Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αποστόλου: Πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (ΒΙΝΤΕΟ)
Αποστόλου: Πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποστόλου: Πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού (ΒΙΝΤΕΟ)

Δήλωση Βουλευτή Επαρχίας Λάρνακας Κ.Σ. ΕΔΕΚ μετά την συζήτηση του θέματος του σχολικού εκφοβισμού στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων :

Συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας το θέμα που είχα ζητήσει να εγγραφεί που αφορά το σχολικό εκφοβισμό. Βιώνουμε όλοι μας το τελευταίο διάστημα και έρχονται στην αντίληψη μας, δυστυχώς θλιβερά γεγονότα.
Αυτό το οποίο έχουμε καταθέσει κάτω είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να διοριστεί από τον Υπουργό Παιδείας και να συσταθεί η συμβουλευτική επιτροπή για θέματα ενδοσχολικής βίας στη βάση της νομοθεσίας η οποία έχει ψηφιστεί στο 2020. Υπάρχει δέσμευση του Υπουργείου ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ο ορισμός και η σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής.
Λαμβάνοντας υπόψη τη στυγερότητα του θέματος θα πρέπει όλοι μαζί να κινηθούμε προς δύο βασικές κατευθύνσεις:

  1. η μια είναι η κατεύθυνση της πρόληψης που εκεί οφείλει το Υπουργείο να αναλάβει δράσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης, εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, δημιουργίας σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού το οποίο θα πρέπει να διαμοιραστεί σε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη,
  2. αλλά επίσης θα πρέπει στα θέματα αντιμετώπισης, επιτέλους να ενισχυθεί και η υπηρεσία εκπαιδευτικής ψυχολογίας, η οποία αυτή τη στιγμή με παραδοχή του ίδιου του Υπουργείου είναι υποστελεχομένη.

Έχω μιλήσει με την κ. Αθηνά Μιχαηλίδου η οποία αυτή τη στιγμή ηγείται αυτής της προσπάθειας του Υπουργείου Υγείας, και της έχω ζητήσει άμεσα να μου σταλούν εισηγήσεις για βελτίωση του Νομοθετικού πλαισίου.
Ο ρόλος της Βουλής είναι εκεί και όπου θα πρέπει το νομοθετικό πλαίσιο να βελτιωθεί να το πράξουμε και να είστε βέβαιοι ότι θα αναλάβω πρωτοβουλίες το συντομότερο να γίνει αυτό.

Ο ρόλος όμως και του Υπουργείου είναι να εφαρμόσει τη νομοθεσία και τα όσα έχω προαναφέρει.

Κλείνω με αυτό, ότι και να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να έχει ως κύριο επίκεντρο του ένα, γονείς, εκπαιδευτικοί το Υπουργείο Παιδείας, εμείς οι Πολιτικοί και τα παιδιά να έχουμε ένα βασικό στο μυαλό μας. Ότι όλα ξεκινούν και τελειώνουν από την αποδοχή του διαφορετικού. Αυτή είναι η ουσία και αυτό είναι το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω μετά σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας. Αυτή είναι η ουσία. Αυτό είναι το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω μετά την σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας.

Θα παρακολουθώ το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα και ελπίζω το αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει από το Υπουργείο η εφαρμογή των συγκεκριμένων δράσεων.

Έχει ζητηθεί από συναδέλφους στην Επιτροπή να μας δοθούν αριθμοί. Το πιο ανησυχητικό το οποίο λέχθηκε στο συγκεκριμένο θέμα είναι ότι πολλές φορές υπάρχουν τέτοια περιστατικά στα σχολεία αλλά οι καταγγελίες δεν φθάνουν στο Υπουργείο Παιδείας και είναι ακριβώς αυτός ο ρόλος Υπουργείου και εκπαιδευτικών οργανώσεων να βρεθεί ο τρόπος όχι μόνο του εντοπισμού του προβλήματος αλλά και της καταγραφής τους έτσι ώστε να λαμβάνονται άμεσα ενέργειες.

Αλλά επαναλαμβάνω ότι για εμάς πολύ πιο σημαντικό από την αντιμετώπιση είναι η πρόληψη.

 

Send this to a friend