Home ΛΑΡΝΑΚΑ Γιώργος Χατζημάρκου: Η μουσική ήταν και θα είναι ίαση για την ψυχή του ανθρώπου
Γιώργος Χατζημάρκου: Η μουσική ήταν και θα είναι ίαση για την ψυχή του ανθρώπου

Γιώργος Χατζημάρκου: Η μουσική ήταν και θα είναι ίαση για την ψυχή του ανθρώπου

Ο Γιώργος Χατζημάρκου είναι ένας γνωστός συμπολίτης μας μουσικός ο οποίος μόλις κυκλοφόρησε τον καινούριο του δίσκο. Μπορεί οι εποχές να είναι ιδιαίτερα δύσκολες για την καλλιτεχνική δημιουργία όμως οι δημιουργοί εξακολουθούν να εκφράζονται και να προσφέρουν τη δουλειά τους στο κοινό.

Ας απολαύσουμε τη συνέντευξη που είχαμε την τιμή να μας παραχωρήσει ο μουσικός Γιώργος Χατζημάρκου.

  1. Πείτε μας λίγα λόγια για τον νέο σας δίσκο;

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, πρώτα για την ευκαιρία που μου δίνετε να εκφραστώ και να αναδείξω τη δουλειά μου μέσω της ιστοσελίδας σας. Ο καινούργιος ψηφιακός δίσκος με τίτλο, “Healing Souls” έχει συμβολικό χαρακτήρα και αντικατοπτρίζει τα προβλήματα και τις δυσκολίες της ζωής μας, εν καιρώ πανδημίας.  Οι ψυχές των ανθρώπων, εξαντλημένες και διψασμένες λόγω κορωνοϊού, ψάχνουν τρόπους  απελευθέρωσης, ξεκούρασης και επιστροφής στην καθημερινότητα.  Η κλασική κιθάρα ανταποκρίθηκε άριστα σε αυτό το κάλεσμα μέσα από τον λυρικό και ποιητικό ήχο χαμηλής έντασης που διαθέτει.  Είναι ο πρώτος ψηφιακός δίσκος που περιέχει αποκλειστικά δικές μου συνθέσεις για σόλο κλασική κιθάρα και περιλαμβάνει παγκόσμια πρεμιέρα των Δώδεκα Σπουδών (Twelve Études), των Έξι Πρελούδιων (Six Preludes) και της Σονάτας (Sonata No.1, Sonata No.2, Sonata No.3).  Όλη η παραγωγή, ηχογράφηση και επεξεργασία αυτού του δίσκου ανήκουν αποκλειστικά σε μένα και με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην πραγματοποίηση αυτού του δίσκου.

  1. Σε ποιους απευθύνεται η νέα σας δουλειά;

Η καινούργια μου δουλειά και συγκεκριμένα ο ψηφιακός δίσκος “HealingSouls”απευθύνεται στον απλό άνθρωπο κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης που αντιστέκεται, υποφέρει, νοσεί ή χάνει τη ζωή του την ίδια από την πανδημία του κορωνοϊού.  Ακόμη, αναφέρεται και σε πόλεις ή ανθρώπους που σημάδεψαν τη ζωή μου. Πέραν όλων αυτών, αποτελεί και ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για όσους ασχολούνται με την κιθάρα και τη μουσική γενικότερα.

  1. Πώς βλέπετε την ανταπόκριση του κοινού απέναντι στη μουσική αλλά και σε νέους δημιουργούς;

Η ανταπόκριση του κοινού απέναντι στη μουσική έχει διαφοροποιηθεί απ’ ότιστο παρελθόν. Η σύγχρονη ζωή επιβάλλει πολύωρηεργασία μέσα από αντίξοες συνθήκες.  Η τέχνη αναγκαστικά, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα ενώ ο καταναλωτισμός και το χρήμα βασιλεύουν με βάναυσο και αυταρχικό τρόπο, αγνοώντας το συναίσθημα και τον άνθρωπο. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τους νέους δημιουργούς οι οποίοι καλούνται να αποκολλήσουν την κοινωνική μάζα από την καθημερινή ευτέλεια, προβάλλοντας κάτι προφανώς ποιοτικό και άγνωστο στους περισσότερους. Οι γνωριμίες και η σωστή προβολή από τα Μ.Μ.Ε. βοηθούν σε μεγάλο βαθμό, ανάλογα πάντα και με το είδος της μουσικής που προβάλλει ο κάθε δημιουργός.  Η μουσική που γράφεται για τη μάζα, έχει πάντα μεγαλύτερη απήχηση, περισσότερο οικονομικό όφελος και χαμηλότερη ποιότητα, ενώ η ποιοτική μουσική περιορίζεται σε λιγότερους αποδέκτες χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες και καθόλου οικονομικό όφελος.

  1. Υπάρχει μουσική παραγωγή στην Κύπρο;

Στην Κύπρο δεν υπάρχει μουσική παραγωγή όπως υπήρχε παλαιότερα στην Ελλάδα με τις δισκογραφικές εταιρίες και την προώθηση καινούργιων δίσκων.  Σήμερα, όλα γίνονται μέσω του διαδικτύου και ο κάθε δημιουργός,στις πλείστες των περιπτώσεων, γίνεται και παραγωγός του έργου του.  Κάποιες εταιρίες αναλαμβάνουν την προώθηση καινούργιων δίσκων, μέσω διαδικτύου, πουλώντας ξεχωριστά ένα προς ένα τα διάφορα μέρη του δίσκου δίνοντας,κατά την άποψη μου, ένα καταναλωτικό φάσμα και μία ελλιπή εικόνα για το κάθε έργο, αγνοώντας τη θεματολογία και το κύρος του.

  1. Είναι η μουσική ίαση για την ψυχή μας;

Η μουσική ήταν και θα είναι ίαση για την ψυχή του ανθρώπου.  Όπως είπε και ο Πλάτωνας, «η μουσική είναι η ομορφιά του σύμπαντος..!».  Καμία δύναμη, κανένα κράτος και καμία οικονομική επανάσταση, δεν μπορεί να εξαλείψει ή να αντικαταστήσει τη δύναμη της μουσικής όσο κι αν το επιδιώκουν κάποιοι για οικονομικούς κυρίως λόγους.  Πολλά είδη μουσικής χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους επιστήμονες με θεραπευτικές ιδιότητες και με μεγάλη επιτυχία.

Send this to a friend