Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Κύπρου και CMMI στη Λάρνακα (φώτο)
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Κύπρου και CMMI στη Λάρνακα (φώτο)

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Κύπρου και CMMI στη Λάρνακα (φώτο)

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (Cyprus Marine and Maritime Institute – CMMI) υπεγράφη, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του CMMI στη Λάρνακα, με στόχο το αμοιβαίο όφελος από τη διμερή συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας και ναυτιλιακής έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας (RTDI).

To Mνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρύτανης Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και εκ μέρους του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία ο Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI, κ. Ζαχαρίας Σιόκουρος.

Μέσα από την ανταλλαγή πληροφοριών, ιδεών, γνώσεων και καλών πρακτικών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το CMMI θα αναπτύξουν ερευνητικά προγράμματα και θα προωθήσουν τη διμερή ερευνητική συνεργασία σε όλους τους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη θάλασσα και τη ναυτιλία. Βασικός επίσης στόχος είναι η διευκόλυνση και ενθάρρυνση της συμμετοχής ερευνητών/ριών σε θέματα θαλάσσιων και ναυτιλιακών ερευνών. Περαιτέρω η συνεργασία στοχεύει στην ενημέρωση και την πληροφόρηση της ευρύτερης κοινωνίας σε σχέση με τις «γαλάζιες» δυνατότητες, προκλήσεις και προοπτικές.

Κατά την τελετή υπογραφής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης χαιρέτισε την εν λόγω συνέργεια, η οποία, όπως ανέφερε, θα παρέχει στους δύο οργανισμούς ένα εργαλείο για κοινές δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης στον ναυτιλιακό και θαλάσσιο τομέα. «Πρόκειται για ένα πολύ υποσχόμενο μνημόνιο συνεργασίας που ενισχύει το πολυσχιδές έργο που ήδη διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και εστιάζει στη θαλάσσια έρευνα. Το CMMI αποτελεί ένα Κέντρο Αριστείας που δίνει μοναδικές προοπτικές ανάπτυξης στη Λάρνακα και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ως συνεργάτες θα συνδράμουμε ουσιαστικά στην ανάδειξη και περαιτέρω ανάπτυξης της πόλης. Τα οφέλη θα είναι αμοιβαία και για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και για τη Λάρνακα» σημείωσε ο Πρύτανης. Τόνισε επίσης ότι με την υπογραφή του μνημονίου σηματοδοτείται η έναρξη της επίσημης ερευνητικής παρουσίας του Πανεπιστημίου στη Λάρνακα, αφού σημαντικές ερευνητικές οντότητες του ιδρύματός που ειδικεύονται σε θέματα θαλάσσιων ερευνών, θα έχουν φυσική παρουσία και θα δραστηριοποιούνται στην πόλη του Ζήνωνα.

Στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Λάρνακας , κ. Ανδρέα Βύρας τόνισε ότι το Μνημόνιο είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ισχυρής σχέσης μεταξύ των δύο οργανισμών. Ανέφερε, επίσης, ότι σχεδιάζονται μελλοντικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια του CMMI στη Λάρνακα για να διατεθούν στις/ους ερευνήτριες/τές του Πανεπιστημίου Κύπρου και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία σημαντική, στο πλαίσιο της στρατηγικής επιδίωξης της Λάρνακας να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας και Ναυτιλιακής Έρευνας και Καινοτομίας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI κ. Ζαχαρία Σιόκουρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. «Το CMMI, προκειμένου να υλοποιήσει το όραμά του για την προώθηση της Βιώσιμης Γαλάζιας Ανάπτυξης, αναγνωρίζει τη σημασία της δημιουργίας σχέσεων και της ανάπτυξης δεσμών με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς. Το CMMI έχει ήδη αναπτύξει έναν δίκτυο στρατηγικών συνεργασιών με τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς και αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό τον εμπλουτισμό του δικτύου συνεργατών του με την ένταξη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συνεργασία θα οδηγήσει αναμφισβήτητα σε σημαντικά επιτεύγματα στη Θαλάσσια και Ναυτιλιακή Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογική Ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Σιόκουρος.

 

Send this to a friend