Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Ασθενής έμεινε 49 ώρες σε ΤΑΕΠ» – Σοβαρές καταγγελίες στην Επ. Υγείας
«Ασθενής έμεινε 49 ώρες σε ΤΑΕΠ» – Σοβαρές καταγγελίες στην Επ. Υγείας

«Ασθενής έμεινε 49 ώρες σε ΤΑΕΠ» – Σοβαρές καταγγελίες στην Επ. Υγείας

Σοβαρές καταγγελίες ακούστηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, στη διάρκεια της ενημέρωσης από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), για τις εξελίξεις σχετικά με την παροχή υπηρεσιών πρώτων βοηθειών από συμβεβλημένα ιδιωτικά και δημόσια νοσηλευτήρια.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΝΜ Ιωάννης Λεοντίου, στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας υπάρχουν μόνο τρεις αναπνευστήρες που είναι κατηλημμένοι, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει χώρος για περίθαλψη των ασθενών λόγω αύξησης των περιστατικών.

«Πάμε δουλειά με τον φόβο να έρθει ασθενής που χρήζει διασωλήνωσης», είπε.

Όπως λέχθηκε, υπάρχει περίπτωση όπου ασθενής παρέμεινε στο ΤΑΕΠ μέχρι και 49 ώρες.

Σημείωσε πως υπάρχει μόνο μια καθαρίστρια, δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αναλώσιμα, ενώ υπάρχει και έλλειψη κλητήρων.

Η ΠΑΣΥΝΟ με τη σειρά της κατήγγειλε υποστελέχωση, ενώ λέχθηκε ότι χρειάζονται 6-7 ώρες για να γίνει διαλογή ενός περιστατικού.

Εκ μέρους της ΠΑΣΥΚΙ, ο Σωτήρης Κούμας μίλησε για απουσία σχεδιασμού και ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.

Εκ μέρους της Οργάνωσης ασθενών, λέχθηκε ότι υπάρχουν αρκετά προβλήματα με τις υποδομές, ενώ σημειώθηκε πως προσλαμβάνονται εξ ανάγκης γιατροί οι οποίοι δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής, μόνο 70 ασθενοφόρα είναι εντός του ΓεΣΥ και ο ΟΚΥπΥ θα αγοράσει καινούρια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες.

Απαντώντας στις επικρίσεις ο ΟΑΥ, είπε πως γίνεται επαναξιολόγηση των προβλημάτων για να εξευρεθούν λύσεις.

Από πλευράς του ΟΚΥπΥ λέχθηκε ότι υπάρχουν 200 αναπνευστήρες, γίνεται ιεράρχηση αναγκών, υπάρχουν αιτήματα και ο εξοπλισμός αγοράζεται.

Όσον αφορά την καταγγελία για ασθενή που έμεινε για 49 ώρες στο ΤΑΕΠ, ο ΟΚΥπΥ ανέφερε πως το θέμα θα πρέπει να τεθεί ενώπιον του Διευθυντή.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend