Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Κύπρος: Από καρδιά το 35% των θανάτων ετησίως
Κύπρος: Από καρδιά το 35% των θανάτων ετησίως

Κύπρος: Από καρδιά το 35% των θανάτων ετησίως

Το 35% των συνολικών θανάτων ετησίως αποτελούν οι θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο στην Κύπρο, καταδεικνύουν τα διεθνή στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων και αναπηρίας παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, σκοτώνοντας περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο.

Αυτό λέχθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε χθες για την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, με πρωτοβουλία της εταιρείας Novartis Pharma Services Κύπρου.

Η εκδήλωση είχε ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικότερου κοινού, των ασθενών, των επιστημονικών ομάδων και των κρατικών φορέων για την Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσο (ASCVD), ενώ κατά τη διάρκεια της τονίστηκε ότι η σοβαρότητα και οι επιπτώσεις της Αθηροσκληρωτικής Καρδιαγγειακής Νόσου μετατρέπουν σε αδήριτη ανάγκη, για την αντιμετώπισή της, την εγρήγορση και τη συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των κρατικών θεσμών, των επιστημονικών ομάδων, των ομάδων ασθενών και του γενικότερου κοινού.

Σύμφωνα με τα στατιστικά που αναφέρθηκαν, αποδεικνύουν την ανάγκη για άμεση δράση εκ μέρους, τόσο του ιατρικού και φαρμακευτικού κόσμου όσο και της πολιτείας.

Συγκεκριμένα, οι αριθμοί θανάτων από καρδιαγγειακή νόσο αυξάνονται και προβλέπεται ότι θα φτάσουν σχεδόν τα 24 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο, έως το 2030.

Η Αθηροσκληρωτική Καρδιαγγειακή Νόσος (ASCVD) αποτελεί την κύρια αιτία πίσω από αυτούς τους θανάτους και ευθύνεται για τους 4 στους 5 θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση απαιτείται εντατική και ενδελεχής ενημέρωση του κοινού σ’ ότι αφορά τους τρόπους πρόληψης της νόσου, τόσο με τη βελτίωση στον τρόπο ζωής όσο και με την επιλογή της καταλληλότερης και αποτελεσματικότερης φαρμακευτικής αγωγής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα, ενώ τον κύκλο τον ομιλητών συνέθεσαν ο Δρ. Ανδρέας Στυλιανού, Ειδικός Παθολόγος, Αντιπρόεδρος της Παθολογικής Εταιρείας Κύπρου και Μέλος της Κυπριακής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, η Δρ. Μάρω Κληρίδου, Ειδική Παθολόγος και Υπεύθυνη Ιατρείου Λιπιδίων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο Δρ. Χρίστος Ευτυχίου Επεμβατικός Καρδιολόγος και Πρόεδρος Ομάδας εργασίας Επεμβατικής Καρδιολογίας της ΚΕΚ, ο Χαράλαμπος Μουζουρίδης, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του ως ασθενής και ο Δρ. Θεόδωρος Χριστοδουλίδης Καρδιολόγος και Πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου (ΚΕΚ).

Send this to a friend