Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αδήλωτα έξοδα υποψηφίων για ευρωεκλογές και δωρεάν διαφημίσεις σχεδόν 30.000
Αδήλωτα έξοδα υποψηφίων για ευρωεκλογές και δωρεάν διαφημίσεις σχεδόν 30.000

Αδήλωτα έξοδα υποψηφίων για ευρωεκλογές και δωρεάν διαφημίσεις σχεδόν 30.000

Την Έκθεση με θέμα τα εκλογικά έξοδα υποψηφίων για τις Ευρωεκλογές του 2019, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ελεγκτική Υπηρεσία. 

Στην Έκθεσή της η Ελεγκτική διαπιστώνει αδυναμίες και παραλείψεις που αφορούν στη μη κατάλληλη/ορθή και ομοιόμορφη συμπλήρωσή τους από όλους τους υποψήφιους.

Την ίδια ώρα, κατά την επισκόπηση των εκθέσεων εκλογικών εξόδων  των υποψήφιων, εντοπίστηκαν σημαντικές αδυναμίες στο νομοθετικό πλαίσιο που περιορίζουν τους σκοπούς που επιδιώκονται, όπως το ότι ενδεχομένως να γίνονται, παράνομα, πληρωμές για λογαριασμό των υποψήφιων από τρίτους ή/και από πολιτικά κόμματα, χωρίς οι υποψήφιοι να έχουν την υποχρέωση να τις δηλώσουν, σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως σημειώνει, από τους 72 υποψηφίους που έλαβαν μέρος στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2019, 18 υποψήφιοι δήλωσαν διαφημιστικά έξοδα.

Επιπρόσθετα, από επισκόπηση των μη ελεγμένων συγκεντρωτικών καταστάσεων, που απέστειλαν οι φορείς που παρείχαν διαφημιστικές υπηρεσίες στους υποψήφιους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, διαπιστώθηκε ότι έξι υποψήφιοι που διενέργησαν δαπάνες συνολικού ύψους €4.504 σε επτά φορείς, δεν δήλωσαν τις δαπάνες αυτές.

Τέσσερις από τους πιο πάνω υποψήφιους, με επιστολή τους προς τον Έφορο, ανέφεραν ότι οι εν λόγω δαπάνες διενεργήθηκαν από τρίτα πρόσωπα εν αγνοία τους, σημειώνει η Έκθεση, ενώ αναφέρει πως σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 45 του περί Εκλογής των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου, η πληρωμή εξόδων για προεκλογική εκστρατεία υποψήφιου από τρίτα πρόσωπα είναι παράνομη.

Όπως προστίθεται στην Έκθεση, από επισκόπηση των υποστηρικτικών στοιχείων που υπέβαλαν μαζί με τις εκθέσεις εκλογικών εξόδων τους οι υποψήφιοι, έχει εντοπιστεί ένας υποψήφιος, ο οποίος έλαβε δωρεάν διαφημιστικές υπηρεσίες αξίας €28.670 από διαφημιστικό φορέα, οι οποίες περιλήφθηκαν στο μέρος της έκθεσης που αφορά στις εισπράξεις, καθώς και στα υποστηρικτικά στοιχεία,  αλλά δεν περιλήφθηκαν και στο μέρος της έκθεσης που αφορά στα έξοδα.

Ο υποψήφιος, σε επιστολή προς τον Έφορο ανέφερε πως η επισύναψη της απόδειξης στην έκθεση που υπέβαλε για τις πιο πάνω υπηρεσίες, υποδηλώνει τη μεταχείριση των εν λόγω υπηρεσιών και ως εξόδου.

Σε μια περίπτωση, δαπάνες €4.980 που παρουσιάζονται στην έκθεση εκλογικών εξόδων μίας υποψήφιας, το τιμολόγιο που επισυνάφθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο δεν έχει εκδοθεί στο όνομά της, ενώ άλλο τιμολόγιο ύψους €4.980, δεν έχει εκδοθεί εντός της περιόδου που προβλέπεται από τον Νόμο.

Πηγή: Sigmalive

Send this to a friend