Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Νέες αγορές μ’ ελπιδοφόρα μηνύματα για την τουριστική βιομηχανία
Νέες αγορές μ’ ελπιδοφόρα μηνύματα για την τουριστική βιομηχανία

Νέες αγορές μ’ ελπιδοφόρα μηνύματα για την τουριστική βιομηχανία

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Η προσέλκυση νέων αγορών το φετινό καλοκαίρι, όχι τόσο παραδοσιακών για την Κύπρο, ήταν το μεγαλύτερο κέρδος που έλαβε η τουριστική βιομηχανία του τόπου μας εν μέσω πανδημίας, με πολλές θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

Το γεγονός ότι το νησί μας προσέλκυσε τουρίστες από χώρες όπως η Σερβία, η Σλοβακία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία, ο Λίβανος και η Πολωνία, έστω σε μικρά νούμερα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, κυρίως τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αποτέλεσε μια τονωτική ένεση για την τουριστική βιομηχανία και συνέτεινε στις αυξητικές ροές ξένων επισκεπτών που παρατηρήθηκαν φέτος σε σχέση με το 2020.

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων ελεύθερης Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας δήλωσε στο LarnakaOnline, ότι το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο σε σχέση με τους τουρίστες που μας επισκέφθηκαν απ’ αυτές τις χώρες είναι πως ταξίδεψαν από μόνοι τους και όχι μέσω τουριστικών πρακτόρων, εξασφαλίζοντας αεροπορικά εισιτήρια και διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία διαδικτυακά.

«Είναι αυτό που ζητάμε σαν ξενοδόχοι, δηλαδή την απεξάρτηση των ταξιδιωτών από τους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι καθορίζουν τα πάντα.

Το ξεκάθαρο συμπέρασμα που εξάγεται και το οποίο μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους είναι ότι απ’ όπου υπάρχουν πτήσεις, ειδικά χαμηλού κόστους, η Κύπρος προσελκύει τουρίστες. Το γεγονός αυτό προκαλεί αισιοδοξία εν’ όψει των επόμενων χρόνων και το βλέπουμε σαν μια πολύ θετική εξέλιξη. Ειδικά η Πολωνία ήταν η ευχάριστη έκπληξη του φετινού καλοκαιριού, ενώ καλά νούμερα προσελκύσαμε και από την Ουκρανία. Ακόμα και από τις αραβικές χώρες μας επισκέφθηκε κόσμος», συμπλήρωσε ο κ. Τάκκας.

«Κερδίσαμε» την Αίγυπτο

————————————  

Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου ανέφερε ότι παρά την τεράστια πίεση που δεχθήκαμε σαν Κύπρος, από αρχές Αυγούστου, από χώρες όπως η Αίγυπτος (κυρίως) και η Τουρκία σε σχέση με την ρωσική τουριστική αγορά, εντούτοις οι Ρώσοι συνέχισαν να είναι η πρώτη αγορά για τα θέρετρα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Υπάρχουν, δε, διαβεβαιώσεις από Ρώσους τουριστικούς πράκτορες προς τους ξενοδόχους της περιοχής πως οι πτήσεις από Ρωσία προς Κύπρο θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου στους ίδιους αριθμούς (πτήσεων και θέσεων). Αντίθετα, οι ξενοδόχοι Αμμοχώστου ανέμεναν πολύ μεγαλύτερη κίνηση από την Βρετανία που είναι η δεύτερη αγορά στην επαρχία, αφού για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο δεν υπήρξε το ξέσπασμα κρατήσεων που όλοι περίμεναν.

Σύμφωνα με τον κ.Τάκκα, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση στον τοπικό ΠΑΣΥΞΕ για ξενοδοχεία που λειτούργησαν το καλοκαίρι κι έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Αυτό το φαινόμενο ίσως να παρατηρηθεί μεταγενέστερα, με δεδομένο ότι ο ορίζοντας που έχουν μπροστά τους οι ξενοδόχοι δεν υπερβαίνει τη μία εβδομάδα, καθότι οι πλείστες μονάδες δέχονται κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Send this to a friend