Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Επιστρέφουν στην ανεργία και στην… απενταρία υπάλληλοι με τα σχέδια της ΑΝΑΔ
Επιστρέφουν στην ανεργία και στην… απενταρία υπάλληλοι με τα σχέδια της ΑΝΑΔ

Επιστρέφουν στην ανεργία και στην… απενταρία υπάλληλοι με τα σχέδια της ΑΝΑΔ

Έντονη ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον επικρατεί στις τάξεις των προσώπων που εργοδοτούνται μέσω της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και συνάπτουν συμβόλαια μερικής απασχόλησης. Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Καλημέρα η εργαζόμενη στον τουριστικό τομέα της επαρχίας Αμμοχώστου Ελένη Κυριάκου, ανέφερε ότι με την λήξη της περιόδου εργοδότησης της θα μείνει χωρίς αποδοχές, αφού μέσα στο 2020 δεν εργάστηκε λόγω της πανδημίας και δεν κατέβαλε εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να δικαιούται ανεργιακό επίδομα.

“Είμαστε σε ένα σημείο που δεν ξέρουμε τι θα απογίνουμε μέχρι να ξαναβρούμε δουλειά. Σίγουρα θα μπούμε στο ψάξιμο για εργασία, αλλά λόγω του ότι δεν έχουμε στην περιοχή μας δουλειά, πως θα επιβιώσουμε εάν δεν βρούμε δουλειά. Όταν είσαι εποχιακός εργάτης δικαιούσαι ένα ποσό ανεργιακού, αλλά δεν μπήκαν εισφορές το 2020. Είμαστε 2,500-3,000 κόσμου με αυτό το σχέδιο.”

Η επισης εργαζόμενη στον τουριστικό τομέα της επαρχίας Αμμοχώστου Ελένη Κυριάκου Ελένη Κουμπάρου τόνισε ότι “ζητούμε λίγα ψίχουλα από την πίττα του ανεργιακού που πέρνουν όλοι.”

“Έληξε και εμένα το σχέδιο και μπαίνω στην ανεργία και στην απενταρία. Στις περιοχές μας έχει ακόμα ένα μήνα δουλειά και τελειώνουμε, λόγω τουρισμού. Με αυτά τα δύο τετράμηνα συμβόλαια, δεν είχαμε καμία ημέρα άδεια γιατί εμείς θέλαμε να εργαστούμε και δεν κάναμε κανένα παράπονο.”

Ο Αντιπρόεδρος της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Αλέξανδρος Αλεξάνδρου εξήγησε ότι τα προγράμματα αφορούν σε κατάρτιση εργαζομένων και έχουν μειωμένο ωράριο, μέχρι τη μία το μεσημέρι, ενώ αμοίβονται με επίδομα κατάρτισης και όχι μισθό.

“Δεν είναι εργασία και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε και σχόλαναν η ώρα μια. Καταρτίζονταν και δεν εργάζονταν. Το σχέδιο είναι για τέσσερις μήνες κατάρτιση και ήταν για άτομα που δεν είχαν εργασία και έπαιρναν ειδικό επίδομα. Η Υπουργός Εργασίας έδωσε το δικαίωμα επέκτασης για άλλους τέσσερις μήνες.”

Ο κύριος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμες θέσεις εργασίας και παρακάλεσε τις δύο γυναίκες να απευθυνθούν στο Επαρχιακό Γραφείο Δημόσιας Απασχόλησης για να εγγραφούν και να ενημερωθούν σχετικά.

Πηγή: alphanews.live

Send this to a friend