Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Πόσο σημαντική είναι η μέλισσα για το περιβάλλον και την κοινωνία μας;
Πόσο σημαντική είναι η μέλισσα για το περιβάλλον και την κοινωνία μας;

Πόσο σημαντική είναι η μέλισσα για το περιβάλλον και την κοινωνία μας;

«Σαν πολλοί μαζευτήκαμε, ε;». Αυτό δεν πρόκειται ποτέ να το «πει» η μέλισσα, αφού η ίδια ζει σε πολυάριθμες κοινωνίες, γνωστές και ως μελίσσια. Αν ήμασταν σε θέση να τρυπώσουμε και να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει σε μια κυψέλη, θα διαπιστώναμε πως εκεί μέσα ζουν και εργάζονται ακατάπαυστα πάνω από 40.000 μέλισσες.

Αν δεν τις ενοχλήσεις, δεν τσιμπάνε. Όμως η σκληρή αλήθεια, «τσιμπάει» πολύ. Χωρίς κηφήνες, μελίσσι δεν υπάρχει… χωρίς μέλισσες όμως, κινδυνεύει μέχρι και το ανθρώπινο είδος προς εξαφάνιση.

Με αφορμή λοιπόν τις πυρκαγιές του καλοκαιριού στην ορεινή περιοχή Λάρνακας, συναντήσαμε έναν παραγωγό μελιού… στην καμένη γη. Την ίδια στιγμή, φέρνουμε σε πρώτο πλάνο τα ανεκτίμητα δώρα του κοινωνικού αυτού εντόμου απέναντι στον άνθρωπο και το περιβάλλον, αλλά και τους κινδύνους που απειλούν καθημερινά τη ζωή του.

Μέλι στάζει το στόμα μας

Κάθε φορά που φέρνουμε στο μυαλό, αλλά και στο πιάτο μας τα πολύτιμα δώρα της μέλισσας. Μέλι, γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη είναι μόνο μερικά από τα ωφέλιμα προϊόντα που προσφέρει στον άνθρωπο! Περιέχουν θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά, λειτουργούν ως υπερτροφές και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Γυροφέρνει ή δεν γυροφέρνει τώρα στο μυαλό σας ένα βαζάκι μέλι;

Όσο ζει και βουίζει, έχει ζωτική σημασία για το περιβάλλον

Κάθε εκτρεφόμενη μέλισσα συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του οικοσυστήματος. Πώς; Με την επικονίαση, φυσικά, στην αγροτική παραγωγή. Εδώ όμως χτυπάει κι ένα καμπανάκι κινδύνου. H αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δράση, οδήγησαν στην εξαφάνιση ενός σημαντικού ποσοστού άγριων επικονιαστών. Τι λέτε; Καιρός να προβληματιστούμε απλώς ή να δούμε το θέμα σοβαρότερα;

Οι φλόγες έτριξαν τα δόντια τους στις μέλισσες

Εκτός από τους μελισσοκόμους που ξέρουν τη μέλισσα καλύτερα απ’ όλους, ποιος άλλος θα τολμούσε να εισβάλει στο σπιτικό τους; Οι εστίες φωτιάς της 3ης Ιουνίου… Θυμόμαστε εκείνη τη μαύρη μέρα που δεν μπορεί να ξεχαστεί έτσι απλά, καθώς η πυρκαγιά σάρωσε στο πέρασμά της μία μεγάλη δασική έκταση και μαζί της χάθηκαν χιλιάδες σμήνη μελισσών. Κάηκε το παλιό εργοστάσιο παραγωγής μελιού της Εταιρείας «Όρος Μαχαιρά», ένα ιστορικό εργοστάσιο που χάριζε αμέτρητες μελένιες εμπειρίες και όπου εκεί γινόταν η πρώτη εξαγωγή του γνήσιου Κυπριακού μελιού από τις κυψέλες.

Η επόμενη μέρα, ξημέρωσε με πίστη και ελπίδα…

Με βλέμμα αισιοδοξίας ότι όλα μπορούν να γίνουν ξανά απ’ την αρχή, γιατί η αγάπη για τη μέλισσα συνεχίζει να υπάρχει, o Γενικός Διευθυντης της Εταιρείας «Όρος Μαχαιρά» κ. Μενέλαος Φιλίππου, μιλώντας στη CITY δήλωσε χαρακτηριστικά: Όπως ξέρετε η πυρκαγιά προκάλεσε τεράστιες καταστροφές τόσο στο περιβάλλον όσο και στις εγκαταστάσεις μας. Δεν το βάζουμε κάτω όμως. Υποσχόμαστε στον Κύπριο καταναλωτή, πως θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να επανέλθουμε άμεσα σε πλήρη λειτουργία και είμαστε σίγουροι πως σύντομα θα τα καταφέρουμε. Όσον αφορά το φυσικό περιβάλλον, αυτό δυστυχώς θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί πλήρως. Παραμένουμε θετικοί όμως, καθώς το Τμήμα Δασών μαζί με τα υπόλοιπα οργανωμένα σύνολα της περιοχής έχουν αρχίσει ήδη τις πρώτες δεντροφυτεύσεις.

Σχέδιο διάσωσης της μέλισσας, εδώ και τώρα

Ό,τι έγινε, έγινε για να μας κάνει να στρέψουμε το βλέμμα στην προστασία της, όχι μόνο την περίοδο των καλοκαιρινών μηνών, αλλά κάθε μέρα, 24/7. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως χωρίς τις μέλισσες, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής στον πλανήτη Γη. Η έντονη αγροτική δραστηριότητα, η χρήση χημικών ουσιών σε συνδυασμό με τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες και την ανομβρία που μαστίζει τη χώρα μας, απειλούν την διαβίωση της μέλισσας.

Είναι καθήκον όλων μας να βοηθήσουμε την μέλισσα να ευδοκιμήσει, έτσι ώστε να συνεχίσει να μας παρέχει όλα τα θρεπτικά και νόστιμα παράγωγα της. Σε ατομικό επίπεδο, όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε σε αυτό μέσα από διάφορους τρόπους όπως – την υποστήριξη των τοπικών παραγωγών μελιού, να φυτέψουμε στο κήπο μας φυτά φιλικά προς τις μέλισσες, , αγοράζοντας καλής ποιότητας αυθεντικό μέλι, και τέλος να ενημερωνόμαστε και να ενημερώνουμε και τους άλλους για τους κινδύνους που απειλούν τις μέλισσες.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend