Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στο 60,4% η πληρότητα των φραγμάτων, υπερχειλίσεις την επόμενη βδομάδα
Στο 60,4% η πληρότητα των φραγμάτων, υπερχειλίσεις την επόμενη βδομάδα

Στο 60,4% η πληρότητα των φραγμάτων, υπερχειλίσεις την επόμενη βδομάδα

Στο 60,4% βρίσκεται η πληρότητα των φραγμάτων σήμερα, που αντιστοιχεί σε 75,8 εκ. κυβικά μέτρα νερού, σύμφωνα με στοιχεία από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Η αντίστοιχη περσινή πληρότητα ήταν 73,2%, με 212,758 εκ. κυβικά μέτρα νερού. Οπως, εξάλλου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Μάριος Χατζηκωστής, Τεχνικός Μηχανικός Α’ στο Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων, αναμένονται υπερχειλίσεις των μικρών φραγμάτων εντός της επόμενης βδομάδας.

Η φετινή «είναι μία καλή χρονιά» και «καλύψαμε τον μισό δρόμο» για να επιτευχθεί ο στόχος της συνολικής πληρότητας 75% μέχρι τον Μάρτιο, σημείωσε ο κ. Χατζηκωστής. Αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, σημείωσε, οι ποσότητες που θα διατεθούν στην άρδευση θα είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι.

Οπως, επίσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, ο καιρός είναι απρόβλεπτος και αν έρθει ακόμη ένα χαμηλό βαρομετρικό, αντίστοιχο με αυτό της Πρωτοχρονιάς, είναι σίγουρο ότι ο στόχος θα υπερκαλυφθεί και δεν θα υπάρχουν προβλήματα στη φετινή ύδρευση και άρδευση.

Σε σχέση με άλλες χρονιές, ο κ. Χατζηκωστής ανέφερε ότι η συνολική αποθήκευση στα φράγματα είναι μειωμένη, ωστόσο η φετινή ροή έχει ξεπεράσει την περσινή. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν εισρεύσει στα φράγματα 41 εκ. κυβικά μέτρα νερού, σε σχέση με 36 εκ. κ.μ. πέρσι. Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες χρονιές η εισροή δεν ξεπερνά τα 50 εκ. κ.μ., κάτι που φαίνεται ότι φέτος θα γίνει, ενώ φαίνεται ότι «είναι πιθανό να φτάσουμε και τον Μέσο Όρο εισροής της δεκαετίας, που ανέρχεται στα 95-96 εκ. κ.μ.».

Εξάλλου, μέσα στην επόμενη βδομάδα αναμένεται υπερχείλιση των μικρών φραγμάτων, του Ξυλιάτου, της Αργάκας και πιθανώς του Πωμού, όπως δήλωσε. Το φράγμα των Λευκάρων, αν και με τη μεγαλύτερη σημερινή πληρότητα, στο 90,1%, δεν αναμένεται να υπερχειλίσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Χατζηκωστή, καθώς είναι «δύσκολο φράγμα», όπως σημείωσε. Παρόλο που είχε ψηλές εισροές με τις τελευταίες βροχές, αυτό είναι δύσκολο να επαναληφθεί. Θα έπρεπε να ξανασυμβεί αντίστοιχο σύστημα χαμηλού βαρομετρικού με το προηγούμενο, το οποίο να επηρεάσει τη συγκεκριμένη περιοχή ξανά, ενώ το Τμήμα Υδάτων αντλεί νερό από το συγκεκριμένο φράγμα για να καθυστερήσει η υπερχείλισή του.

Send this to a friend