Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έτσι θα διαπιστώσεις εάν ο σκύλος, η γάτα ή το κουνέλι σου είναι παχύσαρκα
Έτσι θα διαπιστώσεις εάν ο σκύλος, η γάτα ή το κουνέλι σου είναι παχύσαρκα

Έτσι θα διαπιστώσεις εάν ο σκύλος, η γάτα ή το κουνέλι σου είναι παχύσαρκα

Aνησυχία επικρατεί στις τάξεις των κτηνιάτρων εξαιτίας των αποτελεσμάτων πανευρωπαϊκής έρευνας που κατέδειξε ότι το 50% των οικόσιτων ζωών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω παχυσαρκίας. Η κτηνίατρος Δήμητρα Σωφρονίου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και ανέλυσε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση τους όρους παχύσαρκο και υπέρβαρο ζώο.

Υπέρβαρο ζώο όταν μέχρι 20% περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό
Παχύσαρκο ζώο όταν έχει πέραν του 20% περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό
“Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει την παχυσαρκία ως χρόνια νόσο από το 1948, ενώ από το 1997 την έχει χαρακτηρίσει ως παγκόσμια επιδημία.”

Εξηγόντας τους λόγους για τους οποίους ένα ζώο μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα με το βάρος του, η κυρία Σωφρονίου τους διαχώρισε σε γενετικούς και περιβάλλοντος.

“Μπορεί ένα ζώο να έχει κληρονομήσει γονίδια και να είναι ευπαθή στο να εναποθέσει λίπος στον οργανισμό του, όμως διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες συντείνουν στην αύξηση του βάρους. Εάν τρέφεται με τη σωστή ποσότητα τροφής ή την κατάλληλη τροφή. Τροφή που είναι υψηλοθερμιδική. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η τάση να δίνουμε στα ζώα λιχουδιές, κάτι αντίστοιχο που κάνουμε στα παιδιά μας. Είναι από αγάπη βέβαια, αλλά οι λιχουδιές είναι συμπλήρωμα και δεν πρέπει να τις δίνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.”

Η κτηνίατρος τόνισε ότι η στείρωση σε ένα ζώο επηρεάζει το βάρος του και αποτελεί “ενοχοποιητικό παράγοντα”, καθώς κάνει τα ζώα να μην είναι τόσο δραστήρια.

“Τότε εάν εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε την ίδια ποσότητα τροφής, αφού το ζώο δεν είναι τόσο δραστήριο δεν καταναλώνουν τόσες θερμίδες και το επιπλέον, θα αποθηκευτεί σε λίπος. Άρα μετά τη στείρωση πρέπει να αλλάζουμε τη διατροφή, αφού συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο.”

Η κυρία Σωφρονίου είπε ότι πέραν από τους σκύλους και τις γάτες, πρόβλημα παχυσαρκίας αντιμετωπίζουν και άλλα οικόσιτα ζώα όπως τα κουνέλια και τα χάμστερ.

“Ένα τριάντα τοις εκατό των κατοικίδιων κουνελιών είναι παχύσαρκα. Το ίδιο και ένα δώδεκα τοις εκατό στα πουλιά που τους βάζουμε ακατάλληλες τροφές και λιχουδιές.”

H κτηνίατρος ανέφερε ότι τα ζώα νιώθουν προσωρινή ευχαρίστηση την ώρα που καταναλώνουν το φαγητό τους, ωστόσο σε περίπτωση παχυσαρκίας η ποιότητα ζωής τους μειώνεται.

“Ένα ζώο φυσιολογικό σε κιλά, απολαμβάνει και τα υπόλοιπα λεπτά της ζωής του κάτι που δεν μπορεί να κάνει ένα παχύσαρκο ζώο. Όλα έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση του ζώου. Δηλαδή όταν τρώμε εμείς και δίνουμε και στο ζώο, το εκπαιδεύουμε να ζητά αυτό που τρώμε.”

Σε ότι αφορά στην απώλεια βάρους από τα ζώα, η κτηνίατρος συνέστησε πρώτα καταμέτρηση της ποσότητας τροφής και έπειτα.μείωση της ποσότητας φαγητού ανά γεύμα, από εξήντα γραμμάρια σε πενήντα.

“Πολλοί ιδιοκτήτες παίρνουν τη σακούλα της τροφής και την αδειάζουν στο μπολ. Εάν δεν μετράμε, δεν ξέρουμε πως θα μειώσουμε την ποσότητα. Συμβολευόμαστε τον κτηνίατρο μας για την ποσότητα και τα γεύματα, ενώ υπάρχουν και τροφές χαμηλές σε θερμίδες που μπορούμε να να τις χρησιμοποιούμε.”

Πηγή: alphanews

Send this to a friend