Στέγη οικίας στο συνοικισμό αυτοστέγασης των Περβολιών κατέρρευσε πρόσφατα με αποτέλεσμα το ζευγάρι που διέμενε σε αυτό μαζί με το 5μηνο βρέφος τους να έχουν μετακινηθεί σε παράγκα στην παραλία. Το σοβαρό αυτό ζήτημα, μαζί με πολλά άλλα προβλήματα που υπάρχουν σε οικίες στους συνοικισμούς αυτοστέγασης, αναδείχθηκε σήμερα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας είπε πως κατά τη σημερινή συζήτηση με θέμα την ανάγκη αύξησης του ποσού επιδιόρθωσης των οικιών σε συνοικισμούς αυτοστέγασης, διαπιστώθηκε το μέγεθος του προβλήματος.
«Αιτήσεις πολλαπλάσιες από όσες μπορεί να εξυπηρετήσει ο προϋπολογισμός, υπηρεσίες υποστελεχωμένες που χρειάζονται πάνω από ένα χρόνο για να εξετάσουν προβλήματα που αφορούν ακόμη και θέματα ασφάλειας και υγείας των εκτοπισμένων. Το επιστέγασμα είναι ένας Υπουργός, ο οποίος αντιμετωπίζει τους εκτοπισμένους περίπου ως επαίτες που ζητιανεύουν λίγη αξιοπρέπεια στην προσφυγιά τους», είπε ο κ. Χριστόφιας.
Πρόσθεσε πως το καλύτερο παράδειγμα είναι η περίπτωση του συνοικισμού στα Περβόλια όπου υπάρχουν 5 κατοικίες οι οποίες όχι απλώς έχουν κριθεί επικίνδυνες αλλά έχουν τέτοιες ρωγμές που βλέπουν έξω από το σπίτι τους.
Αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε παράγκα στην παραλία
Αναφερόμενος στην κατοικία των ζευγαριού με βρέφος της οποίας έπεσε η στέγη, είπε πως το συγκεκριμένο ζευγάρι αναγκάστηκε να μεταφερθεί σε παράγκα στην παραλία. «Πράγματα ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα», είπε και σημείωσε πως απαίτησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες όπως άμεσα επιληφθούν του ζητήματος το οποίο αποτελεί ντροπή για μια σύγχρονη κοινωνία.
Ο κ. Χριστόφιας είπε πως οι αρμόδιοι παραδέχτηκαν ότι όλα είναι υπό την αίρεση της πολιτικής βούλησης εφόσον από το ποσό που παραχωρείται μέχρι τα κριτήρια παραχώρησης και το συνολικό κονδύλι αποτελούν αποφάσεις της Κυβέρνησης. Είπε πως γι αυτό θα τεθεί το θέμα κατά προτεραιότητα στη συνάντηση που θα έχει η Επιτροπή με τον Υπουργό Εσωτερικών την ερχόμενη Τρίτη.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου είπε πως το κράτος διαχρονικά προσφέρει με διάφορα σχέδια την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των προσφύγων, όμως το νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον επιβάλλει τη στοχευμένη αύξηση στην παροχή βοήθειας και χορηγίας για την επιδιόρθωση και συντήρηση των κατοικιών στους συνοικισμούς αυτοστέγασης.
«Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος. Χρειάζεται να στελεχωθούν και να ενδυναμωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ως προς την επίσπευση εξέτασης των σχετικών αιτήσεων αλλά και της παροχής της βοήθειας προς τον προσφυγικό κόσμο. Πρέπει να εγκύψουμε με περισσότερο ενδιαφέρον, αλληλεγγύη και ευαισθησία απέναντι στον προσφυγικό κόσμο ο οποίος για 47 χρόνια τώρα ζει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής», είπε.
«Δεν είμαστε πρόσφυγες τρίτου κόσμου, είμαστε και εμείς πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας»
Ο Γραμματέας της Επιτροπής Προσφύγων του Συνοικισμού Περβολιών Φώτης Κατσαντώνης είπε πως σήμερα 5 κατοικίες βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση με αποτέλεσμα να καταρρέουν στέγες και τοίχοι, χωρίς οι ιδιοκτήτες τους να μπορούν να τα επιδιορθώσουν καθώς οι πλείστοι είναι χαμηλοσυνταξιούχοι.
Αναφερόμενος στην κατοικία, της οποίας κατέρρευσε η οροφή την περασμένη βδομάδα είπε πως σε αυτή διαμένει ζευγάρι με μωρό 5 μηνών. Πρόσθεσε πως η οικογένεια στάθηκε τυχερή καθώς κατέρρευσε η στέγη στο σαλόνι του σπιτιού και όχι στην κρεβατοκάμαρα που βρίσκονταν εκείνη την ώρα, και «συνεπώς δεν θρηνήσαμε θύματα». Είπε πως η οικογένεια μένει σε παράγκα στην παραλία μέχρι να γίνουν οι επιδιορθώσεις, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στις επιδιορθώσεις των κατοικιών αυτών.
«Δεν είμαστε πρόσφυγες τρίτου κόσμου, είμαστε και εμείς πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευελπιστώ ότι πριν μας βρει ο χειμώνας οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κάνουν τα πάντα και θα ευαισθητοποιηθούν ώστε -έστω και την τελευταία στιγμή- θα επιδιορθωθούν, γιατί αν μας βρει ο χειμώνας σίγουρα θα θρηνήσουμε θύματα αφού σίγουρα θα καταρρεύσουν κι άλλα σπίτια», είπε.
Ερωτηθείς αν οι κατοικίες αυτές έχουν τίτλο ιδιοκτησίας που δόθηκε στους κατοίκους, ανέφερε πως πριν 4 χρόνια είχαν καταγραφεί 49 σπίτια, τα οποία χρήζουν τίτλου ιδιοκτησίας με την Κυβέρνηση να απαλλοτριώνει τη γη που ανήκει σε Τουρκοκύπριους. Ωστόσο, πρόσθεσε, μέχρι στιγμής δεν έδωσαν στους κατοίκους τους τίτλους ιδιοκτησίας.
Ανέφερε ακόμη πως από πλευράς Κυβέρνησης ή επαρχιακής διοίκησης, δεν τους δόθηκε καμία ενημέρωση κατά πόσον και πότε θα διορθωθούν οι κατοικίες.