Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Καμιά άλλη λύση και οδός, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Χριστοδουλίδης, για την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο
Καμιά άλλη λύση και οδός, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Χριστοδουλίδης, για την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο

Καμιά άλλη λύση και οδός, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δρ. Χριστοδουλίδης, για την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρο

Δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ακολουθήσουμε την οδό των μεταμοσχεύσεων καρδιάς από γενετικά τροποποιημένους χοίρους, αφού η έλλειψη ανθρώπινων οργάνων, για μεταμόσχευση σε όλο τον κόσμο είναι τεράστια, δηλώνει στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου, Δρ. Θεόδωρος  Χριστοδουλίδης, ο οποίος χαρακτηρίζει «σημαντικό και πρωτοπόρο βήμα» την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς, που επιχειρήθηκε στις ΗΠΑ από γενετικά τροποποιημένο χοίρο.

Ωστόσο, ο Δρ. Χριστοδουλίδης τονίζει πως αν και ανοίγει ο δρόμος για νέου είδους μεταμοσχεύσεις, που θα σώσουν τις ζωές πολλών ανθρώπων, εντούτοις ο δρόμος αυτός «είναι πολύ μακρύς» και απέχει πολύ από την έλευση στην καθημερινότητα της πρακτικής της ιατρικής.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει τι σημαίνει για την επιστημονική κοινότητα η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς που διενεργήθηκε από γενετικά τροποποιημένο χοίρο σε 57χρονο Αμερικανό πολίτη, ο Δρ. Χριστοδουλίδης είπε πως «είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό νέο για την επιστημονική κοινότητα», κάνοντας λόγο για κάτι «επαναστατικό», που πρώτη φορά εφαρμόζεται στην καρδιολογία και γενικότερα στη μεταμόσχευση οργάνων.

Προσθέτει πως αν και είναι κάτι που απέχει από το να έρθει στην καθημερινότητα της πρακτικής της ιατρικής, εντούτοις συμπληρώνει πως «δεν υπάρχει άλλη λύση από το να ακολουθήσουν αυτή την οδό, γιατί οι μεταμοσχεύσεις ιδιαίτερα της καρδιάς, αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για την ιατρική κοινότητα».

Λίγα τα μοσχεύματα παγκοσμίως, στροφή σε άλλες λύσεις

Όπως αναφέρει, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια αυξάνονται όλο και περισσότερο όσο περνούν τα χρόνια, εξηγώντας ότι αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης των ασθενειών, που οδηγούν στην καρδιακή ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Καρδιολογικής Εταιρείας, αρκετοί άνθρωποι, που βρίσκονται σε λίστες αναμονής για μόσχευμα, πεθαίνουν κάθε χρόνο προτού λάβουν το ζωτικό όργανο, που χρειάζονται για να ζήσουν.

Επιπλέον, τονίζει πως «τα μοσχεύματα παγκοσμίως είναι πολύ λίγα», για να συμπληρώσει πως «πρέπει να στραφούμε σίγουρα σε άλλες λύσεις».

«Οι ανάγκες για μεταμοσχεύσεις καρδιάς αυξάνονται συνέχεια και οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια φτάνουν -παρά τις θεραπείες- σε τελικό στάδιο και καταλήγουν να μην έχουν άλλη επιλογή από τη μεταμόσχευση. Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά δεν είναι πάντα θεραπευτικές», είπε ο Δρ. Χριστοδουλίδης.

Στις λίστες αναμονής και Κύπριοι πολίτες, μικρές οι πιθανότητες για μόσχευμα

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Θεόδωρος Χριστοδουλίδης είπε πως πολλοί Κύπριοι συμπολίτες μας βρίσκονται στην αναμονή σε Κέντρα του εξωτερικού, σημειώνοντας μάλιστα πως έχουν «μικρές πιθανότητες να βρουν μόσχευμα», λόγω του μεγάλου αριθμού αναμονής που υπάρχει ανά το παγκόσμιο.

Ερωτηθείς αν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται ξενομεταμόσχευση στον κόσμο ή επιχειρήθηκε και στο παρελθόν, απάντησε ότι σε καρδιά είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται με το συγκεκριμένο τρόπο μεταμόσχευση, δηλαδή με καρδιά χοίρου γενετικά τροποποιημένη.

Επικαλούμενος τη βιβλιογραφία, αναφέρει ότι είχε επιχειρηθεί ξανά στο παρελθόν σε ένα παιδιατρικό περιστατικό με καρδιά πιθήκου, η οποία ωστόσο δεν ήταν επιτυχημένη, αφού κράτησε για πολύ λίγες μέρες.

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι για άλλου είδους μεταμοσχεύσεις γίνονται, επίσης, προσπάθειες, ενώ σημειώνει πως αυτό που γίνεται συχνότερα είναι η μεταμόσχευση -όχι συμπαγών οργάνων- αλλά κάποιων κυττάρων από ζώα σε ανθρώπους, για τη θεραπεία κάποιων παθήσεων.

Σε καθημερινή βάση, και στην Κύπρο, μεταμοσχεύσεις βαλβίδων καρδιάς από ζώα

Αναφερόμενος στις μεταμοσχεύσεις προσθετικών βαλβίδων καρδιά από ζωικό υλικό, ο Δρ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως είναι κάτι πολύ διαφορετικό και εφαρμόζεται πολλά χρόνια στους καρδιοπαθείς.

Περαιτέρω, εξηγεί ότι δεν μεταμοσχεύεται η ίδια η ζωική βαλβίδα, αλλά φτιάχνονται βαλβίδες από υλικό που λαμβάνεται από καρδιές ζώων και από το περικάρδιο συγκεκριμένα, είτε χοίρων είτε βοοειδών.

Προσθέτει πως το υλικό εκείνο διαμορφώνεται ως μια τεχνητή βαλβίδα, που τοποθετείται χειρουργικά στους ασθενείς.

Κάνει λόγο για «καθιερωμένη πλέον μέθοδο, η οποία όπως αναφέρει χρησιμοποιείται πολύ συχνά με μεγάλη επιτυχία, αλλά διαφέρει πάρα πολύ από τη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων».

Αναφορικά με τη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, σημειώνει πως «γι’ αυτή τη διαδικασία τίθενται και άλλα θέματα, που αφορούν στη συμβατότητα, δηλαδή την πιθανότητα ο ανθρώπινος οργανισμός να απορρίψει τη ζωική καρδιά, να την αναγνωρίσει το ανοσοποιητικό ως ξένο σώμα, να της επιτεθεί και στη συνέχεια να την καταστρέψει».

Όπως σημειώνει, «αυτό δεν συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται ζωικό υλικό για βαλβίδες, γιατί δεν είναι ολόκληρο το όργανο», συμπληρώνοντας πως «οι βαλβίδες δεν έχουν αιμάτωση οπότε είναι διαφορετική η κατάσταση».

«Τέτοιες επεμβάσεις», σύμφωνα με τον Δρ. Χριστοδουλίδη, «διενεργούνται παντού στον κόσμο και στην Κύπρο και σε καθημερινή βάση».

Τι σημαίνει γενετική τροποποίηση

Ο Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου αναφέρει στο ΚΥΠΕ πως με τη μέθοδο της γενετικής τροποποίησης τροποποιείται το DNA  του ζώου, με στόχο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό να μην το αναγνωρίζει ως ξένο και να μην το απορρίψει.

Εξηγεί, επίσης, πως το στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι να μην απορρίψει την καρδιά ο οργανισμός του συγκεκριμένου ατόμου στις ΗΠΑ, ενώ σημειώνει πως «είναι άγνωστο πότε και αν θα απορρίψει την καρδιά ο οργανισμός του».

«Οι πρώτες εβδομάδες θεωρητικά είναι οι πιο σημαντικές για την οξεία απόρριψη», αναφέρει.

Γιατί από χοίρο το μόσχευμα

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση γιατί το μόσχευμα λήφθηκε από χοίρο, ο Δρ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως η καρδιά λήφθηκε από χοίρο, γιατί η ανατομία της είναι πολύ κοντά με την καρδιά του ανθρώπου.

«Τα μεγέθη είναι κοντά τα μεγέθη και είναι εύκολο να τα ανατρέψουν», πρόσθεσε.

Σε χαμηλά επίπεδα η Κύπρος στη δωρεά οργάνων

Ο Δρ. Χριστοδουλίδης σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η Κύπρος βρίσκεται σε χαμηλά  επίπεδα όσον αφορά τη δωρεά οργάνων», αφού όπως αναφέρει «εξαρτάται από την απόφαση του οικογενειακού περιβάλλοντος, τη στιγμή που επέρχεται ένας εγκεφαλικός θάνατος συγγενούς του προσώπου».

«Όπως καταλαμβάνετε δεν είναι το ίδιο εύκολο με το να έχει κάποιος ήδη δηλώσει ή δεν έχει δηλώσει ότι θέλει να γίνει δωρητής οργάνων. Οπότε είναι στην ευχέρεια του οικογενειακού περιβάλλοντος και είναι μια δύσκολή στιγμή για να αποφασιστεί», αναφέρει.

Προσθέτει ακόμα ότι στην Κύπρο η κουλτούρα της δωρεάς οργάνων «είναι ακόμα πίσω» και τονίζει εκ νέου την αναγκαιότητα για δωρεά οργάνων στη χώρα μας.

Καλεί τον κόσμο αν βρεθεί στη δύσκολη θέση να ερωτηθεί για το ενδεχόμενο τα δωρεάς οργάνων να είναι θετικός, ώστε να βοηθηθούν άλλοι συμπολίτες του.

Send this to a friend