Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ο Παναγιώτης είναι ο μοναδικός τελειόφοιτος μαθητής, στο σκλαβωμένο Ριζοκάρπασο
Ο Παναγιώτης είναι ο μοναδικός τελειόφοιτος μαθητής, στο σκλαβωμένο Ριζοκάρπασο

Ο Παναγιώτης είναι ο μοναδικός τελειόφοιτος μαθητής, στο σκλαβωμένο Ριζοκάρπασο

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν σήμερα το πρωί στα σχολεία του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, κατά την τέλεση του καθιερωμένου Αγιασμού. Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας, ο πάτερ Ζαχαρίας -ιερέας της ιστορικής μονής του Αποστόλου Ανδρέα- ευλόγησε μαθητές και δασκάλους με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ανήμερα της εορτής του Τιμίου Σταυρού. 

Η νέα σχολική χρονιά στο σκλαβωμένο Ριζοκάρπασο άρχισε χθες, για τους τριάντα επτά μαθητές που φοιτούν στα σχολεία:

Δεκαπέντε μαθητές φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο
Δεκαπέντε μαθητές που φοιτούν σε Γυμνάσιο-Λύκειο
Επτά μαθητές φοιτούν στην Προδημοτική

 

Στην κάμερα της εκπομπής Alpha Ενημέρωση και στον δημοσιογράφο Γιώργο Χρυσάνθου μίλησε ο Παναγιώτης, ο μοναδικός τελειόφοιτος μαθητής του Λυκείου Ριζοκαρπάσου. Περιέγραψε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι, σε σχέση με τα παιδιά στις ελεύθερες περιοχές  Ιδιαίτερα για τα κορίτσια, όπως είπε, που δεν έχουν πολλές επιλογές για να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ο Παναγιώτης είναι αφοσιωμένος φέτος στον στόχο του, που είναι να σπουδάσει νοσηλευτής ή γυμναστής.

Η Άντρια, είναι μαθήτρια Δευτέρας Λυκείου και ευχήθηκε η νέα σχολική χρονιά να κυλήσει ομαλά, σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού. Είπε ότι τα πράγματα στα κατεχόμενα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με τις ελεύθερες περιοχές, αφού τα παιδιά είναι αναγκασμένα να πηγαίνουν σχολείο-σπίτι και σπίτι-σχολείο.

Το όνειρο της Άντριας είναι να σπουδάσει Ιατρική.

Ο Κοινοτάρχης Ριζοκαρπάσου και Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Μιχάλης Μικέλλης ανέφερε ότι η νέα σχολική χρονιά άρχισε ομαλά στο κατεχόμενο χωριό και ευχήθηκε να συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, ένεκα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως εξήγησε οι τρείς δασκάλες που διδάσκουν στο Δημοτικό Σχολείο του Ριζοκαρπάσου ήταν μαθήτριες στο σχολείο που σπούδασαν στις ελεύθερες περιοχές και επέστρεψαν στη γενέτειρα τους, για να διδάξουν στα παιδιά.

Ο κύριος Μικέλλης είπε ότι τα όποια προβλήματα τυγχάνουν αντιμετώπισης μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της συνεργασίας με την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Ζήτησε τον τερματισμό πολιτικής εκμετάλλευσης που τυγχάνουν ορισμένα ζητήματα, όπως η λογοκρισία βιβλίων ή η εγκατάσταση συμβόλων στα κτίρια των σχολείων.

 

 

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου εξήγγειλε νέο σχέδιο στήριξης νέων ζευγαριών στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Το σχέδιο αφορά στην ανακαίνιση ή επέκταση υφιστάμενων κατοικίών και την αγορά εξοπλισμό, το οποίο θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση των εγκλωβισμένων κατοίκων και στην προσέκλυση ζευγαριών που διαμένουν στις ελεύθερες περιοχές και επιθυμούν να επιστρέψουν στο Ριζοκάρπασο.

Την ίδια ώρα, ο κύριος Φωτίου ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά συμβουλευτικό πρόγραμμα προς τους μαθητές για τις σπουδές που μπορούν να ακολουθήσουν, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν στο Ριζοκάρπασο και να εργοδοτηθούν.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend