Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Angel cake: Το «κέικ των αγγέλων» που είναι ελαφρύ σαν σύννεφο
Angel cake: Το «κέικ των αγγέλων» που είναι ελαφρύ σαν σύννεφο

Angel cake: Το «κέικ των αγγέλων» που είναι ελαφρύ σαν σύννεφο

Angel cake, λέγεται το αφράτο κέικ των αγγέλων.

Η διαφορά του με τα αλλά κέικ είναι ότι γίνεται χωρίς βούτυρο και χωρίς κρόκους αυγών. Είναι ελαφρύ και αέρινο, σαν σύννεφο!

Το απίθανα αφράτο και λευκό αυτό κέικ έχει μερικά μυστικά: το καλό χτύπημα των ασπραδιών σε μαρέγκα, το συνδυασμό δύο ειδών ζάχαρης και το πρωτότυπο ξεφορμάρισμά του σε ένα αναποδογυρισμένο χωνί, για το τέλεια αφράτο και αέρινο αποτέλεσμα!

H γνωστή σεφ Ντίνα Νικολάου αποκαλύπτει την συνταγή της για αφράτο angel cake και μπορείς να την δοκιμάσεις για το εορταστικό τραπέζι. Ακολούθησε βήμα βήμα τις οδηγίες της και το αποτέλεσμα θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σου.

Υλικά

  • 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1⅓ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
  • ελάχιστο αλάτι
  • 12 ασπράδια από αυγά μετρίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικά, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
  • 1 λοβός βανίλιας (τον χαράζουμε κατά μήκος στη μέση και με ένα μαχαιράκι ξύνουμε και παίρνουμε τα σποράκια του) ή 2 κουτάκια βανίλια σε σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 160ºC. Σε ένα μπολ κοσκινίζω το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη, προσθέτω ελάχιστο αλάτι και ανακατεύω καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να φτιάξω μια αφράτη μαρέγκα, όχι όμως σφικτή.

Προσθέτω την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίζω το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι η μαρέγκα να σχηματίσει κορυφές που να στάζουν ελαφρώς. Ρίχνω τα σποράκια (ή τη σκόνη) βανίλιας και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζω το χτύπημα, πάντα σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι η μαρέγκα να αφρατέψει κι άλλο αλλά ταυτόχρονα οι κορυφές της να μείνουν σχετικά μαλακές και ρευστές, όχι σφικτές.

Πασπαλίζω τη μαρέγκα με το 1/3 του μείγματος αλευριού και συνεχίζω να χτυπάω. Προσθέτω σταδιακά το υπόλοιπο μείγμα αλευριού, σε δόσεις, πάντα χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα ομοιόμορφο, πηκτό και αρκετά παχύρρευστο.

Αδειάζω το μείγμα σε μια αντικολλητική φόρμα για κέικ, με τρύπα στο κέντρο και διάμετρο 24 εκ. (αν έχετε, χρησιμοποιείστε φόρμα με αποσπώμενο πυθμένα, για ευκολότερο ξεφορμάρισμα). Δεν βουτυρώνω τη φόρμα.

Ψήνω το κέικ σε ένα από τα χαμηλά ράφια του φούρνου για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει καλά και να χρυσίσει η επιφάνειά του. Για να δω αν είναι έτοιμο, πιέζω ελαφρά την επιφάνεια με το δάχτυλό μου: πρέπει να έχει υφή σπογγώδη και να ζουλιέται εύκολα προς τα κάτω.Προσοχή! Αυτή η δοκιμή πρέπει να γίνει αφού περάσουν τα 45 – 50 λεπτά ψησίματος και όχι νωρίτερα, για να μην χάσει το κέικ τον όγκο του με το άνοιγμα της πόρτας του φούρνου.

Στο μεταξύ, επάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια ακουμπάω ένα τουμπαρισμένο χωνί (με τη μύτη προς τα πάνω). Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο και την αναποδογυρίζω αμέσως στο χωνί, βάζοντας δηλαδή την τρύπα της φόρμας στη μύτη του χωνιού και σφηνώνω εκεί τη φόρμα. Την αφήνω μέχρι το κέικ να κρυώσει εντελώς, αφού η αφράτη υφή του αποκτάται όταν το κέικ στεγνώσει τελείως

Ξεφορμάρισμα: Ανακινώ προσεκτικά τη σφηνωμένη στο χωνί φόρμα για να ξεκολλήσει το κέικ από τα τοιχώματα και τον πυθμένα της. Αν η φόρμα είναι κατάλληλη, αποσπώ τον πυθμένα της, αλλιώς την αναποδογυρίζω σε μια μεγάλη πιατέλα. Θα δείτε ότι η κρούστα του κέικ θα μείνει στη φόρμα, επομένως το κέικ θα είναι ολόλευκο. Το κόβω σε φέτες και το σερβίρω. Αν θέλετε, συνοδεύετε κάθε φέτα με 1 κουταλάκι της σούπας μαρμελάδα φράουλα.

Την συνταγή πήραμε από το σάιτ της Ντίνας Νικολάου.

Send this to a friend