Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υπότροφος γιατρός αξιωματικός στη ΣΣΑΣ «αιώνιος φοιτητής» 11 ετών
Υπότροφος γιατρός αξιωματικός στη ΣΣΑΣ «αιώνιος φοιτητής» 11 ετών

Υπότροφος γιατρός αξιωματικός στη ΣΣΑΣ «αιώνιος φοιτητής» 11 ετών

Υπότροφος της Κυπριακής Δημοκρατίας διένυσε σχεδόν διπλάσιο χρόνο από τον καθορισμένο για την ολοκλήρωση των σπουδών του στο ιατρικό τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), χωρίς αυτό να αποδίδεται σε ιατρικούς λόγους ή σε εξωγενείς παράγοντες.

Παρόλο που ο αρμόδιος λειτουργός του ΥΠΑΜ εισηγήθηκε επανειλημμένα τον άμεσο τερματισμό της φοίτησής του και την απαίτηση καταβολής της προβλεπόμενης αποζημίωσης, ύψους €56.948, εντούτοις ο τότε Υπουργός Άμυνας αποφάσισε την παραχώρηση διαδοχικών παρατάσεων.

Το πιο πάνω καταγράφει η ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Άμυνας. Ειδικότερα ο εν λόγω αντί να αποφοιτήσει το 2009 ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2014.

Σύμφωνα με στοιχεία που τηρούνται στο ΥΠΑΜ, η εν λόγω χρονική καθυστέρηση δεν αποδίδεται σε ιατρικούς λόγους ή σε εξωγενείς παράγοντες μη υπαιτιότητας του συγκεκριμένου φοιτητή.

Ο αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου είχε εισηγηθεί επανειλημμένα, με σχετικά σημειώματα, ημερ. 3.4.2013 και 2.9.2013, τον άμεσο τερματισμό της φοίτησης του εν λόγω φοιτητή και την απαίτηση, από αυτόν, της ανάλογης αποζημίωσης, ύψους €56.948, στη βάση των προνοιών των Όρων 5 και 6 της Συμφωνίας (Έντυπο Γεν.104) που υπεγράφη μεταξύ του φοιτητή και της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η Διοίκηση του Υπουργείου αποφάσισε την παραχώρηση διαδοχικών παρατάσεων μέχρι την αποπεράτωση των σπουδών του. Το ΥΠΑΜ, κατόπιν σύστασης της Υπηρεσίας μας για διεξαγωγή σχετικής έρευνας, προκειμένου να διαφανεί κατά πόσο προκύπτουν πιθανές ευθύνες συνέπεια των χειρισμών από μέρους του Υπουργείου, μας ενημέρωσε ότι, από διοικητική εξέταση των υπηρεσιακών φακέλων, διαπιστώνεται πως οι υπό αναφορά παρατάσεις δίδονταν από τον εκάστοτε Υπουργό Άμυνας.

Με επιστολή της η Ελεγκτική Υπηρεσία ημερ. 31.8.2015, εισηγήθηκε όπως προωθηθούν οι απαιτούμενες διευθετήσεις, προκειμένου να μην προσμετρήσουν τα επιπλέον πέντε έτη σπουδών του εν λόγω υπότροφου στα συντάξιμα έτη υπηρεσίας του, χωρίς ωστόσο να προωθηθούν οποιεσδήποτε ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή μέχρι σήμερα. Επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 45 του περί Στρατού της Δημοκρατίας Νόμου (Ν.36(Ι)/2016), ως συντάξιμη υπηρεσία, λογίζεται το χρονικό διάστημα που καθορίζεται ως το ελάχιστα απαιτούμενο για αποφοίτηση από το Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που στην προκειμένη περίπτωση ανέρχεται στα έξι έτη.

Η Υπηρεσία ζήτησε από το ΥΠΑΜ  όπως το εν λόγω θέμα τύχει άμεσης εξέτασης και επισπευσθούν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διασφαλιστεί ο ορθός υπολογισμός των συντάξιμων ετών. Το Υπουργείο Άμυνας, με επιστολή του, ημερ. 14.6.2021, ανέφερε ότι υιοθετεί πλήρως την παράθεση των γεγονότων και βεβαιώνει πως κατά τον υπολογισμό των συντάξιμων ετών υπηρεσίας του, δεν θα λογιστούν τα πρόσθετα έτη φοίτησής του στη σχολή, καθότι η μη αποφοίτησή του στον προβλεπόμενο χρόνο δεν οφειλόταν σε ιατρικούς λόγους.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend