Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Πρώτη αιτία θανάτων στην Κύπρο τα καρδιαγγειακά (ΒΙΝΤΕΟ)
Πρώτη αιτία θανάτων στην Κύπρο τα καρδιαγγειακά (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρώτη αιτία θανάτων στην Κύπρο τα καρδιαγγειακά (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρώτη αιτία θανάτων στην Κύπρο είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένων και των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, προκαλώντας 318 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με αναφορά του 2020 του Ανεξάρτητου Διεθνούς Ινστιτούτου Καταμέτρησης και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Οπως αναφέρθηκε σε ημερίδα της Ομοσπονδίας Ασθενών Κύπρου, η οποία διοργανώθηκε με την αφορμή της 29ης Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού Επεισοδίου, «με βάση αυτά τα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία καταγραφής των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων υπολογίζεται ότι περίπου 1200 άνθρωποι  πεθαίνουν εξαιτίας ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ανά έτος».

Στην ημερίδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΣΑΚ,  συμμετείχαν εκπρόσωποι του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και ακαδημαϊκοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι παρουσίασαν την πρότασή τους για δημιουργία Ειδικής Μονάδας Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Οπως εξήγησαν, με βάση τη διεθνή πρακτική καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια, κάθε ευρωπαϊκή χώρα θα έπρεπε από χρόνια να έχει ειδικές Μονάδες τα ΑΕΕ .

Επίσης, «η νοσηλεία των ασθενών σε τέτοιες μονάδες έχει βεβαιωθεί μέσα από πολλαπλές διεθνείς μελέτες ότι μειώνει το ποσοστό θανάτων ύστερα από ΑΕΕ, ενώ η εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισής τους, κατά την οξεία φάση μειώνει σε στατιστικά σημαντικό βαθμό το βαθμό υπολειπόμενης αναπηρίας».

Οι ομιλητές επεσήμαναν παράλληλα ότι πολλαπλές διεθνείς μελέτες έχουν αποδείξει ότι η δημιουργία Μονάδων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων και η προσφορά εξειδικευμένης φροντίδας σε ασθενείς με ΑΕΕ καθώς και η μετέπειτα φροντίδα τους σε Κέντρα Φυσικής Αποκατάστασης είναι οικονομικά συμφέρουσες για τα Συστήματα Υγείας διότι στην ουσία μειώνουν όχι μόνο τους θανάτους αλλά και τον βαθμό αναπηρίας ύστερα από ΑΕΕ.

Μιλώντας στην ημερίδα, ο εκπρόσωπος του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου, είπε ότι ο Οργανισμός, «αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα εξειδικευμένης αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών δημιούργησε Νευρολογική Κλινική που φιλοξενείται στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εντάσσοντας σε αυτή τους Καθηγητές Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «μέσα στα πλαίσια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και λαμβάνοντας υπόψη το Επιχειρησιακό Σχέδιο, ο ΟΚΥπΥ αποφάσισε τη δημιουργία αυτόνομης Νευρολογικής Κλινικής στο ΓΝΛ, όπου θα στεγάζεται και η Μονάδα Αντιμετώπισης Εγκεφαλικών Επεισοδίων, η οποία θα συνεργάζεται με όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες».

Το έργο αυτό εντάσσεται στον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ και η έναρξη των εργασιών, αναμένεται στα μέσα του επόμενου έτους.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend