Η ντροπή της πόλης ο τουρκομαχαλάς της Λάρνακας
Τα παραμελημένα τουρκοκυπριακά σπιτάκια. Άλλα κατοικημένα και ασυντήρητα, άλλα εγκαταλειμμένα εδώ και χρόνια, που χρειάζονται επιδιόρθωση ή και κάποια κατεδάφιση, παραπέμπουν αυτόματα σε μια προβληματική περιοχή. Υπάρχουν σημεία του τουρκομαχαλά (της τουρκοκυπριακής συνοικίας) της Λάρνακας, όπου οι δρόμοι είναι χωματόδρομοι και υποτυπώδεις. Θα έλεγε κανείς ότι είναι αδύνατο να συμβαίνει αυτό σε περιοχές κοντά στην Πιαλέ Πασά, κοντά στον Άγιο Λάζαρο, στην ίδια την περιοχή Μακένζι, που για πολλούς θεωρείται ανεπτυγμένη.
Οι εναπομείναντες Ελληνοκύπριοι κάτοικοι του τουρκομαχαλά, ειδικά όσο αφορά το κομμάτι που εκτείνεται νότια της ετοιμόρροπης λεγόμενης πράσινης πολυκατοικίας -που στο μεταξύ ακόμα να κατεδαφιστεί αν και επικίνδυνη- και μέχρι την περιοχή του πρώην τ/κ σινεμά, μιλούν για ανυπόφορη κατάσταση. Κάποια από αυτά τα κτίσματα λόγω της αθλιότητας τους ενοικιάζονται με χαμηλό ενοίκιο σε αλλοδαπούς. Οι υπόλοιποι κάτοικοι της περιοχής βλέποντας τον αριθμό των Τουρκοκύπριων πρώην κατοίκων τους που επιστρέφουν και διεκδικούν τα σπίτια τους να αυξάνεται, ανησυχούν ότι θα έρθει και η δική τους σειρά και έτσι αποφεύγουν να ξοδεύουν χρήματα για τη συντήρηση των υποστατικών τους.
Στα δυο προσφυγικά σωματεία – καφενεία που υπάρχουν στην περιοχή, οι λιγοστοί θαμώνες είναι κυρίως ηλικιωμένοι και όσο πάει ο καιρός γίνονται ακόμη λιγότεροι. «Οι νέοι που κατοικούν στην περιοχή, αν δεν είναι Τ/κ, είναι αλλοδαποί. Αυτοί δεν έρχονται στα καφενεία. Εμείς πεθαίνουμε και συνεχώς αυξάνονται οι αδειανές καρέκλες στα καφενεία», μας εξήγησε εν τη σοφία του ένας ηλικιωμένος πρόσφυγας.
Για τη Λαϊκή Γειτονιά παραδοσιακών επαγγελμάτων που δημιούργησε ο Δήμος Λάρνακας, τον χώρο στάθμευσης στο πρώην τ/κ σινεμά αλλά και την αλφαλτόστρωση πολλών δρόμων, οι πλείστοι κάτοικοι στην περιοχή της τ/κ συνοικίας στη Λάρνακα, εκφράζονται θετικά. Ότι είναι μια προσπάθεια του δήμου να στείλει το μήνυμα, ότι δεν τους ξέχασε, είναι κοντά και προσπαθεί για την περιοχή τους. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια δεν αρκεί. Σε πολλά σημεία της, η πρώην τ/κ συνοικία είναι υποβαθμισμένη και θα μπορούσε να χαρακτηρίζεται και ως ένα σύγχρονο Σόχο στη Λάρνακα. Για φτωχούς συνταξιούχους πρόσφυγες, οικονομικούς μετανάστες που ψάχνουν στέγη με φθηνό ενοίκιο και οικογένειες με προβλήματα, που στέλνουν για κατοίκηση οι Κοινωνικές Υπηρεσίες.
Ανδρέας Βύρας: Χρειαζόμαστε βοήθεια και συνεργασία
Ξεκάθαρος στις θέσεις του ήταν ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας. Συμφώνησε κατ’ αρχήν ότι τα όσα έργα πραγματοποίησε και πραγματοποιεί ο δήμος στην περιοχή της τ/κ συνοικίας γίνονται ακριβώς για να μην αισθάνονται οι κάτοικοι μειονεκτικά και εγκαταλελειμμένοι από την υπόλοιπη πόλη. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν και άλλα πολλά που πρέπει να γίνουν και ο Δήμος Λάρνακας χρειάζεται συνεργασία και στήριξη από το υπουργείο Εσωτερικών, ως Κηδεμόνα των τ/κ περιουσιών, καθεστώς που ισχύει και στην τ/κ συνοικία της Λάρνακας.
Για το θέμα των πολλών εγκαταλελειμμένων ή σε γενικές γραμμές απαράδεκτων από πλευράς συντήρησης υποστατικών/ κατοικιών, ο κ. Βύρας ανέφερε ότι είναι συνεχής η προσπάθεια για να εντοπίζονται οι νόμιμοι διαχειριστές τους, όπου είναι δυνατόν, διαδικασία που δεν είναι και η ευκολότερη. «Ως δήμος χρειαζόμαστε βοήθεια και συνεργασία και όσο αφορά το ευρύτερο σουλούπωμα που χρειάζονται αρκετά σημεία στην τ/κ συνοικία», ανέφερε επίσης ο Δήμαρχος Λάρνακας.
Ο κ. Βύρας καταλήγοντας υπογράμμισε ότι ο Δήμος Λάρνακας, με κατά καιρούς επιστολές και υπομνήματα, φρόντισε να ενημερώσει το υπουργείο Εσωτερικών για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην τ/κ συνοικία της Λάρνακας, αναμένοντας τις προτάσεις και εισηγήσεις του για να επιλυθούν.
Πηγή: Philenews/ Πάμπος Βάσιλας