Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Ένας φορτιστής για όλες τις συσκευές
Ένας φορτιστής για όλες τις συσκευές

Ένας φορτιστής για όλες τις συσκευές

Η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές να μπορούν να χρησιμοποιούν συμβατούς φορτιστές έχει ξεκινήσει από τα τέλη της δεκαετίας των ‘00s οπότε και η συζήτηση αφορούσε κατά κύριο λόγο.

Η προσπάθεια θα μπορούσε να πει ότι είχε αρκετά καλά αποτελέσματα δεδομένου ότι φθάσαμε πλέον να υπάρχουν μόλις 3 είδη φορτιστών για smartphones (από 30 που ήταν πριν από μία δεκαετία) αλλά το θέμα δεν έχει επιλυθεί.

Και η ΕΕ δείχνει αποφασισμένη να επιβάλλει τη θέση της αυτή παρά τις αντιδράσεις της Apple. Αν και το ερώτημα ίσως τελικά να είναι πόσο απέχουμε από τη στιγμή που όλες οι συσκευές θα φορτίζονται ασύρματα!

Η χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν γνωστοποιούσε την πρόθεση της ΕΕ να αναθεωρήσει τον ισχύοντα κανονισμό και όλες οι φορητές ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, tablets, φωτογραφικές μηχανές, ακουστικά, φορητά και game consoles χειρός) θα πρέπει να χρησιμοποιούν θύρα φόρτισης τύπου USB-C. Η πρόταση είναι να δοθεί ένα περιθώριο 24 μηνών προκειμένου να συμμορφωθούν οι κατασκευαστές με αυτή την οδηγία.

Πρακτικά, ο μόνος κατασκευαστής που χρειάζεται να συμμορφωθεί είναι η Apple, η οποία όσον αφορά το iPhone και ορισμένες ακόμη φορητές συσκευές της (αλλά όχι όλες) προτιμά να χρησιμοποιεί τη θύρα lightning. Το σύνολο των υπόλοιπων κατασκευαστών έχει ουσιαστικά υιοθετήσει το USB-C, το οποίο εξελίσσεται στο de facto πρότυπο όσον αφορά στα καλώδια φόρτισης.

Επιπλέον, το USB-C έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται εκτενώς και στους φορητούς υπολογιστές, οι οποίοι, πάντως, απαιτούν πιο ισχυρούς φορτιστές σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποιούν η συντριπτική πλειοψηφία των smartphones.

Η ΕΕ προτείνει ακόμη να σταματήσει η πρακτική σε κάθε συσκευασία φορητής συσκευής να υπάρχει και ο adaptor και να υπάρχει μόνο το καλώδιο σύνδεσης. Ο λόγος είναι η προστασία του περιβάλλοντος δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη εκατομμύρια φορτιστές που παραμένουν στα συρτάρια των κατασκευαστών.

Επίσης, ζητά να υπάρχει εναρμονισμένη τεχνολογία ταχείας φόρτισης, ένα θέμα όπου μάλλον θα υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες προκειμένου να τα βρουν μεταξύ τους οι κατασκευαστές καθώς ουσιαστικά κάθε ένας από τους μεγάλους «παίκτες» ακολουθεί τη δική του πρακτική.

Η αντίδραση της Apple

Όπως ήταν αναμενόμενο η Apple αντέδρασε σε αυτή την κίνηση της EE υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο περιορίζονται οι επιλογές των καταναλωτών και η καινοτομία. Κάτι που, όπως σημείωναν οι αξιωματούχοι της ΕΕ, δηλώνει διαρκώς η Apple όπως και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί όταν καλούνται να συμμορφωθούν με μία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και στο παρελθόν η ΕΕ είχε πιέσει αρκετά την Apple να αλλάξει τη θύρα φόρτισης, η τελευταία δεν το έκανε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να κάνει την αλλαγή προς το USB-C όσον αφορά τα iPhone μοντέλα της, εκτός και αν αποφασίσει να καταργήσει εντελώς τη δυνατότητα για ενσύρματη φόρτιση! Πάντως, είναι ενδιαφέρον ότι ο πρώτος κατασκευαστής που έχει σταματήσει να βάζει adaptor για σύνδεση στην πρίζα μέσα στις συσκευασίες των φορητών συσκευών της είναι η Apple με τη Samsung να την ακολουθεί, τουλάχιστον όσον αφορά ορισμένα μοντέλα της. Η εκτίμηση είναι πως δεν απέχουμε και πολύ καιρό που τα smartphones αλλά γενικότερα οι φορητές συσκευές θα πωλούνται χωρίς adaptor παρά μόνο με το καλώδιο σύνδεσης.

Σημειωτέον ακόμη πως η Apple έχει κάνει τη στροφή της προς το USB-C. Απλά, όχι στο iPhone. Το iPad Pro έχει εδώ και αρκετό καιρό θύρα USB-C και όχι lightning, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο τελευταίας γενιάς iPad mini που ανακοινώθηκε πρόσφατα. Με τους ανθρώπους της Apple να δηλώνουν κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης ότι αυτή η κίνηση προσφέρει πολλές επιλογές στους χρήστες λόγω της πληθώρας περιφερειακών με USB-C που υπάρχουν!

Φυσικά, η μεγαλύτερη προσοχή εστιάζεται στο iPhone. Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι το επόμενο iPhone που θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο του 2022 θα είναι εντελώς διαφορετικό. Και μία από τις πιθανές μεγάλες αλλαγές να είναι η χρήση θύρας USB-C. Εκτός και αν η Apple επιλέξει το «ακραίο» σενάριο της πλήρους κατάργησης της ενσύρματης φόρτισης. Κάτι που σημαίνει ότι η φόρτιση του iPhone θα γίνεται μόνο ασύρματα. το πρόβλημα είναι πως αυτή τη στιγμή το iPhone 13 υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση στα 15W αν χρησιμοποιεί κανείς το ειδικό MagSafe αξεσουάρ, αλλιώς πέφτει στα 7,5W, κάτι που σημαίνει ότι ο χρήστης θα πρέπει να «οπλιστεί» με μεγάλη υπομονή για να δει τη συσκευή του να φορτίζεται πλήρως. Ο ανταγωνισμός εδώ προηγείται καθώς τα κορυφαία μοντέλα της Samsung ξεκινούν από τα 15W όσον αφορά στην ασύρματη φόρτιση, ενώ άλλοι κατασκευαστές έχουν «ανέβει» στα 50W, ενώ η Xiaomi έχει κυκλοφορήσει έναν ασύρματο φορτιστή 87W που προσφέρει εξαιρετικά γρήγορη και ασύρματη φόρτιση!

Το σενάριο περί κατάργησης της θύρας lightning μπορεί να μην επαληθευτεί το 2022 αλλά μέσα στην επόμενη πενταετία πολλοί εκτιμούν ότι τα smartphones -τουλάχιστον τα πιο ακριβά μοντέλα- δεν θα έχουν καμία απολύτως θύρα! Ακόμη και η SIM κάρτα θα έχει υποκατασταθεί από την αποκαλούμενη eSIM που ήδη υποστηρίζουν μερικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των πιο πρόσφατων γενιών iPhone.

Γρήγορη φόρτιση

Όσον αφορά τη γρήγορη φόρτιση, αποτελεί το νέο πεδίο «μάχης» μεταξύ των κατασκευαστών. Κυρίως όσον αφορά το κομμάτι της ενσύρματης γρήγορης φόρτισης. Για παράδειγμα, η realme έχει φθάσει στα 65W αν και τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις δείχνει να τις έχει πετύχει η Xiaomi, το τελευταίο μοντέλο της οποίας (Mi 11T Pro) υποστηρίζει φόρτιση στα 120W! Σημειωτέον πως με έναν φορτιστή 65W μπορείς να φορτίσεις ακόμη και ένα laptop, κάτι πολύ πρακτικό για όσους είναι συνεχώς εν κινήσει και δεν θέλουν να κουβαλούν μαζί τους πολλαπλούς φορτιστές.

Το πρόβλημα -και αυτό είναι κάτι που απασχολεί την ΕΕ- είναι πως δεν υπάρχει ένα κοινό πρότυπο ενσύρματης γρήγορης φόρτισης. Προκειμένου ο χρήστης να μπορεί να φορτίσει εξαιρετικά γρήγορα το smartphone του θα πρέπει το τελευταίο να υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα αλλά και να χρησιμοποιεί συμβατό adaptor. Διαφορετικά η φόρτιση γίνεται στα 15W στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. Με δεδομένο ότι η χωρητικότητα των μπαταριών στα περισσότερα μοντέλα έχει φθάσει πλέον στα 4000 – 5000 mAh είναι προφανές ότι η κανονική φόρτιση απαιτεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για ένα κοινό πρότυπο γρήγορης φόρτισης καθώς για τους κατασκευαστές των Android συσκευών είναι και ένας τρόπος να διαφοροποιηθούν τη δεδομένη στιγμή. Συν ότι από τη στιγμή που θα σταματήσουν να έχουν φορτιστή μέσα στη συσκευασία ενός smartphone ή ενός tablet θα μπορούν να έχουν και επιπλέον έσοδα. Οπότε δεν αποκλείεται τελικώς να τους δούμε να συμφωνούν απευθείας για ένα κοινό πρότυπο ασύρματης φόρτισης καθώς όλες οι ενδείξεις είναι πως οδηγούμαστε προς την κατεύθυνση της πλήρους κατάργησης της ενσύρματης φόρτισης.

Πηγή: cnn.gr

Send this to a friend