Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Τρίτη δόση εμβολίου: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να λειτουργήσει;
Τρίτη δόση εμβολίου: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να λειτουργήσει;

Τρίτη δόση εμβολίου: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να λειτουργήσει;

Σε δυο εβδομάδες από τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αναπτύσσεται μια πολύ καλή ανοσία στον οργανισμό του ατόμου που την έλαβε, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών. 

Μιλώντας στο Alphanews.Live, η Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου υπογράμμισε πως οι παρενέργειες από την τρίτη δόση που έχουν καταγραφεί στην χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, είναι ήπιες και κυρίως αφορούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου – Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών
«Ο κόσμος όταν παρατηρεί αλλεργικές αντιδράσεις θα πρέπει να το αναφέρει στην Κίτρινη Κάρτα και για αυτό το λόγο, για να συμβάλλουμε στη διαχείριση των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιαστεί στην Τρίτη δόση, ωστόσο ένα και εφόσον παρουσιαστεί πρέπει να συμβουλευτεί το γιατρό του, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί με θεραπεία…και μετά να την αναφέρει στην κίτρινη κάρτα, έτσι ώστε να βοηθήσει στον εντοπισμό των παρενεργειών, οι οποίες ενδεχομένως να υπάρχουν με την τρίτη δόση.»

Υπογραμμίζει παράλληλα, πως δεν έχουν καταγραφεί πάρα πολλά περιστατικά παρενεργειών που να συνδέονται με την τρίτη δόση μέχρι στιγμής, με βάση των δεδομένων που έχουν καταγραφεί στην Κίτρινη Κάρτα.

Ερωτηθείς πόσο διαρκεί η αντίσταση της τρίτης δόσης στη νόσο Covid-19, η κ. Παναγιωτοπούλου εξήγησε πως οι επιστήμονες ακόμη μελετούν τα δεδομένα, καθώς τώρα άρχισε να χορηγείται η τρίτη δόση στον πληθυσμό της Κύπρου.

Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου – Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών
«Βασικά θα πάρουμε τα δεδομένα από το Ισραήλ που άρχισε με τρίτη δόση από τον περασμένο Ιούλιο, ώστε να παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής στο Ισραήλ πάει καλά η κατάσταση με την τρίτη δόση.»

Τέλος δεν θέλησε να πει πολλά για το εμβόλιο δεύτερης γενιάς, καθώς όπως ανέφερε, δεν έχει εγκριθεί ακόμη.

Δρ Έλενα Παναγιωτοπούλου – Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών
«Είναι η επιστήμη η οποία εξελίσσεται. Πιθανόν να είναι εμβόλια τα οποία είναι αρκετά αποτελεσματικά και σε στελέχη του Covid-19, ωστόσο πρέπει να τα δούμε, να αξιολογηθούν, να έρθουν ενώπιον μας με περισσότερα στοιχεία και μετά να πούμε κάτι στον κόσμο..»

Πηγή: alphanews

Send this to a friend