Το Τμήμα Δασών βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των Εθνικών Δασικών Πάρκων και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προς τον σκοπό αυτό, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως στα πλαίσια αυτά το Τμήμα προγραμματίζει εντός του 2022 έργα εξυγίανσης του εκδρομικού χώρου του Δάσους Ριζοελιάς.
Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Δημοτικού Αναψυκτηρίου, που βρίσκεται στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς, ο κ. Καδής είπε ότι «το έργο που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αραδίππου σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη της αξίας και του ρόλου των Εθνικών Δασικών Πάρκων στο ευρύ κοινό. Το δάσος της Ριζοελιάς κηρύχτηκε ως Εθνικό Δασικό Πάρκο το 1998 και αποτελεί μέρος του Δικτύου Natura 2000, κάτι που καταδεικνύει την τεράστια αξία και τη σημασία του, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη».
Πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο έχουν κηρυχθεί μέχρι σήμερα 11 Εθνικά Δασικά Πάρκα, συνολικής έκτασης 230 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς, με έκταση μικρότερη του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, φιλοξενεί 180 ιθαγενή είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 11% της χλωρίδας της Κύπρου».
Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, «12 από αυτά τα φυτά είναι ενδημικά, υπάρχουν δηλαδή μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο, ενώ έξι φυτικά είδη είναι απειλούμενα και περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου. Στην περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ριζοελιάς βρίσκουν καταφύγιο και τροφή τουλάχιστον 44 είδη πουλιών, από τα οποία δύο είναι ενδημικά του νησιού, καθώς και 8 είδη θηλαστικών και 16 είδη ερπετών».
Στο Δάσος της Ριζοελιάς, συνέχισε «υπάρχουν 4 φυσικοί οικότοποι, που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας των Οικοτόπων. Ένας από αυτούς είναι ο οικότοπος με τις “Γυψούχες στέπες”, ο οποίος αποτελεί το κυριότερο χαρακτηριστικό της περιοχής και το ιδιαίτερο γνώρισμά του οικοτόπου αυτού είναι η ανάπτυξή του σε γυψούχα εδάφη, τα οποία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του Πάρκου».
Οσον αφορά τα είδη που χαρακτηρίζουν τον οικότοπο, είπε πως «είναι εξειδικευμένα στα εδάφη αυτά και ονομάζονται γυψόφυτα. Ενας άλλος πολύ σημαντικός οικότοπος που εντοπίζεται στο Δάσος της Ριζοελιάς είναι οι Θαμνώνες με τις παλλούρες (Ziziphus lotus). Οι οικότοποι αυτοί, λόγω της σπανιότητάς τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρούνται ως οικότοποι προτεραιότητας, και αποτελούν τον βασικό λόγο για τη συμπερίληψή της περιοχής αυτής στο Δίκτυο Natura 2000», είπε και σημείωσε πως «για την προστασία και διατήρηση των συγκεκριμένων οικοτόπων, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, από το 2013 μέχρι το 2017, το έργο με τίτλο “Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας 1520 και 5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς” στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 750 χιλιάδων ευρώ»
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στα Εθνικά Δασικά Πάρκα και είπε πως «αποτελούν πνεύμονες πρασίνου και μέσο προστασίας της φύσης και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν ως μέσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, καθώς και ως εργαλεία επιστημονικής μελέτης και έρευνας. Παράλληλα, αποτελούν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της ψυχοσωματικής υγείας του ανθρώπου».
Ωστόσο, συνέχισε «η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση είναι το μεγάλο στοίχημα, που πρέπει να κερδηθεί. Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των Εθνικών Δασικών Πάρκων και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προς τον σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου λειτουργίας των υποδομών που λειτουργούν εντός των ορίων τους».
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο κ. Καδής «το Τμήμα Δασών προγραμματίζει εντός του 2022 έργα εξυγίανσης του εκδρομικού χώρου του Δάσους Ριζοελιάς, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τις ευκαιρίες αναψυχής, που τους προσφέρει, σε έναν ασφαλή και καθαρό περιβάλλοντα χώρο. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αραδίππου, που είναι η διαχειριστική αρχή του αναψυκτήριου, θα μεριμνήσει, ώστε αυτό να λειτουργεί με τρόπο ορθολογιστικό, προς όφελος των επισκεπτών και με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί το Δάσος Ριζοελιάς».
Ηδη, σημείωσε «έχει ετοιμαστεί ειδική σύμβαση, η οποία θα υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών μόλις ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός της έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας».
ΚΥΠΕ