Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Ένοχοι τρείς κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 14χρονου Παναγιώτη Στεφανή από τους Τρούλλους
Ένοχοι τρείς κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 14χρονου Παναγιώτη Στεφανή από τους Τρούλλους

Ένοχοι τρείς κατηγορούμενοι για τον θάνατο του 14χρονου Παναγιώτη Στεφανή από τους Τρούλλους

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Για πρώτη φορά στα χρονικά της κυπριακής δικαιοσύνης, ποινικό δικαστήριο κρίνει ένοχους τρεις νεαρούς σε υπόθεση που εμπεριέχει γεγονότα, τα οποία αφορούν μπούλινγκ σε βάρος νεαρού προσώπου, κατά τη διάρκεια νεανικού πάρτι που κατέληξε σε τραγωδία…

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε σήμερα ένοχους, μετά από ακροαματική διαδικασία, τρεις από τους τέσσερις νεαρούς που βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στην κατηγορία της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης.

Πρόκειται για τον Λ.Χ., 18 χρόνων κατά τον επίδικο χρόνο, από την Ορόκλινη, τον Λ.Α., 17 χρόνων τότε, από τη Λάρνακα και τον Δ.Δ., επίσης 17 χρόνων, από τα Λειβάδια. Αθώος κρίθηκε 18χρονος, από την Ορόκλινη.

Οι τρεις προαναφερθέντες κρίθηκαν ένοχοι ότι τη νύχτα της 14ης Απριλίου 2019, στο χωριό Τρούλλοι, λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης που δεν ανάγεται σε υπαίτια αμέλεια και χωρίς πρόθεση επέφεραν τον θάνατο στον 16χρονο μαθητή Παναγιώτη Στεφανή, από τους Τρούλλους, δηλαδή τον προέτρεψαν να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοολούχων ποτών, με αποτέλεσμα να προκληθεί σ’ αυτόν οξεία αλκοολική δηλητηρίαση, η οποία του προκάλεσε αναισθησία και καταστολή των αντανακλαστικών του.

Ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην οποία επήλθε ο 16χρονος, προκλήθηκε σ’ αυτόν εμετός και ακολούθως εισρόφηση εμεσμάτων λόγω απουσίας αντανακλαστικής αντίδρασης. Ο νεαρός έπαθε ασφυξία, μ’ επακόλουθο τον θάνατό του.

Απόφαση – Κόλαφος

——————————-    

Η 71σέλιδη απόφαση της επαρχιακής δικαστού Δόνας Κωνσταντίνου ήταν κόλαφος για τους τρεις κατηγορουμένους. Βασικό εύρημα του δικαστηρίου ήταν ότι το θύμα τύγχανε πειραγμάτων και τον κοροϊδεύαν, όπως φαίνεται από το περιεχόμενο των βίντεο που κατατέθηκαν ως τεκμήρια στη δίκη. Το ίδιο συνέβη και κατά το επίδικο βράδυ. Κοροϊδεύαν τον Παναγιώτη.

Όλα ξεκίνησαν με την άφιξη των κατηγορουμένων στο πάρτι, αφού πριν την άφιξή τους κανείς δεν ασχολείτο με τον Παναγιώτη. Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου σημειώνει τα ακόλουθα: «Οι κατηγορούμενοι πήγαν στο πάρτι, κάθισαν δίπλα στον Παναγιώτη και άρχισαν να του σερβίρουν αλκοόλ, να ενθαρρύνουν την κατανάλωση, να τον προτρέπουν να καταναλώσει μεγαλύτερες ποσότητες, ακόμα και να τον ποτίζουν απευθείας οι ίδιοι αλκοόλ, με σκοπό να διαπιστώσουν τις αντοχές του. Ο Παναγιώτης, όμως, δεν άντεξε.

Το καθήκον των κατηγορουμένων και η ευθύνη τους σίγουρα δεν ήταν να ενθαρρύνουν τον Παναγιώτη να πιεί μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Όταν βλέπουμε έναν συνάνθρωπό μας σε μια δυνητικά επικίνδυνη για τον ίδιο κατάσταση, είναι αυτονόητο ότι δεν προβαίνουμε σ’ ενέργειες, οι οποίες επιτείνουν την επικινδυνότητα της κατάστασής του. Τουλάχιστον απέχουμε από το να εξελίξουμε την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

Επιπρόσθετα, το δικαστήριο επισημαίνει ακόμα δύο σημαντικότατα στοιχεία σε σχέση με το επίδικο πάρτι. Πρώτον, ότι γινόταν χωρίς την επίβλεψη από ενήλικα και δεύτερον, ότι οι υπόλοιποι παρόντες, οι υποτιθέμενοι φίλοι του Παναγιώτη, επέτρεψαν να περάσει ο άτυχος 16χρονος τις τελευταίες στιγμές της ζωής του μόνος και χωρίς κανένα σεβασμό της αξιοπρέπειας και προσωπικότητάς του. Και τούτο, όπως τονίζει το δικαστήριο, στο πλαίσιο της κενής και ανούσιας διασκέδασής τους, χειροκροτώντας, επικρίνοντας κι ενθαρρύνοντας τους τρεις κατηγορουμένους να ελέγξουν τις αντοχές του θύματος στο αλκοόλ. «Έβλεπαν μια επικίνδυνη κατάσταση να κορυφώνεται, αλλά ουδείς επενέβη ενεργά για να βοηθήσει τον Παναγιώτη», κατέληξε το δικαστήριο. Η υπόθεση ορίστηκε στις 3 Νοεμβρίου για επιβολή ποινής.

Στο δικαστήριο βρέθηκαν χθες και οι χαροκαμένοι γονείς του Παναγιώτη, φορώντας μαύρες φανέλες με τη φωτογραφία του αδικοχαμένου γιου τους.

Send this to a friend