Παράταση για άλλους 6 μήνες στην εξαργύρωση vouchers χαμένων ταξιδιών
Παράταση για άλλους έξι μήνες στην εξαργύρωση vouchers πελατών, που έκλεισαν ταξίδια ή διαμονή στο εξωτερικό πριν από την πανδημία και τα οποία ακύρωσαν λόγω των περιοριστικών μέτρων, αναμένεται να δώσει πρόταση νόμου, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, Κυριάκος Χατζηγιάννης.
Συγκεκριμένα, η πρόταση προνοεί παράταση της εξαργύρωσης των κουπονιών μέχρι τις 31 Ιουλίου, ενώ καλύπτει σύμβαση οργανωμένου ταξιδιού ή σύμβαση για διαμονή σε ξενοδοχείο ή/και τουριστικό κατάλυμα, που έχει πραγματοποιηθεί µέσω ιδιωτικής κράτησης ή µε διοργανωτή ή σύμβαση για συμμετοχή σε κρουαζιέρα ή σύμβαση εκμίσθωσης οχημάτων χωρίς οδηγό (Ζ).
Σημειώνεται ότι το ύψος του ποσού των voucher, που θα έπρεπε να επιστρέψουν οι επαγγελματίες στους επηρεαζόμενους καταναλωτές, πριν το τέλος του χρόνου, εκτιμάται ότι ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, όπου συζητήθηκε το θέμα, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι είχε δοθεί τότε από την ΕΕ η ευχέρεια στους καταναλωτές, οι οποίοι είχαν αγοράσει αεροπορικά εισιτήρια ή έκλεισαν θέσεις σε ξενοδοχεία και δεν έγιναν αυτά τα ταξίδια να πάρουν πιστωτική σημείωση (voucher) που κατέβαλε μερική ή ολική πληρωμή για συμμετοχή σε οργανωμένο ταξίδι, που ακυρώθηκε.
Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης οι ταξιδιωτικοί πράκτορες αδυνατούσαν, λόγω της μακράς διάρκειας που ήταν κλειστοί, να μην μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σημείωσε πως η συγκεκριμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία λήγει τέλος του Δεκέμβρη, για να σημειώσει πως με την πρόταση νόμου δίδεται η ευχέρεια να παραταθεί άλλους έξι μήνες η ελεύθερη επιλογή του καταναλωτή να ζητήσει τη διατήρηση του Voucher με κρατική εγγύηση ή να προχωρήσει με εξαργύρωση αυτού του δικαιώματος.
Ανέφερε πως το θέμα θα πάει στην Ολομέλεια και ευχήθηκε να υπάρξει εκείνη η πλειοψηφία, ώστε να δοθεί για άλλους έξι μήνες παράταση, ώστε να βοηθηθεί η κατάσταση και να μην υπάρξουν δηλώσεις αδυναμίας πληρωμών και με τον τρόπο αυτό να την πληρώσει ξανά ο καταναλωτής.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, αναφερόμενος στο θέμα είπε πως φαίνεται ότι «κάποια από τα τουριστικά γραφεία το έχουν χρησιμοποιήσει καταχρηστικά εις βάρος των πελατών τους και ως εκ τούτου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία παρέχουν δικαιώματα σε ιδιώτες».
Πρόσθεσε πως «θα πρέπει την ίδια ώρα να προστατεύουμε και τον καταναλωτή και τους ανθρώπους που συναλλάσσονται με αυτούς τους οργανισμούς».
Επίσης, είπε πως «υπάρχει και η κρατική εγγύηση στις περιπτώσεις που δεν τηρείται αυτή η υποχρέωση», για να προσθέσει πως «θα πρέπει και το κράτος προτού ψηφίσουμε να δώσει εξηγήσεις για το πώς προχωρούμε για να δώσουμε αυτή την παράταση».
«Βεβαίως είμαστε υπέρ του να δοθούν κίνητρα και δυνατότητες προς τους τουριστικούς πράκτορες να προχωρήσουν τις δουλειές τους, όμως, πρέπει να σεβαστούν και τους ανθρώπους που συναλλάσσονται και τους καταναλωτές», είπε, τέλος.