Home ΛΑΡΝΑΚΑ Προνόμιο η συμμετοχή των Βρετανικών Βάσεων σε άσκηση της Αστυνομίας Κύπρου
Προνόμιο η συμμετοχή των Βρετανικών Βάσεων σε άσκηση της Αστυνομίας Κύπρου

Προνόμιο η συμμετοχή των Βρετανικών Βάσεων σε άσκηση της Αστυνομίας Κύπρου

Προνόμιο χαρακτήρισε τη συμμετοχή αστυνομικών των Βρετανικών Βάσεων, στην άσκηση της Ομάδας Διαπραγματευτών της Κυπριακής Αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε χθες σε περιοχή του Αβδελλερού, της επαρχίας Λάρνακας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας των Βάσεων Chris Eyre.

Σε ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων αναφέρεται ότι «ομάδα διαπραγματευτών των Βάσεων έλαβε μέρος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στην ετήσια εκπαίδευση, που διήρκησε μία εβδομάδα, υπό την καθοδήγηση της Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να δοκιμάσει πολλαπλά στοιχεία εντός της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ)».

Προστίθεται ότι «η εκπαίδευση κορυφώθηκε με την άσκηση μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου» σε περιοχή της επαρχίας Λάρνακας.

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Chris Eyre ανέφερε πως «η συμμετοχή των αστυνομικών είναι βασική όχι μόνο για την σύγχρονη εκπαίδευση τους, αλλά και για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και κατανόησης μεταξύ των δύο δυνάμεων».

Πρόσθεσε ότι «η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων αισθάνεται προνομιούχα που συνεργάζεται με την Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην εκπαίδευση των αστυνομικών μας, σε μερικούς από τους πιο πολύπλοκους τομείς αστυνόμευσης.  Η συμμετοχή της ειδικευμένης μας ομάδας διαπραγματευτών σε περίπτωση ομηρίας και σε μεγάλες ασκήσεις πολιορκίας ομήρων με την Αστυνομία Κύπρου, όχι μόνο διασφαλίζει πως οι ικανότητές μας είναι επίκαιρες, αλλά διασφαλίζει και ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε περίπτωση ομηρίας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, επικεφαλής της ομάδας  που συμμετείχε στην άσκηση, ήταν «η Μαρία Αταλιώτη, Ανώτερη Υπαστυνόμος και Υπεύθυνη προσωπικού των αστυνομικών των Βρετανικών Βάσεων. Όπως πάντα η άσκηση ήταν εξαιρετικά πολύτιμη για όλους τους εμπλεκόμενους» είπε και πρόσθεσε πως «τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δημιουργήσει πολύ στενή συνεργασία και σχέση με την ομάδα Διαπραγματευτών Ομήρων της Αστυνομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ανέφερε ακόμα πως «αυτή τη στιγμή έχουμε μια ομάδα τριών καταρτισμένων διαπραγματευτών ομήρων, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Αστυνομία της Δημοκρατίας έχει μια ομάδα 37 διαπραγματευτών που  δημιουργήθηκε πριν από περίπου 12 χρόνια. Έχουμε ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δυνάμεων μας, για να δούμε τον εξοπλισμό και ν’ ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις σχετικά με το πεδίο διαπραγματεύσεων» σημείωσε η κ. Αταλιώτη.

Πρόσθεσε επίσης ότι «στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να ενισχύσουμε τις δυνατότητες μας στη διαπραγμάτευση ομήρων σε μια προσπάθεια να κάνουμε την Κύπρο ασφαλέστερη για όλες τις κοινότητες και τους επισκέπτες μας».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «το 2019, μέλη της Ομάδας Διαπραγματευτών της Δημοκρατίας και άλλα μέλη της MMAΔ συμμετείχαν σε μια αντιτρομοκρατική άσκηση μεγάλης κλίμακας εντός των δυτικών περιοχών των Βρετανικών Βάσεων. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι δύο δυνάμεις κλήθηκαν να συνεργαστούν απρόσκοπτα μαζί, για να διασφαλίσουν ότι είναι έτοιμες σε περίπτωση που απαιτηθούν οι δεξιότητες τους σε πραγματικό χρόνο».

Send this to a friend