Home ΛΑΡΝΑΚΑ Φόβος και ανασφάλεια στις κοινότητες Βασιλικού
Φόβος και ανασφάλεια στις κοινότητες Βασιλικού

Φόβος και ανασφάλεια στις κοινότητες Βασιλικού

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το πρωί στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού επανάφερε στο προσκήνιο το θέμα ασφάλειας των κατοίκων που διαμένουν στις γύρω κοινότητες, αφού η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη με αρκετές βαριές (κι επικίνδυνες) βιομηχανίες.

Η φωτιά στις εγκαταστάσεις του τσιμεντοποιείου και κυρίως οι μαύροι πυκνοί καπνοί που σκέπασαν την γύρω περιοχή για αρκετές ώρες προκάλεσαν αναστάτωση ανάμεσα στους κατοίκους κοντινών κοινοτήτων.

Σε δηλώσεις της η πρόεδρος του Κ.Σ. Ζυγίου Γεωργία Μιχαήλ ανέφερε ότι οι πυρκαγιές σε επικίνδυνα υλικά που φυλάγονται στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού είναι συχνό φαινόμενο και πως δεν είναι η πρώτη φορά που η Πυροσβεστική τίθεται σε συναγερμό εξαιτίας τέτοιων καταστάσεων.

Όπως είπε η κ. Μιχαήλ, το ζήτημα με τις συχνές πυρκαγιές στην περιοχή Βασιλικού έχει τεθεί επανηλλειμμένα από τις επηρεαζόμενες κοινότητες στα αρμόδια υπουργεία, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για την ανάγκη λήψης των κατάλληλων προστατευτικών μέτρων. «Το θέμα του Βασιλικού δεν είναι σημερινό.

Οι επηρεαζόμενες κοινότητες έχουν μεταφέρει αρκετές φορές τις επιφυλάξεις και τους φόβους τους στις αρμόδιες αρχές του κράτους για την απόφαση της Πολιτείας να συγκεντρώσει τόσες πολλές βαριές βιομηχανίες στην συγκεκριμένη τοποθεσία.

Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις πως δεν συντρέχει κίνδυνος, ο κόσμος δικαιολογημένα εξακολουθεί να ανησυχεί», σημείωσε.

Η πυρκαγιά

—————–  

Η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας απέτρεψε μεγάλες καταστροφές στο Τσιμεντοποιείο Βασιλικού από την πυρκαγιά σε αποθήκη μ’ εναλλακτικά καύσιμα.

Η φωτιά έθεσε σε συναγερμό την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφού οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι από τις φλόγες κινδύνευαν παρακείμενα υποστατικά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής Αντρέα Κεττή, η πυρκαγιά ξέσπασε στις 9.40π.μ. και για την κατάσβεσή της ανταποκρίθηκαν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα από την ΕΜΑΚ και από την επαρχία Λεμεσού.

Οι ομάδες πυρόσβεσης ενισχύθηκαν και με όχημα αφρού από την επαρχία Λάρνακας. Έπειτα από σχεδόν μία ώρα η πυρκαγιά ήταν σε διαχειρίσιμη κατάσταση, ενώ αποφεύχθηκε ο κίνδυνος επέκτασής της σε άλλα υποστατικά.

Μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς, μαύροι καπνοί είχαν σκεπάσει τη γύρω περιοχή. Κάηκαν ποσότητες σκόνης πολυουρεθάνης που ήταν συσκευασμένη σε σακούλες, εντός κι εκτός αποθηκευτικού χώρου. Τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς διερευνώνται.

Ο πρόεδρος του Τσιμεντοποιείου Βασιλικού Αντώνης Αντωνίου δήλωσε ότι η πυρκαγιά δεν επηρέασε καθόλου το περιβάλλον, εκφράζοντας την άποψη ότι το συγκεκριμένο υλικό δεν είναι επιβλαβές για το περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη και τον τρόπο που ήταν αποθηκευμένο.

 

 

 

Send this to a friend