Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Προς ακύρωση απόφασης του προηγούμενου Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων Κύπρου
Προς ακύρωση απόφασης του προηγούμενου Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων Κύπρου

Προς ακύρωση απόφασης του προηγούμενου Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων Κύπρου

Σε υποθέσεις ευνοϊκής μεταχείρισης από το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου φέρεται να εμπλέκονται, σύμφωνα με πηγές, διάφορες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Bioland Promithia και η JBG POWER COMPANY.

Το όλο ζήτημα έχει εγγραφεί με τη μορφή του κατ΄ επείγοντος από τον Ζαχαρία Κουλία, Βουλευτή του ΔΗΚΟ, και θα συζητηθεί στην Επιτροπή Θεσμών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων, πριν τη λήξη της θητείας του, φέρεται να έλαβε απόφαση σύμφωνα με την οποία παραχωρούνταν άδειες για εκμίσθωση γης τεράστιας αξίας, η οποία ανήκει στην ΑΛΚ, στην εταιρία Bioland Promithia.

Η εν λόγω εταιρεία, είναι μέλος του Bioland Group of Companies, στην οποία ο πρώην βουλευτής, Γιώργος Βαρνάβα, είναι μέτοχος και στέλεχος.

Οι διαδικασίες για την εν λόγω παραχώρηση, όπως πληροφορούμαστε, εξετάζονται ως ευνοϊκή μεταχείριση προς την Bioland Promithia και ταυτοχρόνως ως δυσμενή μεταχείριση προς άλλες εταιρίες παραγωγής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προθέσεις της εν λόγω εταιρείας, είναι η ανέγερση ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στην εκμισθωμένη γη.

Η Αρχή Λιμένων αναμένεται να επανεξετάσει την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες ανησυχίες κατοίκων των κοινοτήτων της περιοχής Βασιλικού, όπου βρίσκεται η εκμισθωμένη γη, οι οποίοι έθεσαν θέματα ασφάλειας, υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος, την μη εκ των προτέρων διαβούλευση με τις επηρεαζόμενες κοινότητες, ιδιαίτερα αυτή του Μαρί και το γεγονός ότι οι διαδικασίες που ακολούθησαν οι προκάτοχοί τους, φέρεται να “δείχνουν” σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει ενώπιον της η νέα Αρχή, απροκάλυπτη ευνοιοκρατία υπέρ της Bioland Promithia και της Jbg Power Company.

Τα παράπονα έφθασαν μέχρι και το Προεδρικό και ανεμένεται στο επόμενο διάστημα να διαφανεί κατά πόσο θα υπάρξει ακύρωση της εν λόγω απόφασης από το νέο Δ.Σ της ΑΛΚ.

Απόκρυψη σύγκρουσης συμφερόντων

Τα παράπονα κάνουν λόγο και για περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων καθώς φαίνεται ότι μέλος του Δ.Σ. που αδειοδότησε την Bioland Promithia, είναι στενός συγγενής με υπάλληλο της εν λόγω εταιρίας, ο οποίος είναι ο εξ απορρήτων του Γιώργου Βαρνάβα, κάτι που έπρεπε να αναφερθεί από το μέλος του Δ.Σ. και να αυτοαποκλειστεί από την διαδικασία.

Πηγές από τον τομέα της ενέργειας και τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών αναφέρονται σε ευνοϊκή και επιλεκτική διαδικασία αδειοδότησης για τα πλείστα έργα της Bioland Promithia. Αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με τους ίδιους, στις διασυνδέσεις-πολιτική επιρροή του Γιώργου Βαρνάβα και της μετοχικής συμμετοχής στην εταιρία ενός σημαντικού παράγοντα στον τομέα της ενέργειας, του πρώην Αντιπροέδρου της ΡΑΕΚ Ντίνου Ηλιόπουλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ηλιόπουλος οδηγήθηκε σε παραίτηση το 2015 από την θέση του στην ΡΑΕΚ, για προνομιακή αδειοδότηση της εταιρίας Βioland που μέτοχος ήταν ο αδελφός του και στενός συνεργάτης του Γιώργου Βαρνάβα, χωρίς να αναφέρει ποτέ του την σύγκρουση συμφερόντων που είχε. Για όλα αυτά είχε ενημερωθεί ο τότε Γενικός Εισαγγελέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εταιρεία Bioland εργαζόταν και ο πρώην διευθυντής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), Ανδρέας Θεοφάνους, ενώ πρόσφατα λειτουργεί ως σύμβουλος του Green Energy Group.

Μέχρι και για ευνοιοκρατία υπέρ της Bioland Promithia από τμήματα του κυβερνητικού μηχανισμού έγιναν καταγγελίες, κάτι που θορύβησε την κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη αρχίσει να επιλαμβάνεται της κατάστασης.

Η δεύτερη εταιρία – JBG POWER COMPANY

Η άλλη εταιρία που έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης εκμίσθωσης γης από την ΑΛΚ για κατασκευή ηλεκτροπαραγωγού σταθμού, είναι η Jbg Power Company Ltd, για την οποία λειτουργεί ως σύμβουλος τους, ο Γιώργος Γεωργίου, διευθύνων σύμβουλος του Green Energy Group που δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ, προσπαθώντας να μεταφέρει παράτυπα άλλη άδεια που είχε εκδοθεί το 2014 σε άλλη εταιρία.

Παράλληλα, για το ίδιο τεμάχιο ο κ. Γεωργίου αιτήθηκε και μέσω άλλης εταιρίας, της Ε&B (Energy & Beyond). Πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις πιο πάνω εταιρείες λειτουργεί ως σύμβουλός τους ο πρώην Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ενώ ο κ. Γεωργίου συνδέεται με υπηρεσιακούς της ΑΛΚ, όπως Μιχάλης Κεφαλωνίτης, Λιμενάρχης του Λιμανιού περιοχής Ζυγίου (Βασιλικού), αφού και οι δυο τους συμμετέχουν ως μέλη του ΔΣ του Chartered Institute of Marketing (CIM).

Πηγή: Sigmalive

 

Send this to a friend