Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Έγκυες και εμβόλια: Περνούν αντισώματα κατά COVID στα αγέννητα παιδιά τους;
Έγκυες και εμβόλια: Περνούν αντισώματα κατά COVID στα αγέννητα παιδιά τους;

Έγκυες και εμβόλια: Περνούν αντισώματα κατά COVID στα αγέννητα παιδιά τους;

Νέα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα εμβόλια COVID-19 κάνουν κάτι περισσότερο από το να προστατεύουν τις μέλλουσες μητέρες: Οι έγκυες γυναίκες περνούν επίσης αντισώματα κορωνοϊού στα αγέννητα παιδιά τους.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης διαπίστωσε υψηλά επίπεδα αντισωμάτων κορωνοϊού στο αίμα νεογνών των οποίων οι μητέρες είχαν λάβει το εμβόλιο Pfizer ή Moderna. Η μελέτη εξέτασε 36 νεογέννητα και διαπίστωσε ότι όλα είχαν αντισώματα κατά τον τοκετό.

Οι μητέρες που είχαν εμβολιαστεί 13 εβδομάδες πριν από τον τοκετό φάνηκε να περνούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από τις μητέρες που είχαν εμβολιαστεί περισσότερες από 20 εβδομάδες πριν από τον τοκετό. Αλλά οι ερευνητές είπαν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει πραγματικά συσχέτιση μεταξύ του χρόνου του εμβολίου και των επιπέδων αντισωμάτων ενός νεογέννητου.

Επίσης, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο καλά προστατεύονταν τα νεογέννητα μωρά από τις μολύνσεις από τον κορωνοϊό ή πόσο καιρό θα μπορούσε να διαρκέσει αυτή η προστασία. Ωστόσο, οι ερευνητές πρότειναν ότι τα αντισώματα του κορωνοϊού μπορούν να παρέχουν προστασία στα βρέφη κατά τη διάρκεια της νεογνικής περιόδου – τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες τους – ή και περισσότερο.

«Εάν τα μωρά μπορούσαν να γεννηθούν με αντισώματα, θα μπορούσε να τα προστατεύσει τους πρώτους μήνες της ζωής τους, όταν είναι πιο ευάλωτα », δήλωσε σε δελτίο τύπου ο Ashley Roman, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Η ομάδα έγραψε ότι τα ευρήματά τους «προσθέτουν έναν αυξανόμενο κατάλογο σημαντικών λόγων για τους οποίους οι γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται να λαμβάνουν το εμβόλιο κατά της εγκυμοσύνης».

Οι έγκυες γυναίκες αναπτύσσουν αντισώματα ως απάντηση σε εμβόλιο ή λοίμωξη και στη συνέχεια τα μεταφέρουν με δύο βασικούς τρόπους. Τα αντισώματα μπορούν να ταξιδέψουν από τον πλακούντα στα αγέννητα παιδιά μέσω του ομφάλιου λώρου. Τα νεογέννητα μπορούν επίσης να λάβουν αυτά τα αντισώματα μέσω του μητρικού γάλακτος. Αυτό ισχύει και για αντισώματα από άλλα εμβόλια, όπως το αντιγριπικό εμβόλιο

Μια μελέτη του Ιανουαρίου διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες που είχαν COVID-19 μετέφεραν αντισώματα κορωνοϊού στον πλακούντα στα αγέννητα παιδιά τους. Από τις 83 γυναίκες σε εκείνη τη μελέτη που είχαν αντισώματα κατά τον τοκετό, το 87% τα έδωσε στα παιδιά τους. Μια παρόμοια μελέτη εξέτασε 88 έγκυες γυναίκες που είχαν προηγούμενες μολύνσεις από κορωνοϊό και διαπίστωσε ότι περίπου το 78% των νεογνών τους κληρονόμησαν αντισώματα.

Αλλά τελικά, τα νεογέννητα μπορεί να έχουν την καλύτερη προστασία από τις εμβολιασμένες μητέρες: Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι έγκυες γυναίκες αναπτύσσουν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων εάν είναι εμβολιασμένα από ό, τι εάν είχαν προηγουμένως COVID-19.

Η προστασία από τα εμβόλια αναπτύσσεται επίσης αρκετά γρήγορα. Μια μελέτη του Αυγούστου διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες ανέπτυξαν αντισώματα είτε από τα εμβόλια Pfizer είτε από Moderna ήδη πέντε ημέρες μετά την πρώτη τους δόση, και στη συνέχεια μετέφεραν αυτά τα αντισώματα στα νεογέννητα μωρά τους ήδη 16 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές άρχισαν να προτείνουν εμβόλια COVID-19 για έγκυες γυναίκες τον Απρίλιο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά για αυτές τις γυναίκες: Το εμβόλιο της Pfizer μείωσε τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό κατά 78% μεταξύ 7.500 εγκύων στο Ισραήλ, σύμφωνα με μελέτη του Ιουλίου. (Η Pfizer κάνει επίσης τη δική της μελέτη για το πώς λειτουργεί το εμβόλιο της μεταξύ των εγκύων.)

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι τα εμβόλια Pfizer και Moderna δεν αύξησαν τον κίνδυνο αποβολής μεταξύ των ΗΠΑ. Και μια μελέτη του Αυγούστου από τη Νέα Υόρκη διαπίστωσε ότι τα εμβόλια COVID-19 δεν αύξησαν τις πιθανότητες επιπλοκών κατά τη γέννηση ή βλάβης στο έμβρυο.

Ο κίνδυνος θανάτου από τον COVID-19, εν τω μεταξύ, είναι σχεδόν διπλάσιος για τις έγκυες γυναίκες από ό, τι για τις μη έγκυες γυναίκες της ίδιας ηλικίας. Τα βρέφη έχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID-19 από τα μεγαλύτερα παιδιά, πιθανότατα επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ανεπτυγμένο.

Από τον Αύγουστο, μόλις το 23% των εγκύων στις ΗΠΑ εμβολιάστηκαν.

Send this to a friend