Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αρχίζουν τα βελτιωτικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο Λάρνακας μετά από 42 χρόνια
Αρχίζουν τα βελτιωτικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο Λάρνακας μετά από 42 χρόνια

Αρχίζουν τα βελτιωτικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο Λάρνακας μετά από 42 χρόνια

ΓΡΑΦΕΙ ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Έπειτα από 42 ολόκληρα χρόνια, το ψαρολίμανο της Λάρνακας, στην περιοχή Μακένζυ, μπαίνει σε πορεία ουσιαστικής βελτίωσης κι εξωραϊσμού, προς ανακούφιση των επαγγελματιών ψαράδων που δραστηριοποιούνται εκεί.

Την Παρασκευή, υπεγράφη στο Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων η σύμβαση που αφορά τον διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών αναφορικά με την μελέτη βελτίωσης του αλιευτικού καταφυγίου.

Το συμβόλαιο υπέγραψαν εκ μέρους του Τμήματος Δημοσίων Έργων ο διευθυντής Αντώνης Κουτσούλλης κι εκ μέρους της εταιρείας «MARNET A.T.E.» o Αθανάσιος Παπαθανασίου.

Το αλιευτικό καταφύγιο βρίσκεται στη δυτική πλευρά του κόλπου της Λάρνακας και βόρεια του αεροδρομίου. Κατασκευάστηκε το 1979 και αποτελείται από ένα προσήνεμο κι ένα μικρότερο υπήνεμο κυματοθραύστη και σε αυτό σταθμεύουν περίπου 150 αλιευτικά και άλλα σκάφη. Στα δυτικά του καταφυγίου λειτουργεί η οργανωμένη παραλία της Καστέλας, ενώ στ’ ανατολικά κατασκευάστηκε ο παραλιακός πεζόδρομος της οδού Πιαλέ Πασιά.

Η μελέτη έχει ως κύριο στόχο να καθοριστούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου, ώστε να εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τα αλιευτικά σκάφη που το χρησιμοποιούν και γενικότερα να παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας. Θυμίζουμε, ότι κάθε χειμώνα στοιβάζονται φύκια στην είσοδο του λιμανιού, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζονται τα σκάφη κατά την έξοδο και είσοδό τους στο καταφύγιο. Ως εκ τούτου, η εκβάθυνση του αλιευτικού καταφυγίου είναι επιτακτική ανάγκη.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, οι οποιεσδήποτε επεμβάσεις και τα μέτρα που θα ληφθούν για την επίλυση των προβλημάτων, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένες με το φυσικό ανάγλυφο του αλιευτικού καταφυγίου και να συνάδουν με το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.

Περαιτέρω, τα μέτρα και τα έργα βελτίωσης που θα προταθούν, θα πρέπει να επιφέρουν τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον και να βρίσκονται μέσα στα πλαίσια των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσα 2014-2020.

Η ημερομηνία έναρξης της εκτέλεσης του αντικειμένου της σύμβασης τίθεται σε ισχύ από την στιγμή της υπογραφής, με διάρκεια εκτέλεσης 18 μήνες και κόστος 85.500 ευρώ.

 

Send this to a friend