Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ “Πλαφόν” θα απαντήσει η Υπ. Προστασίας Καταναλωτών εάν αυξηθεί η τιμή γάλακτος
“Πλαφόν” θα απαντήσει η Υπ. Προστασίας Καταναλωτών εάν αυξηθεί η τιμή γάλακτος

“Πλαφόν” θα απαντήσει η Υπ. Προστασίας Καταναλωτών εάν αυξηθεί η τιμή γάλακτος

Καμία ένδειξη μέχρι στιγμής για αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος, δηλώνει ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Αντώνης Αντωνίου. 

Άλλωστε τα εμπλεκόμενα μέρη βρίσκονται αυτές τις μέρες σε διαβουλεύσεις και εντός των επόμενων ημερών αναμένονται τελικές αποφάσεις.

Η Υπηρεσία, μετά την ενημέρωση που είχε από τις γαλακτοκομικές εταιρείες για αύξηση τιμών στο παστεριωμένο γάλα τέθηκε σε συναγερμό και προχώρησε σε έλεγχο αγοράς σε βασικά προϊόντα. Προειδοποιεί μάλιστα πως εάν υπάρχουν αυξήσεις που δεν δικαιολογούνται τότε θα υπάρχουν οι ανάλογες εισηγήσεις προς την αρμόδια Υπουργό και στο τραπέζι θα τεθεί και το πλαφόν.

Η ανοδική πορεία σε βασικά προϊόντα, όπως είπε, άρχισε μετά το καλοκαίρι. Εντός της επόμενης βδομάδας θα ανακοινωθεί και ένα ευρύτερο παρατηρητήριο τιμών που θα καλύπτει συνολικά 168 είδη και θα αποτυπώνει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις τιμές. Σημειώνεται ότι από το 2018 μέχρι και το 2021 η αύξηση με βάση τη τιμή που ισχύει σήμερα, ανέρχεται στο 6%

“Σε αυτά περιλαμβάνονται το γάλα, το ψωμί και το νερό που είναι από τα βασικά είδη. Όμως, επειδή η νομοθεσία μας επιτρέπει να καθορίσουμε ανώτατη τιμή στο γάλα, το ψωμί και το νερό. Μπήκαμε σε μια διαδικασία να παρακολουθούμε ποιο στενά το γάλα. Στην περίπτωση που θα επιβληθούν αυξήσεις οι οποίες δεν θα δικαιολογούνται τότε θα εισηγηθούμε στην Υπουργό να καθορίσει πλαφόν”.

Μέσα στη βδομάδα που διανύουμε έγιναν δυο έλεγχοι αναφορικά με την τιμή γάλακτος.

“Μια συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία είχε ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τις τιμές 3%. Από την έρευνα που κάναμε την 1η Νοεμβρίου και τις 4 Νοεμβρίου δεν τεκμηριώνεται αύξηση μέχρι σήμερα”.

Εξήγησε παράλληλα γιατί δεν είναι εύκολο εγχείρημα στον καθορισμό πλαφόν στο ψωμί, λέγοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πολλές ποιότητες. Εντελώς αντίθετη η περίπτωση του γάλακτος καθώς υπάρχει ολιγοπώλειο.

“Έχουμε δυο εταιρείες που καλύπτουν το 95% της αγοράς και μια τρίτη που είναι 5%. Φυσικά το σημαντικό είναι τα είδη πρώτης ανάγκης. Για κάποια άλλα προϊόντα, έχουμε το παρατηρητήριο θα δούμε που καταλήγουμε αλλά οι πιθανότητες παρέμβασεις είναι μικρές. Διότι εκεί η παρέμβαση είναι με το πλαφόν. Επομένως θεωρούμε με την εξομάλυνση της αγοράς σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, η προσφορά και η ζήτηση θα ρυθμίσει την αγορά ειδικά αν υπάρχει ανταγωνισμός. Η έγνοια μας είναι εκεί που έχουμε ολιγοπώλεια, που είναι η περίπτωση του γάλακτος”.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend