Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ “Όλα τα παιδιά με βήχα και διάρροια”: Έρχεται πανδημία Γρίπης, εμβολιαστείτε
“Όλα τα παιδιά με βήχα και διάρροια”: Έρχεται πανδημία Γρίπης, εμβολιαστείτε

“Όλα τα παιδιά με βήχα και διάρροια”: Έρχεται πανδημία Γρίπης, εμβολιαστείτε

Ξύπνησαν ιοί που τα τελευταία δύο χρόνια λόγω του κορωνοϊού δεν έκαναν την εμφάνισή τους. Σε εγρήγορση βρίσκονται οι παιδίατροι, αφού πολλές ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο. 

Νίκος Μακρίδης, Παιδίατρος
“Όλα τα παιδιά, το εννοώ, έχουν αυτή την στιγμή βήγχες, έχουν διάρροιες. Έχουμε ιώσεις οι οποίες αφορούν γαστρεντερικό σύστημα με διάρροιες και εμέτους, αναγούλες. Έχουμε του αναπνευστικού συστήματος όπως βήγχες , βρογχίτιδες, τραχεείτιδες, λαρυγγίτιδες, λαρυγγοτραχεείτιδες, που ταλαιπωρούν πάρα πολύ τα παιδιά.”

Τα συμπτώματα κυρίως των λοιμώξεων του αναπνευστικού είναι κοινά με αυτά του κορωνοϊού. Κάτι που οπως αναφέρει ο δρ. Μκαρίδης προκαλεί σύγχυση στους γονείς.

Νίκος Μακρίδης, Παιδίατρος
“Είναι και αυτός ένας ιος ο οποίος δημιουργεί συμπτώματα παρόμοια με τις άλλες ιώσεις. Δεν υπάρχει δηλαδή πολύ εύκολος τρόπος να το ξεχωρίσεις απλά και μόνο από τα συμπτώματα. Πρέπει να γίνει το ειδικό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού. Σε λίγο καιρό θα έχουμε και την γρίπη, δηλαδή θα συγχιστούμε πάρα πολύ.”

Οι παιδίατροι συστήνουν όπως υπάρχει καλός αερισμός των χώρων, τα παιδιά να καταναλώνουν αρκετά υγρά, φρούτα και λαχανικά, καλό πλύσιμο των χεριών και τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια λόγω του κορωνοϊού.

Για ακόμα μια φορά συστήνεται, στους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, με το εμβόλιο της γρίπης.

Νίκος Μακρίδης, Παιδίατρος
“Να γίνει αυτό πριν να έχουμε έτσι μιαν ενδημία ή και πανδημία αύριο γρίπης. Η γρίπη εμφανίζεται στην Κύπρο συνήθως τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου, να είμαστε προετοιμασμένοι μέχρι τα μέσα του Νιόβρη θα έλεγα να έχουμε εμβολιάσει όλα τα παιδιά.”

Έξαρση κρουσμάτων και του ιού Κοξάκι παρατηρείται επίσης τον τελευταίο καιρό.

Νίκος Μακρίδης, Παιδίατρος
“Την λεγόμενη νόσο χεριών, ποδιών και στόματος. Με εξάνθημα γύρω από το στόμα, στις παλάμες αλλά και στις πατούσες των παιδιών. Πρέπει απλά να το παρακολουθούμε, να ψεκάζουμε με αντισηπτικά σπρέι στα σημεία που είναι τα σπυράκια αυτά, για να μην επιμολυνθεί, να δίνουμε αντιπυρετικά μόνο όταν χρειάζεται.”

Στο Μακάρειο νοσοκομείο και συγκεκριμένα στον θάλαμο αρνητικής πίεσης, νοσηλεύεται με κορωνοϊό, παιδάκι μόλις 18 ημερών. Σημειώνεται πως είναι το μοναδικό παιδί αυτή την περίοδο που νοσηλεύεται στο Μακάρειο με covid.

Πηγή: alphanews.live

Send this to a friend