Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Μάραθος: Γιατί πρέπει να μπει στη διατροφή σας – Τα θρεπτικά του συστατικά
Μάραθος: Γιατί πρέπει να μπει στη διατροφή σας – Τα θρεπτικά του συστατικά

Μάραθος: Γιατί πρέπει να μπει στη διατροφή σας – Τα θρεπτικά του συστατικά

Ο μάραθος αποτελεί ένα από τα λιγότερο γνωστά λαχανικά, ωστόσο αξίζει μια θέση στο πιάτο μας, αν σκεφτούμε τις θεραπευτικές του ιδιότητες, τα θρεπτικά του συστατικά και τα πιθανά οφέλη του για την υγεία. Τα πιο σημαντικά περιλαμβάνουν:

Ο μάραθος «θωρακίζει» την υγεία

Ο μάραθος είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία του οργανισμού.

Σύμφωνα με ανασκόπηση του BioMed Research International, ο μάραθος χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως φαρμακευτικό φυτό για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με το πεπτικό, το ενδοκρινικό, το αναπαραγωγικό και το αναπνευστικό σύστημα αλλά και ως διεγερτικό γάλακτος για θηλάζουσες μητέρες.

Μελέτες δείχνουν ότι ο μάραθος περιέχει προστατευτικά για την υγεία αντιοξειδωτικά και πολύτιμες αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιμυκητιακές όπως και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Ένα φλιτζάνι φέτες ωμού μάραθου έχει μόλις 27 θερμίδες, με σχεδόν 3 γραμμάρια ινών.

Καλύπτει το 17% του ημερήσιου στόχου για βιταμίνη C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και 10% του ημερήσιου στόχου του καλίου που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, καθώς και μικρότερες ποσότητες βιταμινών μαγγανίου, ασβεστίου, σιδήρου και Β.

Κατά των πόνων

Σε πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Complementary Therapies in Clinical Practice, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του μάραθου σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες και τυχαία ορισμένοι έλαβαν κάψουλες με εκχύλισμα μάραθου και κάποιοι άλλοι ψευδοφάρμακο (placebo).

Η ομάδα που έλαβε τον μάραθο παρουσίασε μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου.

Σπόροι για καλύτερη πέψη

Οι σπόροι από μάραθο χρησιμοποιούνται συνήθως ως ένας τύπος μπαχαρικών. Ιατρικά, οι σπόροι μάραθου έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση από το φούσκωμα και τα αέρια μέσω ενός τσαγιού που παρασκευάζεται από μια μικρή κουταλιά των σπόρων και του ζεστού νερού.

Πηγή: in.gr

Send this to a friend