Ζουν με τους αμιάντους εδώ και 40 χρόνια στη κοινότητα της Ξυλοφάγου
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Με τον φόβο του καρκίνου ζουν για περισσότερο από 40 χρόνια οι πρόσφυγες κάτοικοι του συνοικισμού αυτοστέγασης Ξυλοφάγου, αφού οι κατοικίες όπου διαμένουν έχουν ανεγερθεί με τη χρήση αμιάντων…
Την καταγγελία έκανε στην τελευταία συνεδρία της επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων και Αγνοουμένων Παθόντων της Βουλής ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Κέττηρος, ο οποίος τόνισε πως την δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πλάνο, ούτε προγραμματισμός εκ μέρους των αρμοδίων τμημάτων για αφαίρεση αυτών των αμιάντων.
«Φτάσαμε στο 2022 και ακόμα έχουμε ανθρώπους σε συνοικισμούς που εξακολουθούν να συμβιώνουν με τον καρκίνο.
Για το θέμα αυτό θέσαμε τις αρμόδιες υπηρεσίες προ των ευθυνών τους, οι οποίες δεσμεύτηκαν ότι θα επιστρέψουν στην επιτροπή με συγκεκριμένο πλάνο και προγραμματισμό για την αφαίρεση των αμιάντων», ανέφερε ο κ.Κέττηρος.
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου αναφέρθηκε και στην μεγάλη καθυστέρηση που, όπως είπε, παρατηρείται στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε πρόσφυγες κάτοικους συνοικισμών αυτοστέγασης (όχι μόνο στην Ξυλοφάγου).
Πρόκειται για οικόπεδα, ο διαχωρισμός των οποίων ξεκίνησε από το 1997, αλλά εδώ και 24 χρόνια οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται, αναμένοντας το μοναδικό χαρτί που ενδεχομένως να αποτελεί εγγύηση για την ιδιοκτησία της περιουσίας τους.
«Το γεγονός αυτό δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν τις περιουσίες τους, να πάρουν δάνεια για τις σπουδές των παιδιών τους ή να διευθετήσουν τα περιουσιακά τους ζητήματα σε περίπτωση διαζυγίου.
Το κράτος παραμένει απλός θεατής μιας ταλαιπωρίας που κρατά πάνω από δύο δεκαετίες», ανέφερε ο Ν. Κέττηρος. Από την πλευρά της, η Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας υποσχέθηκε ότι οι τίτλοι ιδιοκτησίας θα παραχωρηθούν στους δικαιούχους πρόσφυγες μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο.
Η επιτροπή Προσφύγων θα επανεξετάσει το θέμα αρχές ερχόμενου Μαρτίου, προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι δεσμεύσεις της επαρχιακής διοίκησης υλοποιηθούν.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου είπε ότι είναι απαράδεκτο ο μη συντονισμός των υπηρεσιών του κράτους και η μη έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε δικαιούχους, όταν οι διεργασίες παραχώρησης οικοπέδων ανάγονται από το 1997.