Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ 10 παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές ανά την Ευρώπη
10 παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές ανά την Ευρώπη

10 παραμυθένιες χριστουγεννιάτικες αγορές ανά την Ευρώπη

Ζεστό αρωματικό κρασί, λαχταριστές γλυκιές και αλμυρές λιχουδιές, πολύχρωμα μπιχλιμπίδια και ήδη δώρων και όλα αυτά ενόσω απολαμβάνεις μοναδικής αρχιτεκτονικής και αισθητικής κτήρια φορώντας το κασκόλ σου, το σκουφάκι σου και τα γάντια σου…

Σου έλειψε αυτή η απόλυτη χειμερινή εμπειρία; Εμάς να δεις! Γι’ αυτό και σου παραθέτουμε 10 ξακουστές και ειδυλλιακές χριστουγεννιάτικες αγορές ανά την Ευρώπη, που αξίζει με τα χίλια να επισκεφθείς φέτος το χειμώνα.

1) Βιέννη, Αυστρία
Η Βιέννη είναι μία από τις πιο λαμπερές πρωτεύουσες της Ευρώπης και τα Χριστούγεννα κάθε γωνιά της μοιάζει σαν χριστουγεννιάτικο παραμύθι. Στην πλατεία μπροστά από το Δημαρχείο στήνεται μία από τις παλαιότερες χριστουγεννιάτικες αγορές με πάνω από 100 πάγκους. Τα χιλιάδες λαμπιόνια, τα φρεσκοψημένα μπισκότα και ζαχαρωτά, το άρωμα κανέλας από το ζεστό κρασί, συνθέτουν την πιο ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στήνεται από νωρίς και αποτελεί χαρακτηριστικό αξιοθέατο της πλατείας . Εδώ θα βρεις τις διάσημες χριστουγεννιάτικες μπάλες με ζωγραφιές από διάφορα μέρη της Βιέννης.

2) Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η χριστουγεννιάτικη αγορά των Βρυξελλών θεωρείται μία από τις πιο παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης και γίνεται στην πλατεία Saint Catherine. Εκτός από τα εκατοντάδες χριστουγεννιάτικα στολίδια που μπορείς να αγοράσεις, μπορείς να δοκιμάσεις τοπικά εδέσματα και ποτά. Η αγορά περιλαμβάνει πολλά μαγαζιά, σαλέ και χώρους αναψυχής για μικρούς και μεγάλους. Αν θέλεις να δοκιμάσεις τις ικανότητες σου στο πατινάζ, η αγορά των Βρυξελλών διαθέτει τη δημοφιλή και βραβευμένη πίστα πατινάζ με έκταση 1000 τετραγωνικά μέτρα.

3) Γκέτεμποργκ, Σουηδία
Στο πάρκο του Liseberg βρίσκεται η μεγαλύτερη και η πιο εντυπωσιακή αγορά της Σουηδίας. Στολισμένη με περίπου 5 εκατομμύρια λαμπάκια, θα σε ταξιδέψει για λίγο στη Λαπωνία, την χώρα του Αι-Βασίλη όπου θα έχεις την ευκαιρία να δεις από κοντά ταράνδους. Εκεί θα βρεις τοπικά προϊόντα, κρέας ταράνδου και το ζεστό αρωματικό κρασί glögg καθώς και χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Το παραδοσιακό γλύκισμα  polkagrisar είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσεις.

4) Νυρεμβέργη, Γερμανία
Στη Νυρεμβέργη τις ημέρες των εορτών, δημιουργείται ένα ιδιαίτερο σκηνικό με τις γοτθικές εκκλησίες, τα μεσαιωνικά κάστρα και την χριστουγεννιάτικη αγορά που χρονολογείται από το 1628. Πρόκειται για την παλαιότερη αγορά της Γερμανίας και την διασημότερη σε όλο τον κόσμο με πάνω από 180 πάγκους γεμάτους παιχνίδια, δώρα και τοπικά εδέσματα όπως bratwurst, φρέσκο μελόψωμο και Zwetschgenmännle, ένα μείγμα από σταφίδες, δαμάσκηνα και καρύδια σε σχήμα κούκλας. Οι πάγκοι διακοσμούνται με άσπρα και κόκκινα υφάσματα και κάθε χρόνο βραβεύονται οι πιο όμορφοι.

5) Πράγα ,Τσεχία
Η Πράγα είναι μία πόλη βγαλμένη από παραμύθι και κάθε γωνιά της σε ταξιδεύει σε μία άλλη εποχή. Τα Χριστούγεννα όλα φωτίζονται και γίνεται ακόμα πιο ονειρεμένη με χριστουγεννιάτικα παζάρια να ξεπηδούν σχεδόν σε ολόκληρη την πόλη. Η μεγαλύτερη και πιο φαντασμαγορική αγορά στήνεται στην πλατεία της Παλαιάς Πόλης με το εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο από τα βουνά Krkonose που βρίσκονται βόρεια της Τσεχίας. Για να κρατηθείς ζεστός δοκίμασε την τσέχικη εκδοχή του ζεστού κρασιού svařené vino και αγόρασε αναμνηστικά όπως κρύσταλλα Βοημίας και ξύλινα παιχνίδια.

6) Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Στην Βουδαπέστη η «καρδιά» των Χριστουγέννων χτυπάει στην πλατεία Vörösmarty η οποία μετατρέπεται σε μία μεγάλη υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά. Οι 122 ξύλινοι πάγκοι γεμίζουν με προϊόντα και εδέσματα με κύριο στόχο κάθε χρόνο να είναι όλα χειροποίητα σύμφωνα με την παράδοση. Η πλατεία πλημμυρίζει από τις μυρωδιές των παραδοσιακών γεύσεων της Ουγγαρίας όπως τα μπισκότα, τα στρούντελ, το γεμιστό λάχανο και το παραδοσιακό γλύκισμα  Kurtoskalacs. Πέρα από τις λαχταριστές λιχουδιές που μαγειρεύονται στην αγορά, καθημερινά δίνονται παραστάσεις με παραδοσιακή μουσική και διάφορα shows κάτω από τον ρομαντικό φωτισμό της πλατείας.

7) Κοπεγχάγη, Δανία
Στο πάρκο Tivoli της Κοπεγχάγης συναντάμε το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο σκηνικό της Δανίας. Εδώ η ατμόσφαιρα είναι περισσότερο εντυπωσιακή και παραμυθένια παρά εμπορική όπως στις υπόλοιπες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης. Στους κήπους του πάρκου τοποθετείται ένα πανύψηλο δέντρο ύψους 10 μέτρων το οποίο τα Χριστούγεννα του 2019 είχε στολιστεί με 3.000 κρυστάλλους Swarovski ! Την αγορά στολίζουν μικρά ξύλινα σπιτάκια με λαμπιόνια και γιρλάντες που μοσχομυρίζουν κανέλα, μπαχαρικά και ζεστό κρασί ενώ ο Αι- Βασίλης περιμένει να δώσει τα δώρα του σε  μικρούς και μεγάλους σ’ ένα θέατρο το 19ου αιώνα.

8) Κρακοβία, Πολωνία
Παλάτια, κάστρα, πλακόστρωτα δρομάκια και μεσαιωνικά κτίρια είναι όλα αυτά που θα σε μαγέψουν από την πρώτη στιγμή στην πρωτεύουσα της Πολωνίας. Το χιόνι που πέφτει από τις αρχές Δεκέμβρη στην Κρακοβία, δημιουργεί το πιο ιδανικό σκηνικό για τα Χριστούγεννα.
Στην κεντρική πλατεία της πόλης, τη Rynek Glowny, φιλοξενείται η χριστουγεννιάτικη αγορά της Κρακοβίας με περίπου 80 ξύλινους πάγκους γεμάτους στολίδια και τοπικά εδέσματα. Εκτός από τα κλασσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα, εδώ θα δεις πολλές περίτεχνες ξύλινες φάτνες και θα ζεσταθείς πίνοντας βότκα με άρωμα κεράσι.

9) Δουβλίνο, Ιρλανδία
Οι κάτοικοι της Ιρλανδίας αγαπούν ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα και αυτό είναι ολοφάνερο καθώς το Δουβλίνο αποτελεί μία από τις πιο φαντασμαγορικές πόλεις την περίοδο των Χριστουγέννων. Οι ντόπιοι στολίζουν κάθε γωνιά της πόλης, τα σπίτια, τα μαγαζιά ακόμη και τα αυτοκίνητα προκειμένου να υποδεχτούν με τον πιο λαμπερό τρόπο τους επισκέπτες. Την παραμυθένια ατμόσφαιρα ολοκληρώνει η χριστουγεννιάτικη αγορά που βρίσκεται κοντά στο πάρκο του Αγίου Στεφάνου με πάνω από 60 ξύλινα σαλέ γεμάτα χειροποίητες χειροτεχνίες και εορταστικά φαγητά και ποτά. Μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν το γιορτινό σκηνικό ενώ παράλληλα χορωδίες ψέλνουν ύμνους και κάλαντα.

10) Βαρκελώνη, Ισπανία
Τα εκατοντάδες λαμπάκια στους δρόμους, τα στολισμένα μαγαζάκια και οι εορταστικές υπαίθριες αγορές, κάνουν τη Βαρκελώνη αγαπημένο προορισμό και τα Χριστούγεννα. Η μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης είναι η La Fira De Santa Lucia και βρίσκεται μπροστά στον καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης. Εκεί πέρα από τα κλασσικά είδη δώρων, τα τοπικά προϊόντα και τις γιορτινές λιχουδιές, θα βρεις την χαρακτηριστική φιγούρα caganer, δηλαδή του χωρικού που τοποθετείται δίπλα σε κάθε φάτνη στην Καταλονία. Είναι μία παραδοσιακή μικροσκοπική φιγούρα ενός ανθρώπου με κατεβασμένα παντελόνια που… κάνει την ανάγκη του!

Με πληροφορίες από taxidevoumemazi.gr

Send this to a friend