Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ζητείται προσωπικό: Αγωνιούν ξενοδόχοι και χώροι αναψυχής (ΒΙΝΤΕΟ)
Ζητείται προσωπικό: Αγωνιούν ξενοδόχοι και χώροι αναψυχής (ΒΙΝΤΕΟ)

Ζητείται προσωπικό: Αγωνιούν ξενοδόχοι και χώροι αναψυχής (ΒΙΝΤΕΟ)

Τεράστιες προεκτάσεις προσλαμβάνει το ζήτημα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στην Κύπρο που θα υποστηρίξει θέσεις εργασίας που σχετίζονται κυρίως με βοηθητικά επαγγέλματα.

Καταστήματα, χώροι αναψυχής, ξενοδοχεία, εδώ και αρκετές ημέρες εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το γεγονός ότι δεν μπορούν να βρουν ανθρώπους για να στελεχώσουν θέσεις εργασίας απαραίτητες για τη λειτουργία τους.

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής Νεόφυτος Θρασυβούλου, μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ανέφερε ότι εξαιτίας της εποχικότητας του επαγγέλματος τους αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, που έγιναν πολύ περισσότερα μετά το άνοιγμα των χώρων αναψυχής όταν παρέμεναν κλειστά λόγω του κορωνοϊού. Ο κ. Θρασυμβούλου επισήμανε ότι η φετινή χρονιά καλύφθηκε κυρίως με πολιτικούς πρόσφυγες των οποίων ωστόσο οι διαδικασίες αδειοδότησης τους από το κράτος είναι πολύ χρονοβόρες. Μεγάλος αριθμός κοινοτικών εργατών είπε έχει εγκαταλείψει την Κύπρο μετά την πανδημία.

Ερωτηθείς για το θέμα του μισθού που προσφέρεται σε θέσεις βοηθητικού προσωπικού ανέφερε ότι οι μισθοί διέπονται από σχετικές συμβάσεις ενώ επισήμανε πως δεν πρέπει να αναμένει κανείς ότι το 4% των ανέργων στην Κύπρο τίθεται θέμα να εξαληφθεί ποτέ, καθώς όπως υποστήριξε πρόκειται για ανθρώπους που είτε δεν θέλουν να δουλέψουν ποτέ και «βολεύονται» με τα επιδόματα είτε θέλουν πολύ συγκεκριμένα ωράρια.

Επιπλέον ανέφερε ότι στον τομέα της εστίασης είναι πιο εύκολο να βρουν ανθρώπινο δυναμικό επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερο όγκο εργασίας και άρα περισσότερα φιλοδωρήματα για τους εργαζόμενους. Άλλα μαγαζιά που δεν έχουν τόση δουλειά, δυσκολεύονται εξήγησε.

 

Στην ίδια εκπομπή η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψιλογένη, ανέφερε πως τα τελευταία δύο χρόνια οι ξενοδοχειακές μονάδες υπολειτουργούσαν λόγω της πανδημίας. Ωστόσο πρόσθεσε καθώς προσεγγίζουμε το καλοκαίρι του 2022 και αναμένουμε γενικότερα μια καλύτερη τουριστική χρονιά, θα υπάρξει σοβαρό ζήτημα στη δυνατότητα των ξενοδοχείων να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες σε περίπτωση που δεν εξευρεθούν λύσεις. Υποστήριξε όπως και ο κ. Θρασυβούλου ότι η μισθοδοσία στον συγκεκριμένο κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων διέπεται από νομοθεσίες, έχει κατώτατο μισθό ωστόσο λόγω της εγκατάλειψης της χώρας μας από πολλοίς κοινοτικούς δημιουργείται πρόβλημα. Πρέπει τόνισε βραχυπρόθεσμα να δούμε πως μπορούμε να φέρουμε προσωπικό από ξένες χώρες και μάλιστα αυτό να γίνει έγκαιρα ούτως ώστε να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την εκπαίδευση τους.

Φώτο αρχείου

Πηγή: alphanews

Send this to a friend