Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙΡΟΣ Η εξήγηση πίσω από τους υδροστρόβιλους στην Κύπρο- Ποια η πρόβλεψη για χιόνια
Η εξήγηση πίσω από τους υδροστρόβιλους στην Κύπρο- Ποια η πρόβλεψη για χιόνια

Η εξήγηση πίσω από τους υδροστρόβιλους στην Κύπρο- Ποια η πρόβλεψη για χιόνια

Για τα χιόνια και τους υδροστρόβιλους που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Ράδιο Πρώτο ο διευθυντής του Τμήματος Μετεωρολογίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «χιόνια υπάρχουν πάνω από την πλατεία Τροόδους. Υπάρχουν και στην πλατεία κάποιος μπορεί να βρει χιόνια αλλά δεν θα είναι εκείνο το συνεχές τοπίο. Είναι γύρω στα 6-7 εκατοστόμετρα».

Σε ερώτηση πότε αναμένονται νέες χιονοπτώσεις, απάντησε ότι «η χιονόπτωση είναι ένα φαινόμενο, το οποίο δεν μπορεί να τύχει πρόγνωσης αρκετά νωρίς. Ίσως 3-4 ημέρες προηγουμένως τουλάχιστον για την περιοχή της Κύπρου. Δεν αναμένεται να έχουμε τέτοιου είδους φαινόμενα από τον Αμίαντο και πάνω τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα, αφού και οι θερμοκρασίες θα ανέβουν σήμερα σε σχέση με χθες. Μάλιστα, αύριο θα είναι πιο πάνω από τα κανονικά».

Ερωτηθείς για τους υδροστρόβιλους απάντησε ότι «είναι ο «ομφάλιος λώρος», ο οποίος ενώνει μια υδάτινη επιφάνεια που συνήθως έχει υψηλότερη θερμοκρασία από την ξηρά με ένα καταιγιδοφόρο νέφος. Είναι ένα πολύ τοπικό σύστημα χαμηλής πίεσης με πολύ έντονα ανοδικά ρεύματα, δεν συμβαίνει πάντοτε όποτε έχουμε καταιγίδα αλλά συμβαίνει σχεδόν πάντοτε όταν έχουμε μεγάλου βάθους αστάθεια στην ατμόσφαιρα. Η θάλασσα, η οποία έχει θερμοκρασία νερού πολύ υψηλότερη απ ότι οι ηπειρωτικές περιοχές και όταν υπάρχει έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα, χαμηλή πίεση και ασταθείς καιρικές συνθήκες και δημιουργείται ένα καταιγιδοφόρο νέφος πάνω από την θάλασσα, τότε των έντονων ανοδικών ρευμάτων που προϋποθέτει η ύπαρξη του καταιγιδοφόρου νέφους, δημιουργείται ένα πολύ τοπικό σύστημα χαμηλής πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας με ανοδικά ρεύματα που ενώνει ουσιαστικά την επιφάνεια της θάλασσας με τη βάση της καταιγίδας. Εάν ο υδροστρόβιλος μπει στην ξηρά, τότε στα πρώτα 200-300 μέτρα θα χάσει αυτή την ενέργεια και θα διαλυθεί ως νέφος».

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend