Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Κατασκευαστικά έργα, στο περίμενε.. στη Λάρνακα
Κατασκευαστικά έργα, στο περίμενε.. στη Λάρνακα

Κατασκευαστικά έργα, στο περίμενε.. στη Λάρνακα

Από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οντότητες δημοσίου δικαίου (Δήμοι, Κοινότητες κτλ), είναι η καθυστέρηση που προκύπτει πολλές φορές στην υλοποίηση των έργων που ανατίθενται σε τρίτους.

Μέσα από την εμπειρία μου ως πρόεδρος της Επιτροπής Προσφορών του Δήμου Λάρνακας, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, η διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων, κυρίως για τα κατασκευαστικά έργα, χρήζει σημαντικών αλλαγών και βελτιώσεων αφού η καθυστέρηση αυτή λειτουργεί πάντα εις βάρος των φορολογουμένων πολιτών, τόσο σε χρήματα, αφού προκύπτουν υπέρμετρες αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού των έργων, όσο και σε ποιότητα ζωής αφού δημιουργείται οχληρία και συγκοινωνιακή συμφόρηση.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Ειδικά στην πόλη της Λάρνακας τα πιο κάτω έργα γράφουν ήδη καθυστέρηση στην υλοποίηση τους:

  1. Νέα Δημοτική Αγορά (ημερομηνία ολοκλήρωσης βάση συμβολαίου: 4/2020)
  2. Πολυδύναμος Πολυχώρος Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης Δήμου Λάρνακας (ημερομηνία ολοκλήρωσης βάση συμβολαίου: 4/2020)
  3. Κατασκευή Γηπέδων και Οικήματος Ομίλου Αντισφαίρισης Λάρνακας (ολοκληρώθηκαν με σημαντική καθυστέρηση)
  4. Πολυώροφος Χώρος Στάθμευσης στην Οδό Ερμού (εκκρεμεί από το 2014)

Το πρόβλημα των καθυστερήσεων δημιουργεί αυτόματα την ανάγκη για προσπάθεια βελτίωσης της υπάρχουσας διαδικασίας ανάθεσης των δημόσιων προσφορών. Αφενός για να περιοριστεί η ανάθεση έργων σε αναξιόπιστες εταιρείας και αφετέρου για να εμποδιστεί το «φούσκωμα» του προϋπολογισμού ενός έργου, μέσω αναθεωρήσεων και συμπληρωματικών συμβάσεων.

Πιο κάτω παραθέτω βελτιωτικά σημεία:

  1. Δημιουργία συστήματος βαθμολόγησης των εταιρειών που συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό. Δηλαδή να συνεξετάζονται κάποια κριτήρια που υποδεικνύουν την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, όπως εάν υπάρχει πιστοληπτική ικανότητα, αν έχει εγκαταλείψει έργο ζητώντας υποκατάσταση και αν τα έργα που έχει πραγματοποιήσει είχαν προβλήματα. Το σύστημα αυτό θα έχει στόχο να προστατεύσει το Δημόσιο από εταιρείες που βρίσκονται σε κακή κατάσταση και κινδυνεύουν να συμπαρασύρουν σημαντικά έργα.
  2. Αύξηση της εγγυητικής πιστής εκτέλεσης και της εγγυητικής προκαταβολής. Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται εμπόδια σε εταιρείες που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ή περιμένουν την προκαταβολή, όχι για να ξεκινήσουν το έργο αλλά για να καλύψουν άλλες αμαρτίες, άσχετες με το έργο.
  3. Δημιουργία ηλεκτρονικού ημερολογίου για την πορεία εκτέλεσης του έργου, το οποίο θα είναι προσβάσιμο στους πολίτες. Με τον τρόπο αυτό θα φαίνεται, σε πραγματικό χρόνο, τι δηλώνει ο εργολάβος για την πρόοδο ενός έργου, όποτε θα μπορεί να ελεγχθεί ευκολότερα.
  4. Να δίνεται η δυνατότητα ιδιωτικής επίβλεψης σε όλα τα δημόσια έργα, ιδιαίτερα σε φορείς που δεν έχουν τεχνική επάρκεια ή το απαιτούμενο προσωπικό.

 

Ενόψει της επερχόμενης μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, θεωρώ είναι η κατάλληλη περίοδος για εκ νέου μελέτη και αναθεώρηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις, ούτως ώστε οι Δήμοι, οι  Κοινότητες και οι υπόλοιπες οντότητες δημοσίου δικαίου, να πάψουν να είναι όμηροι των εργολάβων που αδυνατούν να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους.

 

 

Άκης Ζαννέτου

Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗ.ΣΥ

Δήμος Λάρνακας

Send this to a friend