Έκκληση στο κοινό να μην απορρίπτει υλικά στις σχάρες απορροής ομβρίων υδάτων, απευθύνει το ΣΑΛ
Έκκληση στο κοινό να μην απορρίπτει ακάθαρτα υγρά ή άλλα υλικά στις σχάρες απορροής ομβρίων υδάτων ή λυμάτων, που βρίσκονται στους δρόμους, απευθύνει ο Αγγελος Χατζηχαραλάμπους, Πρόεδρος του ΔΣ του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ).
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι «γενικά οι σχάρες απορροής των ομβρίων υδάτων θα πρέπει να μένουν καθαρές ώστε να υπάρχει φυσική ροή και 100% αποτελεσματικότητα στην χρήση τους. Οτιδήποτε εμποδίζει τη ροή των ομβρίων υδάτων στις σχάρες δημιουργεί προβλήματα και μειώνεται η αποτελεσματικότητα τους αφού δεν θα μπορεί να λειτουργεί για τον σκοπό για τον οποίο έχει τοποθετηθεί».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους «σε όλους τους δρόμους όχι μόνο της Λάρνακας αλλά και σε ολόκληρη την Κύπρο, παρατηρείται πως στην επιφάνεια των σχαρών βρίσκονται διάσπαρτα οικοδομικά υλικά, τενεκεδάκια αναψυκτικών, πλαστικές μπουκάλες, ξύλα, άχρηστα αντικείμενα, φύλλα και άλλα πράγματα τα οποία ρίχνουν οι διερχόμενοι από το αυτοκίνητο τους. Όλα αυτά τα αντικείμενα μπλοκάρουν τις σχάρες και έχουν ως αποτέλεσμα όταν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί να μην μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά».
Ανέφερε επίσης ότι «έχει παρατηρηθεί πως το κοινό αρκετές φορές καλύπτει τις σχάρες ομβρίων υδάτων τοποθετώντας πέτρες ή νάιλον πλαστικά, τα οποία σε περίπτωση που σημειωθεί έντονη βροχόπτωση, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν για να διοχετευθούν τα νερά. Αποτέλεσμα της συγκεκριμένες ενέργειας ορισμένων ατόμων είναι να συσσωρευθεί μεγάλος όγκος βροχής και να πλημμυρίσει ο δρόμος, ή να πλημμυρίσουν και παρακείμενα υποστατικά».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηχαραλάμπους είπε πως «στις σχάρες απορρίπτονται διάφορα υγρά, όπως είδη καθαρισμού που είναι παχύρευστα, λάδια και άλλες ακαθαρσίες οι οποίες δημιουργούν λιμνάζοντα νερά που επιφέρουν δυσοσμίες και εστίες κουνουπιών και μολύνσεων. Επίσης λαμβάνονται παράπονα από κόσμο ότι ιδιοκτήτες εστιατορίων ρίχνουν τα τηγανέλαια τους στις σχάρες αντί να τα πάρουν για ανακύκλωση».
Σημείωσε επίσης πως «έχει παρατηρηθεί να ρίχνεται στις σχάρες και μπετόν σε υγρή μορφή, το οποίον πέραν της έντονης δυσοσμίας που θα επιφέρει αφού θα παραμείνει στάσιμο, θα μπλοκάρει αν όχι ολοκληρωτικά, μέρος της λειτουργίας της συγκεκριμένης υποδομής».
«Συστήνουμε στον κόσμο να είναι προσεκτικός και να βοηθήσει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας στο έργο του» είπε και πρόσθεσε ότι πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί ένας πλήρης καθαρισμός των σχαρών απορροής ομβρίων υδάτων, που υπάρχουν σε ολόκληρη την πόλη της Λάρνακας.
Προβληματίζει το φαινόμενο κλοπής σχαρών
Ωστόσο, ανέφερε, «χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κοινού και των συμπολιτών μας ώστε να μπορούμε να διατηρούμε καθαρές τις σχάρες απορροής ομβρίων υδάτων». Πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που ο κόσμος δεν βοηθήσει, τότε με την έναρξη του χειμώνα θα δημιουργηθεί πρόβλημα με το μπλοκάρισμα των σχαρών, με αποτέλεσμα να έχουμε τοπική συσσώρευση νερού και πλημμύρα».
Ερωτηθείς για το θέμα της κλοπής των σχαρών αυτών, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΑΛ απάντησε πως «παρατηρήθηκε τελευταία, όχι μόνο στη Λάρνακα αλλά και σε άλλες πόλεις, το φαινόμενο αυτό». Στη Λάρνακα, είπε, «έχουμε προβεί σε ορισμένες καταγγελίες και καλούμε τους πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν μια τέτοια ενέργεια να την καταγγείλουν στο Συμβούλιο».
Ανέφερε ακόμα ότι η αφαίρεση και απομάκρυνση των σχαρών αυτών, δεν επιτρέπεται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, πέραν των λειτουργών του ΣΑΛ και του Δήμου Λάρνακας. Επίσης, ο κ. Χατζηχαραλάμπους είπε ότι το Συμβούλιο έστειλε επιστολές σε εταιρείες που παραλαμβάνουν παλιοσίδερα για ανακύκλωση, επισημαίνοντας το πρόβλημα, «τονίζοντας πως η παραλαβή σχαρών απορροής ομβρίων υδάτων ή λυμάτων είναι παράνομη». Ζητήθηκε από τις εταιρείες να μας ενημερώσουν σε περίπτωση που κάποιος πάει να πουλήσει τα αντικείμενα αυτά, ούτως ώστε να γίνει διερεύνηση από την Αστυνομία, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχαραλάμπους «το Συμβούλιο προβληματίζεται σοβαρά το συγκεκριμένο θέμα αφού πέραν από το κόστος αντικατάστασης της σχάρας, η αφαίρεση της είναι επικίνδυνη αφού μπορεί να θέσει σε κίνδυνο οχήματα, ποδηλάτες ακόμα και πεζούς».