Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κίνδυνος να ριχθεί στα βράχια η μεταρρύθμιση της Τ.Α. (ΒΙΝΤΕΟ)
Κίνδυνος να ριχθεί στα βράχια η μεταρρύθμιση της Τ.Α. (ΒΙΝΤΕΟ)

Κίνδυνος να ριχθεί στα βράχια η μεταρρύθμιση της Τ.Α. (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαφαινόμενος κίνδυνος να ριχθεί στα βράχια η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και να μείνουν κυβέρνηση και κόμματα εκτεθειμένοι που προχώρησαν στην αναβολή των δημοτικών εκλογών. Οι συζητήσεις ξαφνικά πήραν περίεργη τροπή σε ότι αφορά τον αριθμό των μητροπολιτικών δήμων που θα δημιουργηθούν, με αποτέλεσμα να χαθούν τα πρώτα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν και πλέον να τίθεται εν αμφιβόλω το όλο εγχείρημα.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Εσωτερικών Νίκος Σύκας, απαντώντας στο ερώτημα πως καταλήξαμε να μιλάμε εν τέλει για πέντε δήμους, ανέφερε ότι στην ουσία δεν πρόκειται για πέντε δήμους αλλά για 8, 9 ή 10 δήμους γιατί σε αυτούς προστίθενται και οι αγροτικοί.

«Στην επιτροπή εσωτερικών της βουλής υπάρχουν τρεις εισηγήσεις, η εισήγηση για 20 δήμους στην οποία ειρήσθω εν παρόδω έχουν προστεθεί στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών, η πρόταση της ΔΗΠΑ για 14 δήμους και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που μιλά για 17 δήμους. Άρα δεν είναι θέμα να μιλάμε αν είναι 5, 10 ή 15. Η ουσία είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όσο μεγαλώνει ο αριθμός των δήμων και δη ξεπερνούν τους 17 τότε υπάρχει θέμα βιωσιμότητας κάποιων δήμων από τη μια πλευρά και από την άλλη επειδή πρέπει να ενταχθούν περισσότερες κοινότητες στα δημοτικά διαμερίσματα αντιλαμβάνεστε ότι η πληθυσμιακή μάζα των κοινοτήτων μειώνεται κατά 50%. Άρα αντιλαμβάνεστε πως εκ των πραγμάτων, όσο πιο λίγοι είναι οι δήμοι τόσο πιο βιώσιμοι αποτελεσματικοί θα είναι οι δήμοι και από την άλλη τα συμπλέγματα κοινοτήτων να έχουν εκείνη τη μάζα που εξελικτικά σε μεσοπρόθεσμο διάστημα θα μπορούν να εξελιχθούν σε αγροτικούς δήμους», ανέφερε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως στον ΔΗΣΥ έχουν την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση με 17 δήμους και τα δημοψηφίσματα να είναι η αφορμή και αιτία για να τουμπαριστεί η μεταρρύθμιση.

“Θα μείνουμε εκτεθειμένοι”

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας δεν έκρυψε τη στεναχώρια του για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν προς τον κόσμο ότι δηλαδή θα αναβάλλονταν οι εκλογές για να γίνει η μεταρρύθμιση.

«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, γνωρίζαμε ότι τα χρονοδιαγράμματα που θα συζητούσε η επιτροπή, γνωρίζαμε πότε θα πρέπει να υποβάλουμε τις τροπολογίες που σημαίνει τελειώνει η συζήτηση στην επιτροπή και ακολούθως το θέμα πάει στην ολομέλεια και είχε οριστεί για τις 20 Δεκεμβρίου. Ξαφνικά ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι είπαν ότι ήταν ανέτοιμοι να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα και άλλαξε το χρονοδιάγραμμα. Εκεί άρχισε να ακούγεται για πέντε δήμους να γίνονται δηλώσεις για πέντε δήμους. Σε καμία περίπτωση στην Επιτροπή κανένας αναφέρθηκε για πέντε δήμους. Αναφέρθηκαν για 20, για 17 και 14, η πρόταση η δική μας. Στα πηγαδάκια ξεκίνησε να ακούγεται. Τα πηγαδάκια των συναδέλφων των δημοσιογράφων και γράφτηκε στον τύπο» είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε επίσης αν αυτές οι προτάσεις αλλάζουν τη φιλοσοφία και προϋποθέτουν ριζικές αλλαγές που να αλλάζουν την ουσία του νομοθετήματος, τότε θα σημαίνει ότι θα γίνει εξ υπαρχής συζήτηση και άρα θα χαθεί η μεταρρύθμιση. Σε αυτή την περίπτωση, κατέληξε. Θα πρέπει η Ολομέλεια να ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend