Προχωρούν τα σχέδια του νέου πάρκου «Σαλίνα» που θα δημιουργηθεί στο χώρο των πρώην κατοικιών Επάρχου και Αστυνομικού Διευθυντή, στη Λάρνακα, με την κατασκευή μεταξύ άλλων λίμνης, γέφυρας, αναψυκτηρίου και χώρου άθλησης παιδιών.
Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας «ο σχεδιασμός του πάρκου, που έχει ονομαστεί “Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα”, ανατέθηκε στην αρχιτέκτονα Έλενα Σοφιανού Ολυμπίου, η οποία κέρδισε τον σχετικό δημόσιο διαγωνισμό, με μια πρόταση πολύ εντυπωσιακή, αφού περιλαμβάνει λίμνη, αναψυκτήριο, πεζόδρομους, δενδροστοιχίες και παιδότοπο. Αυτό το διάστημα βρισκόμαστε στο στάδιο της έκδοσης πολεοδομικών αδειών οικοδομής και αναμένεται να βγούμε σε προσφορές για το έργο τέλος του χρόνου ή αρχές του επόμενου».
Πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με το σχέδιο της αρχιτέκτονος «στο νέο πάρκο θα δημιουργηθούν δύο κύριες πύλες εισόδου, μία από την οδό Λεωνίδα Κιούππη, απέναντι από το Δημοτικό Κήπο και η δεύτερη από τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Ακόμα προβλέπεται να δημιουργηθούν δευτερεύουσες πύλες εισόδου για πεζούς πίσω από τις δύο διατηρητέες οικοδομές, στις οποίες στεγάζονταν ο Έπαρχος και ο Αστυνομικός Διευθυντής. Σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο, μετά την κύρια πύλη εισόδου στην οδό Λεωνίδα Κιούππη, θα δημιουργηθεί πλάτωμα εισόδου και στη συνέχεια οι επισκέπτες θα συναντούν ένα κήπο με φοινικιές και τις κερκίδες που θα δημιουργηθούν σε αμφιθεατρικό σχήμα».
Σύμφωνα με τον κ. Βύρα «θα δημιουργηθεί επίσης ξέφωτο, που ουσιαστικά θα είναι χώρος εκδηλώσεων. Το κεντρικό πράσινο, όπως έχει ονομαστεί, θα είναι ο πυρήνας πρασίνου του Πάρκου Σαλίνα στο κέντρο των 14 περίπου χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων όπου θα δημιουργηθεί το αναψυκτήριο και μία λίμνη, δυτικά της οποίας θα κατασκευαστεί η αλέα, δηλαδή ένας πεζόδρομος ανάμεσα σε δενδροστοιχίες φυλλοβόλων δέντρων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε πως «αρχίζοντας από το πλάτωμα της κεντρικής πύλης εισόδου της οδού Λεωνίδα Κιούππη, θα κατασκευαστεί μία γέφυρα η οποία θα φτάνει μέχρι τη νοτιοανατολική όχθη της λίμνης, ενώ στο νοτιοανατολικό άκρο θα δημιουργηθεί παιδότοπος και χώρος άθλησης παιδιών».
Όσον αφορά την κεντρική ιδέα του νέου πάρκου Σαλίνα, είπε πως «αποτελεί σύνθεση της χωρικής πλοκής του πάρκου που προκύπτει από τη μνήμη του τόπου που διασφαλίζεται από το ανατολικό όριο και τις διατηρητέες οικοδομές και το στοιχείο του νερού με τη λίμνη, την τοπογραφία που εξυπηρετείται από το ανατολικό όριο και το ανάγλυφο του εδάφους. Επίσης η κεντρική ιδέα προκύπτει από τον αστικό ιστό μέσα από τη σύνδεση τμημάτων της πόλης όπως ο Δημοτικός Κήπος με την οικιστική περιοχή προς τα δυτικά και το πάρκο με ποδηλατόδρομους της Αλυκής, τη δημιουργία πολλαπλών προσβάσεων προς το πάρκο, το διαχωρισμό διακίνησης πεζών και οχημάτων προς το πάρκο και την ενθάρρυνση διακίνησης πεζών από τη γειτονιά».
Ανέφερε επίσης πως «κύριος στόχος του έργου, στο οποίο θα παραμείνουν οι δύο διατηρητέες οικοδομές, είναι η προστασία του χώρου ως πνεύμονα πρασίνου μέσω της φύτευσης μεγάλου αριθμού νέων δέντρων και θάμνων, της δημιουργίας υδατοπερατών επιφανειών από πουρί, μελισσόχορτο και φυτόχωμα, του περιορισμού των σκληρών επιφανειών μόνο στις απαραίτητες, όπως η διακίνηση οχημάτων και ο χώρος στάθμευσης, της αλληλοεπικάλυψης χρήσεων όπως η διπλή χρήσης της αλέας ως πορείας πεζών και ελεγχόμενης διακίνησης οχημάτων, του περιορισμού των πολλών διάσπαρτων κατασκευών και της δημιουργία κεντρικού πρασίνου σε φυσική μορφή. Η ανάδειξη των διατηρητέων οικοδομών επιδιώκεται μέσω της οπτικής και φυσικής συνοχής με την αλέα και της χωροθέτησης της λίμνης και του αναψυκτηρίου σε σχέση με τις οικοδομές».
Όσον αφορά τα υφιστάμενα δέντρα που υπάρχουν στο χώρο, ο Δήμαρχος είπε πως «αυτά θα παραμείνουν και θα προστεθούν ενδημικά και ιθαγενή είδη. Στο χώρο του κεντρικού πρασίνου θα φυτευτούν πεύκα, κυπαρίσια, χαρουπιές, ελιές, και τρέμιθοι. Στο χώρο της λίμνης και του παιδότοπου θα φυτευτούν οπωροφόρα δέντρα όπως λεμονιές και κιτρομιλιές ενώ στη γέφυρα θα τοποθετηθούν αρωματικοί θάμνοι».
Σύμφωνα με τον Αντρέα Βύρα “το έργο εντάσσεται στο νέο κύκλο ωρίμανσης προτάσεων για άντληση κονδυλίων από τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει ένα περίπου εκατομμύριο ευρώ. Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι η ανάπλαση να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής».