Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Προεδρικές ’23: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονέκτημα Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη
Προεδρικές ’23: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονέκτημα Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη

Προεδρικές ’23: Τα πλεονεκτήματα και τα μειονέκτημα Αβέρωφ – Χριστοδουλίδη

 

Για τις Προεδρικές εκλογές του 2023 και για τις εξελίξεις στον ΔΗΣΥ όσον αφορά μέτωπο Αβέρωφ Νεοφύτου-Νίκου Χριστοδουλίδη, μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο πολιτικός αναλυτής και καθηγητής Γιάννος Κατσουρίδης.

Αρχικά ανέφερε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν ορισμένες υποψηφιότητες, υπάρχουν προθέσεις, αλλά και αρκετά κόμματα τα οποία δε έλαβαν τις τελικές τους αποφάσεις.

Πρόσθεσε ότι η εξαγγελία του Αβέρωφ Νεοφύτου βάζει πίεση στην αντιπολίτευση, κάτι το οποίο παραδέχθηκε και ο κ. Στεφάνου σε συνέντευξη του. «Δεν μπορεί η μια πλευρά να κάνει σοβαρά βήματα και η άλλη να μένει πίσω».

Επεσήμανε ότι το κυβερνών κόμμα μπαίνει σε εσωστρέφεια, ενώ είναι άγνωστο πιο θα είναι το αποτέλεσμα. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει δυστοκία στην αντιπολίτευση εξαιτίας των σχέσεων  που υπάρχουν στα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Υπάρχει η ενοποιητική επιθυμία για να φύγει η υφιστάμενη κυβέρνηση», είπε.

Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου στις ομιλίες του προτάσσει την ικανότητα του να διαχειριστεί δύσκολές καταστάσεις, ενώ ο Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε θέμα εκλεξιμότητας. Εξήγησε ότι κ. Νεοφύτου έχει το πλεονέκτημα της Προεδρίας του κόμματος, είναι χρόνια στην πολιτική και δείχνει ότι ενώνει τα στελέχη του ΔΗΣΥ. «Δεν ξέρω αν είναι αρκετό, καθώς υπάρχει απαξίωση των πολιτικών θεσμών και των κομμάτων».

Διευκρίνισε ότι υπάρχει επιθυμία και από τους δύο να διεκδικήσουν την Προεδρία της Δημοκρατίας, προέρχονται και οι δύο από τον ίδιο χώρο, με αποτέλεσμα να απευθύνονται στο ίδιο ακροατήριο. «Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες και των δύο να βρεθούν στον δεύτερο γύρο και να κερδίσει κάποιος τις εκλογές».Συμπλήρωσε ότι θα δημιουργηθούν αντιπαλότητες και πικρίες που δεν ξέρει κάνεις πως θα επουλωθούν μέσα σε μια βδομάδα.

Τόνισε ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου θέλει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα από τώρα και για αυτό λήφθηκαν οι αποφάσεις, ενώ για τον κ. Χριστοδουλίδη ήταν πιο λογικό να παραταθεί ο χρόνος για λήψη τελικών αποφάσεων.

Σημείωσε ότι η ιδιότητα του κ. Χριστοδουλίδη ως Υπουργός Εξωτερικών μπορεί να λειτουργήσει και ως πλεονέκτημα αλλά και ως μειονέκτημα. «Ο κύπριος ψηφοφόρος δεν βλέπει αρνητικά υποψηφιότητες που έρχονται έξω από το πολιτικό σύστημα, είτε πολιτικούς που δεν είναι μπαρουτοκαπνισμένοι με την παραδοσιακή έννοια της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Συμπλήρωσε ότι ο κύπριος ψηφοφόρος δείχνει έτοιμος να δεχθεί έναν νέο τύπο υποψήφιου. «Ο κ. Χριστοδουλίδης μπορεί να μην έχει την κομματική εμπλοκή που δίνει η Βουλή, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είναι στον πυρήνα της πολιτικής».

Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι παραίτηση του Νίκου Χριστοδουλίδη διευκολύνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από μια μεγαλύτερη σύγκρουση που θα μπορούσε να συμβεί.

Τόνισε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης μέσα από τις ομιλίες του έδειξε ότι δεν θέλει να στρέψει εναντίον του τη βάση του ΔΗΣΥ. «Ξεχωριστή σημασία θα έχει αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης στηριχθεί από άλλες πολιτικές δυνάμεις», ανέφερε.

Παράλληλα ανέφερε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα ήταν εκλέξιμος αν στηριζόταν από ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, αν και δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοιο σενάριο.
Τέλος, διευκρίνισε ότι πλέον ασκούνται μεγάλες πιέσεις στα υπόλοιπα κόμματα για να βρουν τον εκλεκτό τους. «Μπαίνουμε σε μια μάχη εξασφάλισης συμμαχιών και αφετέρου της υποψηφιότητα που θα μπορεί να ενώσει και να είναι εκλέξιμη».

Δείτε όλη τη συζήτηση:

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend