

Αντίθετα, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1% σε τριμηνιαία βάση και κατά 4,5% σε ετήσια βάση. Η αύξηση που συνεχίζει και αυτό το τρίμηνο να παρατηρείται στις τιμές διαμερισμάτων επιβεβαιώνει για ακόμα μία φορά, μεταξύ άλλων, τη συνεχιζόμενη προτίμηση των εγχώριων αγοραστών και επενδυτών για τα διαμερίσματα, σε σχέση με τις οικίες στις περισσότερες επαρχίες της Κύπρου.

Μεταβολές τιμών ανά επαρχία

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές κατοικιών σε τριμηνιαία βάση σημείωσαν αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Λευκωσίας στην οποία παρέμειναν σταθερές. Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό καταγράφηκε αύξηση 0,1%, στη Λάρνακα 1,7%, στην Πάφο 1,6% και στην Αμμόχωστο 0,6%.

Όσον αφορά τις ετήσιες μεταβολές στους δείκτες τιμών κατοικιών ανά επαρχία, καταγράφηκε αύξηση στη Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο ενώ στις υπόλοιπες περιοχές καταγράφηκαν μειώσεις. Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν κατά 2,9%, στη Λάρνακα κατά 2,9% και στην Πάφο κατά 1%. Αντίθετα, στη Λευκωσία οι τιμές συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,2% σε ετήσια βάση, και στην Αμμόχωστο 0,7%.

Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές των οικιών κατέγραψαν αυξήσεις σε όλες τις επαρχίες εκτός της Λευκωσίας και της Λεμεσού. Συγκεκριμένα, στη Λάρνακα, Πάφο και Αμμόχωστο αυξήθηκαν κατά 2,1%, 1,5% και 0,7%, αντίστοιχα. Αντίθετα, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό οι τιμές των οικιών μειώθηκαν κατά 0,3% και στις δύο επαρχίες. Σε ετήσια βάση, οι τιμές οικιών μειώθηκαν σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση τη Λεμεσό και τη Λάρνακα όπου αυξήθηκαν κατά 2% και 2,1% αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, οι τιμές οικιών στη Λευκωσία μειώθηκαν κατά 3%, στην Πάφο κατά 0,2% και στην Αμμόχωστο κατά 2,6%.

Οι τιμές των διαμερισμάτων σε τριμηνιαία βάση κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες με εξαίρεση την επαρχία Αμμοχώστου στην οποία σημειώθηκε μείωση 0,2%. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία αυξήθηκαν κατά 0,7%, στη Λεμεσό 0,8%, στη Λάρνακα 0,7% και στην Πάφο 1,7%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές των διαμερισμάτων σημείωσαν αύξηση σε όλες τις επαρχίες. Ενδεικτικά, στη Λευκωσία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,4%, στη Λεμεσό 3,9%, στη Λάρνακα 5,5%, στην Πάφο 3,6% και στην Αμμόχωστο κατά 4,9%. Σημειώνεται ότι στην επαρχία Πάφου σημειώθηκε αύξηση μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα μειώσεων.

Αντρέας Πολυκάρπου 

Send this to a friend