Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Χημεία για καθυστερήσεις στα PCR: «Δεν θα χρησιμοποιήσουμε δουλέμπορες»
Χημεία για καθυστερήσεις στα PCR: «Δεν θα χρησιμοποιήσουμε δουλέμπορες»

Χημεία για καθυστερήσεις στα PCR: «Δεν θα χρησιμοποιήσουμε δουλέμπορες»

Για τις τιμές αλλά και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα αποτελέσματα των τεστ PCR από τα Χημεία, μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων, Χάρης Χαριλάου.

Αρχικά σε σχέση με τις τιμές, απάντησε ότι «έχουμε τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη και στον κόσμο για τα PCR». Εξήγησε ότι η μοριακή εξέταση που για να διενεργηθεί, χρειάζεται κάποιες διαδικασίες με εξειδικευμένο προσωπικό και χρειάζεται κάποιος χρόνος. Πριν την πανδημία ήταν σπάνια εξέταση, αλλά πλέον έφτασε στο σημείο να είναι ρουτίνας αλλά αυτό δεν άλλαξε τον χρόνο και τις διαδικασίες που χρειάζεται να γίνουν.

Μάλιστα, είπε ότι το rapid test είναι μια εξέταση που μπορεί να κάνει ο καθένας, δεν μπορούμε να το συγκρίνουμε με το μοριακό τεστ, γι αυτό πρέπει να κρατήσουμε το μέτρο για να διασφαλίσουμε την ποιότητα του PCR.

Ερωτηθείς για τις τιμές που επικρατούσαν μόλις άρχισε η πανδημία, είπε ότι έχει να κάνει με την προσφορά και τη ζήτηση, με τους προμηθευτές να μειώνουν την τιμή αγοράς του, Από την άλλη όμως, εξήγησε ότι «παραμένει το κόστος στο εργατικό δυναμικό, δεν θα χρησιμοποιήσουμε δουλέμπορες για να κάνουν τη δουλειά, αλλά επιστήμονες που πρέπει να αμοίβονται».

Τέλος για τις καθυστερήσεις, δήλωσε ότι «όταν έχεις να διεκπεραιώσεις πολλές εξετάσεις υπάρχουν καθυστερήσεις. Αλλά πρέπει να ακολουθούμε το μέτρο προσεκτικά και όλα εκείνα τα βήματα που καταγράφουμε για να κάνουμε μια εξέταση. Εάν στην προσπάθεια μας να διεκπεραιώσουμε ένα όγκο εξετάσεων που είναι πέραν των δυνατοτήτων μας κάποια στιγμή μπορεί να γίνει κάποιο λάθος».

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend