Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Η Λάρνακα στο Προσκήνιο: 3 Λόγοι που βάζουν την Παραθαλάσσια Πόλη σε Τροχιά Ανάπτυξης
Η Λάρνακα στο Προσκήνιο: 3 Λόγοι που βάζουν την Παραθαλάσσια Πόλη σε Τροχιά Ανάπτυξης

Η Λάρνακα στο Προσκήνιο: 3 Λόγοι που βάζουν την Παραθαλάσσια Πόλη σε Τροχιά Ανάπτυξης

του Κρίτωνα Ονησιφόρου MRICS, Head of Property της Bidx1 στην Κύπρο

 Μέχρι πρόσφατα η πόλη της Λάρνακας ήταν γνωστή ως ένα ήσυχο παραθαλάσσιο θέρετρο που υστερούσε σημαντικά σε σχέση με τις άλλες πόλεις της Κύπρου όσον αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ωστόσο, το νέο πρόσωπο της Λάρνακας αποδεικνύει ότι μεταμορφώνεται με γρήγορους ρυθμούς, θέτοντάς την στο επίκεντρο.

Για αρκετά χρόνια, παρά  το γεγονός ότι φιλοξενεί το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού, η Λάρνακα βρισκόταν στη σκιά της Λεμεσού όσον αφορά την κατασκευαστική δραστηριότητα, την καινοτομία, τις νέες επιχειρηματικές κινήσεις και τις διεθνείς επενδύσεις.  Παρ ’όλα αυτά, το 2018 η Λάρνακα ξαφνικά βρέθηκε στο προσκήνιο όταν το πρώτο πολυτελές και επιχειρηματικό ξενοδοχείο της χώρας, το Radisson Blu,  άνοιξε τις πόρτες του δίπλα από το λιμάνι της πόλης. Το κομψό θέρετρο δεν αποτέλεσε είδηση μόνο σαν ένας συναρπαστικός προορισμός για διεθνείς επαγγελματίες, αλλά και ως το πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων που άνοιξε στην πόλη μετά από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα.  Η νέα επενδυτική κίνηση στην πόλη της Λάρνακας έδειχνε ξεκάθαρα την αρχή μιας αλλαγής πλεύσης προς μια αναπτυξιακή πορεία.

Μετά τη κατασκευή και αναπαλαίωση κτιρίων σε boutique hotels, το ιστορικό κέντρο της Λάρνακας έχει ανανεωθεί. Πιο συγκεκριμένα, αρκετά διατηρητέα κτίρια έχουν ανακαινιστεί συμπεριλαμβανομένων και των προσόψεων της μέχρι τότε παραμελημένης Πιαλέ Πασιά. Παράλληλα παρατηρείται αύξηση στην κατασκευή πολυτελών παραθαλάσσιων ξενοδοχείων κατά το μήκος της τουριστικής ακτογραμμής της πόλης. Η πόλη της Λάρνακας βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο αφού θεωρείται πλέον ένας ιδανικός επενδυτικός προορισμός για διεθνείς επιχειρηματίες/επενδυτές που αναζητούν ακίνητα προς επένδυση. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ζήτηση ακινήτων στην περιοχή είναι μεγαλύτερη από την προσφορά – μια τάση που αναμφίβολα θα έχει αντίκτυπο στην τιμή των οικιστικών μονάδων στα προσεχή έτη. Στην BidX1, παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις στον τομέα των ακινήτων και τα δεδομένα μας ως μια PropTech εταιρεία, μας οδηγούν σε τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι αυτή είναι η αρχή της αναπτυξιακής πορείας της Λάρνακας.

  1. Η Αναβάθμιση του Παραλιακού Δρόμου Δεκέλειας

Ο δρόμος Δεκέλειας θεωρείτο εδώ και χρόνια ως η περιοχή των διυλιστηρίων, όπου οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και υγραερίου εμπόδιζαν τη θέα στη θάλασσα  καθιστώντας έτσι την περιοχή ως μια ¨γκρίζα¨ βιομηχανική ζώνη. Πρόσφατα, όμως, οι δεξαμενές των καυσίμων στον παραλιακό δρόμο της Λάρνακας κατεδαφίστηκαν και πρόκειται να μεταφερθούν στην περιοχή του Βασιλικού, ανατολικά της Λεμεσού. Η επίτευξη της μετακίνησης των δεξαμενών αποδέσμευσε περισσότερα από δύο χιλιόμετρα ακτογραμμής κατάλληλα για οικιστική/ τουριστική αξιοποίηση. Το Σχέδιο Περιοχής πρώην Διυλιστηρίων, του οποίου η αξία ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τη δημιουργία μιας Αστικής Πλατείας, ενός γραμμικού πάρκου που θα εκτείνεται στο παραλιακό μέτωπο, την κατασκευή νέων δρόμων και την ανάπτυξη αστικών οικογειτονιών. Η αναβάθμιση αυτή θα σηματοδοτήσει αναμφίβολα στην αύξηση ζήτησης για ακίνητα εντός της περιοχής και της ευρύτερης περιοχής, μιας και αναμένεται να φιλοξενήσει αρκετά ξενοδοχεία στο εγγύς μέλλον καθώς επίσης και ένα μεγάλο αριθμό χώρων ψυχαγωγίας και αναψυχής (δημιουργώντας έτσι περισσότερες θέσεις εργασίας). Συνεπώς, η αναβάθμιση του παραλιακού δρόμου της Δεκέλειας θα αποκαταστήσει το όνομα της περιοχής και θα αυξήσει τη δημοτικότητα της πόλης γενικότερα.

  1. ‘Έργα Ανάπτυξης Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας

Το έργο ανάπτυξης του Λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας είναι το μεγαλύτερο και πολυαναμενόμενο έργο υποδομής του είδους του στο νησί, το οποίο μέλλει να είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα της πόλης. Δύο εταιρείες κυπριακών και ισραηλινών συμφερόντων ανέλαβαν την κατασκευή του έργου με την κοινοπραξία Kition Ocean Hοldings  Ltd. Το έργο ενιαίας ανάπτυξης αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση του λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας μετατρέποντας την περιοχή σε ένα πολυτελή προορισμό. Το έργο περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση του λιμανιού, την επέκταση και αναβάθμιση της Μαρίνας για να μπορέσει να φιλοξενεί 650 σκάφη και του υπαίθριου χώρου σε 332,449 τ.μ. Επίσης,  το έργο περιέχει τη δημιουργία ενός yacht club με επιχειρησιακό πάρκο, ξενοδοχεία, ιδιωτικό νησί και κατοικίες. Το έργο ανάπτυξης αναμένεται να αποφέρει έσοδα δισεκατομμυρίων και να δημιουργήσει περισσότερες από 4,000 νέες θέσεις εργασίας. Το ¨διαμάντι της Μεσογείου¨ – όπως έχει χαρακτηριστεί το έργο – θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καθιέρωση της Κύπρου ως βασικού ναυτικού προορισμού. Επιπρόσθετα, θα συμβάλει θετικά στη εικόνα της Λάρνακας σαν κύριος τουριστικός προορισμός, μιας και θα μπορεί να υποδέχεται μεγάλα σκάφη πολυτελείας και κρουαζιερόπλοια.

Πιστεύουμε ότι το έργο θα επιφέρει στην πλήρη ανάπλαση της περιοχής με την περαιτέρω δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων, χώρων αναψυχής και εκλεκτών εστιατορίων, ενώ παράλληλα θα επηρεάσει θετικά τις επιμέρους οικιστικές και εμπορικές αγορές αλλά και την αγορά εργασίας.

  1. Metropolis Mall: Το Εμπορικό Κέντρο της Πόλης

Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του νησιού, το επιβλητικό Metropolis Mall είναι το νεότερο ορόσημο της πόλης του Ζήνωνα το οποίο επιβεβαιώνει τη δυναμική της παραθαλάσσιας πόλης. Το εμπορικό κέντρο φιλοξενεί 135 καταστήματα εμβαδού 40,000 τ.μ., ενώ το έργο ανεγέρθηκε σε συνολική έκταση 70,000 τ.μ.. Η κατασκευή και λειτουργία του Metropolis Mall, το οποίο ήδη έχει ανοίξει τις πύλες του με μεγάλη επιτυχία, έχει δημιουργήσει περισσότερες από 600 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, το εμπορικό κέντρο έχει συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση της πόλης με τους Νοτιοαφρικάνους ιδιοκτήτες της Acsion Group και υπεύθυνους του έργου να συμβάλλουν στην ευημερία και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και του οδικού δικτύου της περιοχής. Ενώ το αρχικό κόστος του εμπορικού κέντρου εκτιμήθηκε στα 60 εκατομμύρια ευρώ, το τελικό κόστος μετά το πέρας των εργασιών ανήλθε στα 85 εκατομμύρια ευρώ.

Το νέο εμπορικό βρίσκεται σε κεντρική τοποθεσία στη Λάρνακα πίσω από το στρατόπεδο εκπαίδευσης ΚΕΝ και απέναντι από το χώρο στάθμευσης του σταδίου ΓΣΖ. Η προνομιακή του θέση θα αυξήσει σημαντικά την κατασκευή νέων οικιστικών μονάδων μιας και στην παρούσα φάση, ήδη παρατηρείται έντονη αναζήτηση ακινήτων, με τις κατασκευαστικές εταιρείες να αναζητούν τεμάχια γης και τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να ψάχνουν ακίνητα για επένδυση ή προσωπική χρήση στην άμεση περιοχή.

Εμφανέστατα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η Λάρνακα έχει εξελιχτεί ραγδαία και βρίσκεται ήδη σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης. Η Λάρνακα, η πόλη της εύκολης πρόσβασης σε δημοφιλείς προορισμούς όπως τον διεθνή αερολιμένα, έχει ξεκινήσει να εξελίσσεται.  Η πόλη επανήλθε στο προσκήνιο με τη θεαματική αναβάθμιση των παραμελημένων περιοχών της –  γεγονότα που μας υπόσχονται τη συνεχή ανάπτυξή της.

Ο Κρίτωνας Ονησιφόρου, MRICS, είναι Head of Property της BidX1 στην Κύπρο, μιας PropTech εταιρείας που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις για διαδικτυακές δημοπρασίες ακινήτων.

Send this to a friend