Καδής: Θα διοχετευτούν 600 εκ. ευρώ με το τέλος της προγραμματικής περιόδου
Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος έθεσε σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και με το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, αναμένεται να έχουν διοχετευθεί συνολικά πέραν των 600 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, είπε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής.
Παράλληλα, είπε σε χαιρετισμό στο 30ό Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΚ, έχει σχεδιαστεί και πραγματοποιείται σταδιακή προκήρυξη των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, με προϋπολογισμό 97 εκατ. ευρώ.
Αναφορά έκανε και στην κλιματική αλλαγή για να σημειώνει ότι γίνεται πλέον φανερό ότι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πρέπει να μας απασχολήσει και να αποτελεί καθημερινή μας μέριμνα, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επισυνέβησαν φέτος, επιβεβαίωσαν τη χρησιμότητα της νέας νομοθεσίας περί Διαχείρισης Κινδύνων στη Γεωργική Παραγωγή που αποτελεί όπλο στα χέρια του Κύπριου αγρότη για τη διατήρηση του γεωργικού του εισοδήματος σε περιόδους αντίξοων καιρικών συνθηκών.
Πρόσθεσε ότι μετά από εντατικές πολύμηνες διαβουλεύσεις, τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έφτασαν σε μια ισορροπημένη Συμφωνία για τη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2020 που ανοίγει τον δρόμο για μια πιο πράσινη, πιο δίκαιη και πιο ευέλικτη Γεωργική Πολιτική, που συμπορεύεται αρμονικά με ευρύτερες πολιτικές της Ένωσης και ιδιαίτερα με την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο».
Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, στο χαιρετισμό που ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ανδρέας Α. Γρηγορίου, ο κ. Καδής αναφέρει ότι ο τομέας της γεωργίας διέρχεται μια δύσκολη περίοδο στην Κύπρο, καθώς την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του COVID 19, και τα όλο συχνότερα και εντονότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Αυτά τα γεγονότα καταδεικνύουν μια αλλαγή στις κοινωνικές και οικονομικές ισορροπίες και τονίζουν τη σπουδαιότητα ενός εύρωστου και ανθεκτικού συστήματος τροφίμων, το οποίο θα διασφαλίζει πρόσβαση σε επαρκή προσφορά τροφίμων σε προσιτές τιμές για όλους τους πολίτες, συνέχισε ο Υπουργός Γεωργίας διαβεβαιώνοντας ότι η Κυβέρνηση αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη μείωση των οικονομικών της επιπτώσεων.
Ακολούθως ανέφερε ότι η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη στήριξη των οικονομιών των κρατών-μελών που πλήγηκαν από την πανδημία, θα επιτρέψει τη διάθεση στον τόπο πόρων ύψους 1,2 δις ευρώ περίπου.
Ο κ. Καδής εξέφρασε την εκτίμηση και τον σεβασμό του προς το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο , δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει την αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης και τους στόχους που απορρέουν από αυτή, χωρίς την καθοριστική συνεισφορά του συνόλου των αγροτικών οργανώσεων.
Αναφέρθηκε ενδεικτικά κάποιες από τις πολιτικές που υιοθέτησε και υλοποιεί η Κυβέρνηση, όπως η αναδιάρθρωση του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης, η αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στον αγροτικό τομέα, ο εξορθολογισμός της λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών, η ανάδειξη της αξίας και της ποιότητας των κυπριακών αγροτικών προϊόντων και η σταδιακή απεξάρτηση της άρδευσης από τις καιρικές συνθήκες.
Αναφορά έκανε και στην τεράστια σημασία και αξία της κατοχύρωσης του χαλλουμιού, ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, που ανοίγει νέους ορίζοντες για τον αγροτικό κόσμο.
Πρόσθεσε πως πρόκειται για συλλογικό επίτευγμα, που πέρασε από συμπληγάδες και που δεν θα ερχόταν αν οι αγροτικές οργανώσεις δεν συνέβαλλαν καθοριστικά στην όλη προσπάθεια.
Επεσήμανε ότι ο αγροτικός τομέας μιας χώρας μπορεί να συμβάλει άμεσα στην ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας της, αφού οι επενδύσεις σε κόπο και χρήμα στην πρωτογενή παραγωγή είναι άμεσα ανταποδοτικές, καλύπτοντας τις ανάγκες σε αγροτοδιατροφικά προϊόντα και συνεισφέροντας σε άλλους τομείς, όπως η μεταποίηση και ο τουρισμός.
«Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, με τις πολλές ιδιαιτερότητες στον αγροτικό τομέα, βασικές προϋποθέσεις για συνεχή πρόοδο και ανάπτυξη αποτελούν η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κυπριακής γεωργίας και των προϊόντων της, καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει», συνέχισε.