Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Πάνω από 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα η παραγωγή ανακυκλωμένου Νερού
Λάρνακα: Πάνω από 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα η παραγωγή ανακυκλωμένου Νερού

Λάρνακα: Πάνω από 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα η παραγωγή ανακυκλωμένου Νερού

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ξεπέρασε τα τριάμισι εκατομμύρια κυβικά μέτρα η παραγωγή ανακυκλωμένου νερού το 2020 στον σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων, στη Λάρνακα. Το ανακυκλωμένο νερό διανέμεται μέσω των κυβερνητικών αρδευτικών δικτύων για την άρδευση γεωργικών και κτηνοτροφικών καλλιεργειών και σε χώρους πρασίνου.

Σε ανακοίνωσή του το τοπικό συμβούλιο αποχετεύσεων αναφέρει ότι το ανακυκλωμένο νερό, που προέρχεται από την τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, είναι μια αξιόπιστη πηγή νερού, η οποία προσθέτει σημαντικές ποσότητες στο υδατικό ισοζύγιο και παράλληλα επιτρέπει την εξοικονόμηση φρέσκου νερού στα φράγματα και στους υπόγειους υδροφορείς.

Το Σ.Α. Λάρνακας τονίζει πως τα  κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από την επαναχρησιμοποίηση του νερού είναι αδιαμφισβήτητα. «Η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών λυμάτων έχει μεγάλη σημασία σε περιοχές όπου παρατηρείται έλλειψη νερού, όπως στην Κύπρο. Είναι ένας πολύτιμος βιώσιμος υδάτινος πόρος, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον, καθότι οι μονάδες επεξεργασίας λυμάτων θα αυξηθούν σε αριθμό και χωρητικότητα», προστίθεται στην ανακοίνωση. Ειδικά στη Λάρνακα, η άμεση επαναχρησιμοποίηση των αστικών λυμάτων με τριτοβάθμια επεξεργασία για άρδευση κτηνοτροφικών καλλιεργειών, κήπων και γηπέδων ποδοσφαίρου τα τελευταία 20 χρόνια αποδείχθηκε επωφελής για την τοπική οικονομία με πολύ καλή αποδοχή από το κοινό.

Η ετήσια παραγωγή ανακυκλωμένου νερού στο Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας έφθασε το 2020 τα 3.559.169 κυβικά μέτρα νερού. Το 70% της ποσότητας διατίθεται σε γεωργούς, ενώ το 30% διατίθεται για την άρδευση κήπων και γηπέδων.

«Σύμφωνα με τον περί Αποχετευτικών Συστημάτων Νόμο (Ν108(Ι)/2004), ο οποίος αποτελεί την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τ’ αστικά λύματα, σε κάθε οικισμό με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2 χιλιάδων ατόμων πρέπει να υφίστανται και να λειτουργούν δίκτυα συλλογής λυμάτων, μέσω των οποίων να μεταφέρονται τα λύματα σε σταθμό επεξεργασίας λυμάτων και να υποβάλλονται σε τουλάχιστον δευτεροβάθμια επεξεργασία.

Στην Κύπρο εφαρμόστηκε επιπλέον πρόγραμμα για τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, προκειμένου το παραγόμενο ανακυκλωμένο νερό να είναι κατάλληλο για χρήση για αρδευτικούς σκοπούς», καταλήγει το ΣΑΛ.

Send this to a friend